BMW X6 Vantablack VBx2

Ajoneuvot Autonäyttely Frankfurt 2019 22.9.2019

Kun musta ei riitä: BMW X6 Vantablack VBx2 on kuin aukko todellisuudessa

BMW X6 Vantablack on mustempi kuin suomalaisrunoilijan vertauskuva. Ilman valaistusta maailmassa näyttääkin olevan X6:n muotoinen aukko.

Hiilinanoputkiin perustuva Vantablack on eräs maailman mustimmista pinnoista. Avaruus- ja tiedekäyttöön suunniteltu materiaali on kuitenkin sellaisenaan vaikeahkoa työstettävää. Nyt Surrey NanoSystems on kehitellyt materiaalista helpommin käsiteltävän ruiskutettavan VBx2-maalin. Verrattuna varsinaisen hiilinanoputkipinnan alle puolen prosentin heijastavuuteen VBx2-maalin prosentin heijastavuus kuulostaa paljolta, mutta sitä se ei ole. Luonnollisesti erikoinen pinta on herättänyt autovalmistajien kiinnostusta jo pitkään, mutta Surrey NanoSystemsin mukaan vasta VBx2-maaliversio ja BMW X6 olivat hyvä pari. Lopputuloksena on BMW X6 Vantablack.

BMW X6 Vantablack VBx2

Vantablack olisi teknisten meriittiensä lisäksi oman tarinansa arvoinen senkin takia, että Vantablack S-VIS -pinnan yksinoikeus taiteessa kuuluu brittiveistäjä Anish Kapoorille. Tämä taasen suututti hänen kollegoitaan, joten muun muassa maailman pinkeimmän pinkin voi ostaa vain lupaamalla, että ei ole Kapoor tai aio toimittaa maalia tämän käsiin.

Frankfurtin autonäyttelyn 11 hallin nurkassa on kuitenkin hämärä sivuhuone, jossa on BMW X6:n muotoinen kolo. Muutaman minuutin odottelun jälkeen käynnistyy valoshow, jossa taustaskriini, kohdevalot ja X6:n omat valot ovat osa performanssia. Onneksi, sillä ilman erilaisia valoja BMW X6 Vantablackistä ei näkyisi kuin auton muotoinen kolo. Pimeyden keskellä hehkuvat ajovalojen lisäksi uuden X6:n valaistu keula.

BMW X6 Vantablack VBx2

Kamerat tulkitsevat Vantablackin helposti väärin, mutta hämmentävämpää on paritonnisen katumaasturin kaksiulotteisuus omissa silmissä. Videopelejä pelanneelle tulee mieleen, että eivätkö X6:n shaderit ole latautuneet ollenkaan.

BMW X6 Vantablack VBx2

BMW:llä ei ole omien sanojensa mukaan aikomuksia tuoda edelleen erikoisoloja vaativaa Vantablack VBx2:a värikartastoon.
– Jos joku kuitenkin ottaisi Vantablackin autonsa maaliksi, kyseessä olisi ehdottomasti BMW X6:n kuljettaja, naurahtaa luova autopuolen muotoilujohtaja Hussein Al Attar BMW-konsernin Designworksista.

Vantablackilla on myös rooli ajoavustimien rakenteessa, sillä materiaalia käytetään epäsuoran auringonvalon estämisessä. Vastaavasti ajoavustimien LIDAR-järjestelmiä valmistavalta Ousterilta kerrotaan, että valmistajan laitteistot havaitsisivat VBx2:lla maalatun auton kyllä liikenteessä – joskin vasta selvästi perusväristä autoa lähempää.

BMW X6 Vantablack VBx2

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Aake Kinnunen ja BMW

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat