Ajoneuvot | Uutinen | 13.5.2019

Sähköä salamamerkille: Opel Grandland X Hybrid4 -lataushybridi

Syksyllä 2017 ensimmäisen kerran vihjattu Opel Grandland X -lataushybridi on vihdoin täällä. Malliversio kantaa nimeä Hybrid4, tietysti nelivedon merkiksi.

Jaa artikkeli

Opel Grandland X Hybrid4 on saksalaismerkin nykyajan ensimmäinen ladattava hybridi (toki Chevrolet-peruinen Ampera oli lähes vuosikymmen sitten). Alunperin Grandlandin latausaikeista kuultiin jo syksyllä 2017 mallin esittelyn yhteydessä Frankfurtin autonäyttelyssä. Samalla voimalinja on esimerkki Opelin siirtymisestä osaksi ranskalaisvetoista PSA-konsernia.

Opel Grandland X Hybrid4

Valmiissa Grandland X Hybrid4:ssä on yhdistetty kaksi sähkömoottoria 1,6-litraisen bensiinimoottorin pariksi. Järjestelmän yhteisteho on peräti 300 hevosvoimaa ja yhdistetty WLTP-kulutus on alustavasti 2,2 litraa per 100 km, merkiten 49 g/km hiilidioksidipäästöjä.

Opel Grandland X Hybrid4

1,6-litrainen bensiinimoottori on turboahdettu ja se tuottaa 200 hevosvoimaa (147 kW). Polttomoottorin parina työskentelee kaksi 80 kW:n (109 hv) sähkömoottoria. Toinen sähkömoottoreista toimii etuakselilla kahdeksanvaihteisen automaattivaihteiston kautta. Toinen sähkömoottori sijaitsee oman tasauspyörästönsä kanssa taka-akselilla, mahdollistaen nelivedon tarvittaessa. Hybridijärjestelmän litiumioniakku on kapasiteetiltaan 13,2 kWh ja se riittää noin 50 kilometrin toimintamatkaan pelkällä sähkövoimalla ajettaessa.

Opel Grandland X Hybrid4

Grandland X Hybrid4:n latauspistoke on sijoitettu vastakkaiselle puolelle polttoainetankkiin nähden. Vakiona tulevalla latauskaapelilla päästään 3,3 kW (16A) lataustehoon, lisävarustekaapelin tuodessa mahdollisuuden kotilatausasemien käyttöön.

Muita alan trendejä ovat energian talteenotto jarrutustilanteissa. Säädettävä regeneraatiomäärä antaa lisäksi mahdollisuuden ajaa suurimman osan ajasta yhden polkimen taktiikalla. Käytössä on myös lataushybrideille tyypilliset ajotilat, kuten täyssähkö, neliveto, hybridi ja Sport. Uutta twistiä genreen tuo kuitenkin mahdollisuus valita auto mustalla konepellillä.

Opel Grandland X Hybrid4

Opel aikoo esitellä seuraavan 20 kuukauden aikana ainakin uuden Corsan, Vivaron, Zafira Lifen sekä Mokka X:n seuraajan. Kaikista näistä malleista tulee saataville myös täyssähköversio. Merkki aikoo esitellä sähköistetyn version koko mallistostaan 2024 mennessä.

Lähde ja kuvat: Opel

Jaa artikkeli

Keskustelu