Ajoneuvot Uutinen 16.9.2015

Tulossa: 17 eri version A-sarja uudistuu – valmistus jatkuu Suomessa

Kolme vuotta sitten esitelty A-sarja uudisti Mercedes-Benzin pienten autojen malliston. Nyt on seuraavan sukupolven vuoro. Sen valmistus jatkuu Suomessa.

Kolme vuotta sitten esitelty A-sarja uudisti Mercedes-Benzin pienten autojen malliston. Valmistajan mukaan kyseessä oli käännös nuorekkaampaan suuntaan. Kolmessa vuodessa uutuus on kuitenkin varttunut siihen pisteeseen, että valmistaja on päättänyt päivittää sen seuraavaksi sukupolveksi.

– Nyt tehtävä A-sarjan facelift vastaa monien asiakkaidemme toiveisiin entistäkin mukavammasta autosta, jossa ei kuitenkaan ole tingitty dynaamisesta suorituskyvystä”, Mercedes-Benzin myynti- ja markkinointijohtaja Ola Källenius luonnehtii.

Suunnataan nuorille ostajille

A-sarja valmistetaan jatkossakin Saksan Rastattissa sekä Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa. Mallin eurooppalaisista ostajista kaksi kolmesta on ennen ajanut muilla, kilpailevilla automerkeillä. Nykyisen A-sarjan ostaja on keskimäärin 13 vuotta nuorempi kuin edellisen malliversion ostajakunta. Kiinassa A-sarjan ostajien keski-ikä on vain 34 vuotta.

A-sarjan ulkonäköä kuvaillaan jatkossa linjakkaaksi. Luvassa on matala coupémainen ikkunalinja. Auton keula on muotoiltu uudelleen. Huomiota herättävimmät muutokset ovat timanttikuvioitu jäähdyttimen säleikkö sekä nuolimaisemmaksi muotoiltu alahelma. Keulalle on istutettu LED High Performance -valot, joissa on sinisenä hehkuva ”Coming Home” –toiminto. Myös auton takapää on saanut uuden ilmeen LED-valojen, puskurin ja integroitujen pakoputkien päiden myötä.

Matkustamoon on saatavilla uusia materiaali- ja väriyhdistelmiä. Kojelaudan monitoiminäytön saa valinnaisvarusteena myös 8-tuumaisena. Kokonaan uusi  Motorsport Edition –malliversio on saanut vaikutteita F1-autoista.

Suorituskykyä ja taloudellisuutta

Tuoreen A-sarjan uusi aloitusversio on valmistajan julkaisemien tietojen mukaan A 160 (75 kW/102 hv). A 160:n lisäksi 1,6-litraiset mallit ovat A 180, A 180 BEE (BlueEfficiency Edition) sekä A 200. Mallien keskikulutukset vaihtelevat 5,1 – 5,7 litran välillä ja päästötasot 119–134 grammaan.

A-sarjan 2-litraiset bensiinimallit ovat A 220 4Matic, A 250/A 250 4Matic, A 250 Sport/A 250 Sport 4Matic sekä A 45 4Matic. Mallit kuluttavat 5,8 – 6,9 litran välillä, ja vastaavat CO2-päästöt ovat 136–162 grammaa kilometrillä. A 250 ja A 250 Sport -mallien käsivalintaiset vaihteistot ovat uusia vaihtoehtoja urheilullista suorituskykyä arvostaville asiakkaille.

A-sarja_2

Tarjolla myös kompakti sportti

Mercedes-AMG:n kehittämä A 45 4Matic –malli on 280 kW/381 hv tehollaan ja 475 Nm:n väännöllään maailman voimakkain kompaktiluokan urheilumalli. Kiihdytys sadan kilometrin rajalle sujuu vain 4,2 sekunnissa eli 0,4 sekuntia aikaisempaa nopeammin. Keskikulutus on kuitenkin ennallaan 6,9 litrassa/100 km.

Vakiovarusteena on Dynamic Select -valitsin, jolloin kuljettajan käytössä on viisi ajotilaa: Comfort, Sport, Sport + , Individual ja Race-toiminto. Muihin malleihin Dynamic Select –ajotilat saa joko vakio- tai valinnaisvarusteena, ja ajotilat ovat tällöin Comfort, Sport, Eco ja Individual. A-sarjaan on saatavana myös adaptiivinen, säädettävä iskunvaimennus (vakiona A 45 -mallissa).

Dieselit nelisylinterisiä

Dieselmallistoon kuuluvat 4-sylinteriset A 160 d, A 180 d, A 180 d BEE, A 200 d/A 200 d 4Matic sekä A 220 d/A 220 d 4Matic. Uudistunut A 180 d BEE on luokkansa päästömestari 3,5 litran keskikulutuksella ja vain 89 gramman CO2-päästöillä. 7G-DCT-vaihteiston yhteydessä on Launch Assist –toiminto, joka takaa aikaisempaa ripeämmän kiihdytyksen paikaltaan lähdettäessä.

Tarjolla kaikkiaan 17 versiota

Jos yllälueteltujen mallistovaihtoehtojen lukeminen tuntui työltä, ei syy ole lukijassa. Mercedes-Benzin A-sarjan eri versioita on nimittäin tarjolla kaiken kaikkiaan 17 kappaletta. Luku on hämmästyttävä, mutta valmistaja uskoo erikoisuuksillekin löytyvän ostajia. Suomessa myytävän malliston yksityiskohdat ovat vielä syyskuussa auki.

Luvassa avustavaa teknologiaa

A-sarjan vakiovarusteisiin kuuluvat esimerkiksi CPA Plus –törmäyksenestoavustin automaattisella jarrutustoiminnolla sekä Attention Assist –vireystila-avustin, jonka toiminta-alue on 60–200 km/h.

A-sarjan uusi sukupolvi on ensimmäinen Mercedes-malli, jonka toimintoihin eri älypuhelimet voi integroida CarPlay- (iPhone) sekä MirrorLink-palveluiden avulla. Toiminnot tulevat saataville vuoden 2016 aikana. Kun puhelin ja auto ”keskustelevat”, käyttäjän haluamat soitto-, musiikki- ja navigointitoiminnot saa näkyviin auton monitoiminäytölle.

Lähde ja kuvat: Mercedes-Benz

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat