kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 12.8.2022

Kysy autoista: saako auton ajaa katsastukseen mihin vain katsastusajan ylityttyä?

Kun katsatusaika on mennyt vanhaksi, auton saa ajaa vain suoraan katsastukseen, kunhan aika on valmiiksi varattu lähellä olevalta katsastusasemalta.

Kysymys: Auton katsastus on mennyt vanhaksi. Lain mukaan autolla saa ajaa katsastusasemalle, jos on todistus siitä, että katsastusaika on varattu. Saanko ajaa auton katsastukseen katsastamattomalla autolla Kuopiosta Helsinkiin?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen selvitti Moottorin pyynnöstä vastauksen kimuranttiin kysymykseen.

– Tuo kysytty asia on tosiaan lakiteksteihin kirjattu hieman ylimalkaisesti. Selvää on, että kysyjän esittämä toimintatapa ei ole se, mitä ko. lakitekstillä on haluttu tarkoittaa.

Muutaman mutkan kautta lopullinen vastaus saatiin poliisihallitukselta.

– Mahdollisuus ajaa ajoneuvo katsastukseen koskee ainoastaan ajoneuvon välitöntä siirtämistä katsastustoimipaikkaan katsastuksen suorittamiseksi etukäteen varatulla ajalla. Ajoneuvon muu kuljettamien ennen katsastusta korjaamolle ei ole sallittua ilman siirtolupaa tai ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön. Kysymyksessä on poikkeuksellinen tilanne ja poliisin tulkinta on, että kysymykseen tulee lähellä oleva katsastustoimipaikka eli esim. matka Kuopiosta Helsinkiin ei tulisi kysymykseen.

Poliisi ei voi tarkastaa tien päällä ajoneuvon kuntoa. Katsastusasema on ainoa paikka, jossa esimerkiksi nykyisen auton laitteiston kunto voidaan tarkastaa ja poikkeuksista mahdollisuutta ei tule käyttää väärin, poliisihallitus linjaa.

Jos poliisi havaitsee katsastamattoman auton liikenteessä, seurauksena on sakot ja rekisterikilpien menetys. Selitykseksi kelpaa vain se, että olet juuri menossa katsastukseen, mutta sekin täytyy pystyä todistamaan ajanvarauksella. Autossa pitää olla myös siirto- tai rekisterikilvet kiinni ja liikennevakuutus voimassa.

On toki ymmärrettävää, että joillain paikkakunnilla on pitkä matka lähimmälle katsastusasemalle. Kuopion alueelta löytyy kuitenkin jopa kuusi katsastusasemaa, joten Helsinkiin asti ei tarvitse kuitenkaan lähteä. Pääkaupunkiseudulta löytyy huikeat 50 katsastusasemaa 25 kilometrin säteellä Helsingistä, joten ei tarvitse Helsingistäkään lähteä Kuopioon asti.

Teksti: Sini Ylivakeri

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat