Ajoneuvot Koeajo 18.9.2023

Maistiainen: Hyundai Kona Electric – suuremmin, teknisemmin ja pidemmälle

Hyundai uudistaa Kona-mallistonsa täyssähkömalli EV:n ehdoilla. Tuloksena on entistä tyylitellympi ja teknisesti edistyneempi malli.

Katumaasturimalli Kona saapuu Suomen markkinoille vain sähköistettynä. Tarjolla on jatkossa täyshybridi ja täyssähkö. Muille markkina-alueille tehtaillaan myös polttomoottoriversiot, mutta meikäläisille markkinoille pelkkää bensamallia ei saada.

Erikoinen seikka Konassa on se, että malli on suunniteltu ensisijaisesti täyssähköautoksi, mutta tarjolle tuodaan myös polttomoottorin sisältäviä versioita. Homma on siis kääntynyt päälaelleen aiemmasta polttis edellä ajattelutavasta.

Voimalinjaksi on tarjolla täyshybridi, jonka voimanlähteenä toimii 1.6-litrainen bensiinimoottori. HEV-malli tuottaa 141 hv ja 265 Nm. Täyssähköinen Electric pistää teholukemissa paremmaksi 218 hevosvoimallaan, mutta jää väännössä jälkeen 255 Nm:lla.

Sähköversiota on tarjolla kahdella eri akkukoolla, joista pienempi on 48 kWh. WLTP:n mukainen toimintamatka pienemmällä akulla on 377 kilometriä, ja suuremmalla 65 kWh akulla 514 kilometriä. Sähkötekniikassa ja aerodynamiikassa on siis tapahtunut selkeää kehitystä, sillä isolla akulla päästään aivan uusille kilometrilukemille.

Toimintamatkaa tärkeämpi tieto on se, että 10–80 km lataus tapahtuu pikalaturilla 41 minuutissa ja isoakkuisen auton latausnopeus on nopeimmillaan 102 kW. Tämä ei sähköautomaailmassa ole lähelläkään markkinoiden huippulukemia, mutta Kona Electric ei toki ole markkinoiden kallein sähköauto. Latausnopeus on kuitenkin aiempaa selkeästi parempi.

Akun esilämmitys on pop

Ilahduttavaa on myös navigaattoripohjainen akun esilämmitys, mikä auttaa latausnopeuteen kotimaan talvissa. Lämmityksen saa myös kytkettyä päälle manuaalisesti, jos latauspisteelle ei halua jostain syystä ajella navigaattorin kanssa. Kytkeminen tapahtuu infotainment-näytön kautta.

Sähkötekniikan lisäksi uusiksi on mennyt ulkomuoto, joka varmasti jakaa mielipiteet. Kona on persoonallisesti veistelty automalli, jossa on paljon yksityiskohtia. Monet niistä ovat tuttuja Ioniq-mallistosta, mutta Kona on omanlaisensa. Keulaa hallitsee koko keulan leveydelle ulottuva LED-valolista.

Kyljissä on tiukkoja pokkauksia, jotka tuovat muotoiluun pientä twistiä. Vastaavaa on tavattu toki myös Ioniq 5:ssä. Kona on yhdistelmä pulleaa pyöreyttä ja tiukkoja pokkauksia, ja tämä vaatii silmältä tottumista. Kokonaisuus on kieltämättä hieman poikkitaiteellista, eikä oma katse ehtinyt tottua muotoiluun koeajoreissun aikana.

Ulkoisen uudistuksen ohella sisätilat ovat kasvaneet selkeästi ja ainakin 183 senttisen kuljettajan takana mahtuu istumaan vaivatta. Etujakkarat ovat mukavat, mutta reisituki saattaa muodostua ongelmaksi pitkille kuljettajille. Nahkaverhoillut penkit ovat ilmastoidut, mikä tuo pientä luksusfiilistä keskihintaiseen sähköautoon.

Konassa on toki paljon myös tuttua. Sisusta muistuttaa monilta osin Ioniq 5 ja 6 –malleja, ja vaihdevalitsin on edellisestä mallista poiketen tuotu ratin takana olevaan viikseen. Lisäksi mittaristo ja näyttö ovat vastaavat kuin merkin kalliimmissa automalleissa.

Infotainment-näyttö ja mittaristo kulkevat yhteisnimellä ccNC (connected car Navigation Cocpit), jota voi laajentaa lisäpalveluilla vastaavaan tapaan kuin puhelinta. Tällä hetkellä järjestelmään on saatavissa esimerkiksi Amazon Music, ja lisää applikaatioita on luvassa tuonnempana.

Virtaa vaikka jaettavaksi

Konassa on tätä nykyä myös V2L (Vehicle-to-Load) adapteri, joka mahdollistaa auton käytön varavirtalähteenä. Sen avulla voi ladata tai käyttää sähkölaitteita joka 3,6 kW kuluttavia sähkölaitteita. Tämä mahdollistaa varsin laajan kattauksen työkaluja tai muuta sähkölaitteita. Auto toimii siis jykevänä varavirtalähteenä.

Konan alusta on edellisen mallin tavoin tukeva, mutta uudessa mallissa on enemmän ison auton tuntua, mikä on tervetullutta. Tuntuma tiehen on hyvä ja eikä auto kallistele mutkatiellä ylimääräisiä. Potkua on sopivasti, vaikka kaasunvaste ei paikalta kiihdytettäessä olekaan markkinoiden rajuin. Toisaalta ei sen pidäkään olla.

Ilahduttavaa on myös se, että yhden polkimen i-Pedal-järjestelmä toimii hyvin. Tervetullutta oli myös se, että rekuperaatioon oli ilmestynyt Auto-tila, joka haistelee vallitsevia liikenneolosuhteita ja nappaa jarrutusenergiaa talteen silloin kun edessä oleva tilanne vaatii, mutta antaa auton myös rullata vapaalla.

Uusi voimalinja ja aerodynamiikka ovat tehneet hyvää kulutukselle. Koeajolenkillä Kona nielaisi 17 kWh / 100 km, mikä ei ole lainkaan hassumpi suoritus tilanteessa, jossa ei ajeltu kulutuslukema mielessä.

Palaamme Konan ajotunnelmiin tarkemmin piemmän koeajon merkeissä, mutta lyhyen testin perusteella uudistus on kiistatta tehnyt Konalle hyvää, ja parannuslistalla on ollut oikeita asioita.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat