Ajoneuvot | Uutinen | 25.5.2019

Muista nämä, kun teet kesäautokaupat!

Auton omistajanvaihdos onnistuu nykyään sähköisesti, mutta perinteinen luovutuskirja on edelleen tärkeässä asemassa autokaupan molemmille osapuolille.

Jaa artikkeli

Vaikka auton omistajanvaihdos on nykyisin helppoa tehdä sähköisesti, perinteisen luovutuskirjan täyttäminen ja allekirjoittaminen on erittäin suositeltavaa. Auton myyjä voi tulostaa esitäytetyn luovutuskirjan Traficomin Oma asiointi -palvelun kautta ajoneuvon myymisessä tarvittavan varmenteen luomisen yhteydessä.

Kaupantekotilanteessa on hyvä täyttää ja allekirjoittaa molemmille osapuolille identtiset kappaleet luovutuskirjasta. Ohjeet omistajanvaihdokseen löytyvät Traficomin netistä.

Epäselvyyksien välttämiseksi ajoneuvo kannattaa ostaa vain myyjältä, joka on merkitty rekisterissä ajoneuvon omistajaksi.

Kaupanteon jälkeen myyjän on hyvä tehdä autosta luovutuskirjan perusteella luovutusilmoitus, eli ilmoitus auton luovuttamisesta ostajalle. Luovutusilmoituksella myyjä katkaisee velvoitteensa autoa kohtaan luovutuspäivään, vaikkei ostaja rekisteröisi autoa itselleen.

autot

Uhkana vaiva ja rahanmeno

– Traficomin tietoon tulee vuosittain vajaa pari tuhatta tapausta, joissa ostaja on jättänyt auton rekisteröinnin hoitamatta eikä myyjällä ole olemassa ostajan tietoja tavallisen luovutusilmoituksen tekemistä varten, kehityspäällikkö Markku Erkheikki kertoo.

– Usein kaupan kohteena on ollut edullinen auto, jonka osalta paperitöiden tekemistä ei ehkä ole pidetty niin tärkeänä. Jos myyjällä ei ole tietoja tallessa tavallisen luovutusilmoituksen tekemiseksi, voi muutaman satasen autosta koitua myyjälle paitsi melkoisesti selvittelyvaivaa, myös myyntihintaa isompi paukku ajoneuvoveroista, vakuutusmaksuista ja mahdollisista muista kuluista.

Erkheikin mukaan luovutuskirjat kannattaa tehdä aina ja myös korvauksetta toiselle esim. varaosakäyttöön luovutettavasta ajoneuvosta.

Vaihtoautokaupan riskeihin helpotusta

Vaihtoautokaupassa ei tule aina ilmi kaikki autoon liittyvät viat ja ominaisuudet. Autoalan Keskusliitto esitteli aikaisemmin autoliikkeille tarkoitetun ostotarkastuslomakkeen, jolla on tarkoitus ehkäistä autokaupoista jälkikäteen syntyviä riitoja käymällä läpi vaihtoauton perustiedot.

Lomakkeessa käydään läpi muun muassa tiedossa olevat viat, onko auto katsastettu säntillisesti ja onko autoa huollettu huolto-ohjelman mukaisesti. Autoalan Keskusliitto on suositellut jäsenliikkeitään ottamaan ostotarkastuslomakkeen käyttöön.

Autoliitto aikoo julkaista lähiaikoina oman versionsa ostotarkastuslomakkeesta, joka on suunnattu kuluttajien väliseen kaupantekoon.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Traficom, Autoalan Keskusliitto, Autoliitto Kuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu