Neste Ralli

Ajoneuvot Uutinen 5.8.2019

Neste Ralli 2019: Tänakille ei löytynyt haastajaa – kaksi suomalaista karisti gorillan selästään

Unelmoi siitä, työskentele sen eteen, saavuta se. Näillä sanoilla MM-sarjan johtoaan vankistanut Ott Tänak juhlisti toista Suomen MM-rallin voittoaan, jolla hän pääsi mukaan harvinaislaatuiseen kuljettajajoukkoon.

Ott Tänak jatkoi Suomen MM-rallissa siitä mihin viime vuonna jäi. Hurjassa iskussa tällä kaudella ollut virolainen on kautta aikojen toinen ei suomalainen rallikuljettaja, joka on onnistunut voittamaan kahdesti Suomessa.

Ott Tänak kasvatti MM-sarjan pistejohtoaan täydellisesti sujuneella rallilla.

Tommi Mäkisen ykköskuljettajan itsevarmat ennakkotunnelmat rallista eivät olleet taaskaan turhaa uhoamista, Tänak ei jäänyt muista liikaa edes perjantaina, vaikka joutui ajamaan ensimmäisenä auton kuivalla reitillä. Hän kertoo viikonlopun menneen nappiin ja etenkin entisen tallitoverinsa Esapekka Lapin antaneen hyvää vastusta, jonka takia Tänak ei itsekkään päässyt löysäilemään.

­– Viikonloppu oli täydellinen. Voitto oli suuremman työn takana kuin ajattelin. Ajoin koko perjantain aivan rajoilla aura-autona ja lauantainakaan ei voinut löysäillä, koska Esapekka ajoi myös erittäin kovaa. Koko viikonloppu oli todella intensiivinen, Tänak kertoi.

Ralli oli Tänakille täydellinen, sillä hän otti myös Ruuhimäen Power Stagelta täydet viisi pistettä ja kasvatti näin ollen mm-sarjan johtoaan neljästä pisteestä 22:een pisteeseen. Toisena pisteissä kiikkuva hallitseva maailmanmestari Sébastien Ogier ei kyennyt ajamaan viimeisenä päivänä Hyundain upeasti vauhtia yllä pitänyttä Andreas Mikkelseniä kiinni ja jäi myös Power Stagella neljänneksi. Pienenä lohdutuksena Ogier sai palkinnon Ruuhimäen pisimmästä hypystä, mutta tämä ei ranskalaiselle riittänyt.

– Tämä ei ole aivan sellainen palkinto, mitä täältä lähdin hakemaan, ensi kauden jälkeen uransa lopettava mestari totesi palkintojenjakotilaisuudessa.

Thierry Neuville, joka jäi Ogierin taakse Suomen MM-rallin lopputuloksissa, keräsi kuitenkin erittäin hyvin menneen Power Stagen ansiosta rallista saman verran pisteitä kuin Ogier, joten Tänakin johdosta huolimatta kolmen johtokuljettajan mestaruustaistelu voi vielä kääntyä miten vain. Viimeistään kuluva kausi on osoittanut sen, sillä muun muuassa Tänak on joutunut keskeyttämään pariin otteeseen teknisen vian vuoksi.

Esapekka Lappi säilytti viimeisenä päivänä toisen sijansa, kolmanneksi sijoittuneen Jari-Matti Latvalan aamupäivän kiristä huolimatta. Palkintojenjakotilaisuudessa Lappi kertoi toisen sijan tuntuvan erittäin hienolta kankean alkukauden jälkeen, mutta harmitteli samalla, ettei se kuitenkaan samalle tunnu kuin kahden vuoden takainen kokonaiskilpailun voitto.

Maininnan ansaitsee myös Craig Breen, joka ajoi ennakko-odotuksiin nähden erittäin hyvän rallin. Breen oli sunnuntaina tallikaverinsa Neuvillen edellä, mutta taktikoi itsensä myöhästymällä aikatarkastuspisteellä mestaruuskamppailussa mukana olevan belgialaisen taakse.

Latvala vaikutti suorastaan liikuttuneelta palkintojenjaossa, eikä suotta. Kolmossija katkaisi vihdoin yli kahdensadan MM-startin konkarin yhdeksän kuukauden palkintokorokkeettoman putken. Aikaisemmin jatkohaluistaan kertonut Latvala sai Toyotalle tärkeitä pisteitä valmistajien mestaruuskamppailuun Hyundaita vastaan, joka oletettavasti parantaa hänen mahdollisuuksiaan päästä ajamaan vielä seuraavalla kaudella, sillä Kris Meeke ei kyennyt parantamaan tuloksia nytkään. Kovia aikoja perjantaina ja lauantain ensimmäisillä erikoiskokeilla ajanut britti keskeytti lauantaina toistamiseen ulosajoon.

M-Sportin surkean rallin kruunasi sunnuntaina Gus Greensmithin ulosajo erikoiskokeella 21 Ruuhimäessä. Pärjäämään lähtenyt Teemu Suninen sijoittui viimeiseksi maaliin päässeeksi WRC-autoksi, mutta kuittasi kuitenkin kahdeksannella sijallaan pisteitä täysin vastoin odotuksia menneestä kotikisasta.

Kilvanajolta vältyttiin sunnuntaina R5 -autoilla

R5 -autoilla kilpailevissa kuljettajissa ei yllättäviä muutoksia tapahtunut myöskään sunnuntaina. Kalle Rovanperä ajoi näytösmäisesti ylivoimaiseen voittoon R5 -autoista ja venäläinen Suomen MM-rallin ensikertalainen Nikolai Gryazin sai pidettyä komeasti aikaisemmin rallin aikana noin minuutin aikaa rengasrikkoon menettäneen Jari Huttusen takanaan. Näin ollen Rovanperä kuittasi jälleen kahden osallistujan WRC2 Pro -luokasta voiton ja Gryazin voitti WRC2 -luokan.

Näkemättä jäi, miten moninkertaisen rallin suomenmestarin Sebastian Lindholmin poika Emil Lindholm olisi pystynyt oikeassa kilpailutilanteessa vastaamaan Rovanperän vauhtiin, sillä Lindholm ajoi sunnuntaina jokaisella neljällä erikoiskokeella ylivoimasta voittoaan varmistellutta Rovanperää nopeammin.

Varsinaiset tulokset ovat näkyvillä WRC:n nettisivuilla. Tapahtuman kulusta ja ensi vuoden järjestelyistä voi puolsetaan etsiä tietoa Neste Rally Finlandin kotisivuilta.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat