Kia Picanto koeistuttu facelift 2023

Ajoneuvot Esittely 4.7.2023

Koeistuttu: uudistuva Kia Picanto ottaa ilon irti kilpailijoiden kaikkoamisesta

Kia aikoo napata itselleen isomman siivun kakkua uudistuneella Picantolla. Teknologia, tyyli ja kustannustietoisuus pitävät kaupunkiauton mukana markkinoilla.

Pienimpien henkilöautojen A-segmentissä on hiukan hiljaisempaa kuin joskus. Asiakkaita on valunut muihin ryhmiin, mutta vielä nopeammin ovat kaikonneet kilpailijat. Tähän markkinarakoon Kia tähtää Picanton uudistumisella, jossa tavoitellaan kaikkein suurimpien massojen sijasta juuri heitä, jotka haluavat tai tarvitsevat A-segmentin auton.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Katujen kasvatti

Kia Picanto on edelleen nipin napin alle 3,6-metrinen auto (3 595 mm). Korkeutta on 1 495 mm ja leveyttä 1 595 mm ilman peilejä. Akseliväli on auton luokassa pitkähkö 2 400 mm, joten etu- ja takaylitykset jäävät maltillisiksi. Tavaratilaa on 255 litraa ja takaistuimet kaadettuna 1 010 litraa. Uteliaille kerrottakoon, että maavaraa on 141 mm, eli Picanto ei ole lähtenyt crossoverisoitumaan.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Kompakteja mittoja hyödynnetään myös kaupunkiautolle tyypillisessä ketterässä ajettavuudessa. Picanton ohjaus on välitetty melko nopeaksi, sillä se on vain 2,8-kierrosta ääripäästä toiseen. Lyhyt etuylitys tarkoittaa myös, että auton paino on akselien välissä. Jopa ajonvakautus tukee torque vectoringia jarruttamalla, eli auto käyttäytyy ääritilanteissa ketterämmin. 

Kia Picanto koeistuttu facelift

Näetkö tähtiä?

Kasvopesun ilmeisin puoli ovat ulkoiset muutokset. GT-linenä esitelty Kia Picanto mukailee yhtiön “Opposites United” -muotoilufilosofiaa niin hyvin kuin perusrakenne sallii. Kyseessä on edelleen tuttu polttomoottoriauto, jonka keulailmeeseen on lainattu esimerkiksi EV9:stä tuttua pyöreyttä. Samalla väripaletti on entistä maanläheisempi.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Picanton ajovalot ovat päivittyneet ja tarjolla ovat ledivalot. Valoissa on myös noudatettu EV9:n tapaan Kian uutta tähtikarttatyyliä, vaikka Picanton tähtikuviot ovat selvästi eri kuin monta luokkaa kookkaammalla sisarmallilla. Samalla varsinaiset valoprojektorit on jäsennelty selkeämmin tornimuotoon.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Takana idea on sama kuin edessä: auton leveyttä ja siitä juontuvaa mielikuvaa jämäkkyydestä on korostettu uusilla valoilla ja takapuskurin uudella muodolla. L-mallinen takavalo on erottuva. Pyöreälinjaisen takaluukun kahva on hiukan keskilinjasta oikealle, keskipaikan kuuluessa peruutuskameralle.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Kia Picanto lähestyy markkinoita harvinaisuuden kautta siinäkin, että perusmallin 14-tuumainen vannekoko alkaa olla jo historiaa. GT-linessä ollaan toki muhkeiden 16-tuumaisten äärellä.

Entistä digimmin

Matkustamossa remontti on ollut maltillisempi. Uusi 8,0-tuumainen tietoviihdenäyttö tukee kahta yhtäaikaista älylaitetta, Apple CarPlaytä ja Android Autoa. Järjestelmä tukee Kia Connect -palveluita ja tietoviihdejärjestelmä on myös valmis verkon yli tapahtuviin OTA-päivityksiin. 

Mittaristossa olevat kuljettajan ajotietokoneen näyttö on 4,2 tuumaa. Yhdessä digimittareiden kanssa litteä mittaristo tavoittelee ajan henkeen kuuluvien isojen mittaristonäyttöjen henkeä.

Uudistuneesta turvavarustepaketista mainittakoon automaattisen hätäjarrutuksen versio, joka reagoi autojen lisäksi jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin. Se myös avustaa enemmän kuljettajan kääntyessä risteyksessä vasemmalle kohti A-pilarin peittämää aluetta. 

Verhoilun kannalta uudet tuulet tuntuvat Kia EV9:n tapaan materiaalivalinnoissa. Perusversion kangasverhoilun lisäksi Picanton sisustaa voi piristää joko kiiltomustalla, vihreällä tai ruskealla väripaketilla. Pakettien mukana saapuu myös keinonahkaverhoilu osana merkin pyrkimystä luopua nahan käytöstä. Materiaaleissa on haettu sopivasti parempaa laatuvaikutelmaa ilman, että on lähdetty hourailemaan premiumista erittäin hintatietoisessa autoluokassa.

Painikkeita on vielä nykymittapuulla yllin kyllin, sillä Kian ja Hyundain tutun ohjauspyörädesignin lisäksi ilmastoinnin ohjaus tapahtuu edelleen fyysisillä napeilla ja rullilla. Tilaa etu- ja takapenkeillä on samaan tapaan kuin ennenkin.

Hengitä vapaasti

Keulan alla ovat päivitetyt versiot tutuista 1,0-litraisesta kolmesylinterisestä ja 1,2-litraisesta nelisylinterisestä moottorista. Venttiilien ajoitusta ja palotilan jäähdytystä on viilattu, joten vapaasti hengittävät moottorit ovat kirineet hiukan hiilidioksidigrammojen suhteen. 

Kia Picanto koeistuttu facelift

Vaihteisto on aina viisivaihteinen manuaali, mutta kysymys on, että kumpi teistä vaihtaa. Automatisoidussa versiossa auto hoitaa kytkimen ja vaihteensiirron, mutta perusratkaisu on sama kuin manuaalissa.

Kia Picanto koeistuttu facelift

Uudistuneen Kia Picanton tuotanto alkaa loppuvuoden aikana, minkä myötä tiedetään lisää auton saapumisesta Suomeen. Ajan kanssa varmistuvat myös Suomeen saapuvien autojen varustelu ja hinnoittelu.

 

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat