18.3.2025

Koeajo: BYD Sealion 7 – laatu vakuuttaa, mutta karkaako hinta?

Kuva Tuomas Rajala

BYDin uusin malli Sealion 7 on se malli, joka voisi hyvinkin nousta myyntimenestykseksi Suomessa. Se vaatii kuitenkin suomalaisen autonostajan asennemuutosta.

Kiinalaisautot saapuivat kotimaan automarkkinoille pari vuotta sitten suurella kohinalla ja tohinalla. Suomi on Euroopan mallimaita sähköautoilun suhteen, ja useimmat kiinalaismerkit ovat luottaneet siihen, että juuri sähköautot menevät kaupaksi täkäläisillä markkinoilla.

Myyntilukemat eivät ole olleet kovinkaan kummoisia, ja esimerkiksi BYD on napannut 2,5 prosentin markkinaosuuden sähköautojen kokonaismarkkinasta. Luku ei ole suuri, mutta taakse jää iso liuta merkkejä, jotka ovat meikäläisittäin tunnetumpia. Työnsarkaa on silti edessä.

BYD luottaa mallistossaan pääosin täyssähköautoihin, vaikka tarjolla on toki myös ladattavia hybridimalleja. Yksi kiinnostavimmista malleista on ehdottomasti Sealion 7, joka istuu Model S:n tappajaksi tähtäävän Sealin ja katumaasturi Tangin välimaastoon. Kyseessä ei ole tyylipuhdas SUV, muttei aivan sedankaan.

Sealionia voisi tituleerata erään cross country -henkiseksi malliksi, sillä pyöränkaarista löytyy seikkailumuovit, ja ulkomuoto on crossover-henkinen. Tällainen välimallin auto saattaisi hyvinkin istua suomalaiseen sielunmaisemaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laatu kohdallaan

Ensimmäinen puraisu merileijonaan on vakuuttava, sillä BYDin laatu on kohdallaan. Ulkomuoto on tyylikäs ja tuo väkisinkin mieleen erään amerikkalaisen sähköautomerkin. Piirteet ovat jyhkeät, mutta samalla varsin virtaviivaiset.

Myös sisusta on laadukkaasti valmistettu. Penkit ovat nahkaa, ja neulottu salmiakkikuviolle. Ne tuovat mieleen valmistusmaan tyylin, mutta eivät liian selvästi. Ohjaamo on tyylikäs, eikä BYD ole työntänyt ohjaamoa täyteen valmistusmaalle tyypillistä bling blingiä. Se nimittäin osuu pahalla tavalla eurooppalaiseen silmään.

Hyvää ja huonoa

  • Laatuvaikutelma
  • Ajettavuus
  • Varustelu
  • Voimalinja ei tykkää pakkasesta
  • Fyysisten nappien puute

Ohjaamoa hallitsee kookas tietoviihdenäyttö, jonka kautta ohjataan käytännössä kaikkea mitä autolla ajettaessa tarvitaan. Fyysiset näppäimet loistavat poissaolollaan ja kaikki toiminnallisuudet on piilotettu näytön taakse. Tämä on monelle nykyautolle tyypillistä, mutta suuntaus ei välttämättä ole hyvä.

Valikot ovat hieman sekavat, ja Sealionin toimintoja joutuu hakemaan paikoin pitkän kaavan kautta. Esimerkiksi tuuletuksen ominaisuudet on haudattu valikkojen taakse ja niiden kaivaminen on työlästä ennen kuin näytön metkut oppii tuntemaan. Kiireessä autosta ei kyllä löydä yhtikäs mitään. Muutamat perusjutut toimivat sentään monitoimiohjauspyörän kautta.

Voima olkoon kanssasi

BYDin voimalinja on väkevä. Oli sitten kyseessä takavetoinen tai nelivetoinen versio. Takapotkuversio tuottaa 230 kW (312 hv) ja 380 Nm. Kiihtyvyys on kohdallaan, ja 0–100 km/h suoritetaan 6,7 sekunnissa. Akku on 82,5 kWh ja se takaa optimaalisissa olosuhteissa 482 kilometrin toimintamatkan.

Nelivetoversion teholukemat ovat jo hävyttömät. 390 kW (530 hv) ja 690 Nm tuottavat perheautolle hupaisan 4,5 sekunnin kiihtyvyyden. Iso perhelimppu on härskin suorituskykyinen, mikä on toki hauska ominaisuus. Vaikka suorituskykyä ei hyväkseen käyttäisikään.

Tehokkaan perheauton kuskin paikalla saattaa kokea tehomielessä pienen yllätyksen, jos auton voimapotentiaalia aikoo hyödyntää pakkaskelissä. Sealion 7 ei nimittäin luovuta kaikkea tehoa ulos suojellakseen akkua. Suorituskyky ei toki katoa kokonaan, mutta rajoitus on tuntuva. 4,5 sekuntia ei kuitenkaan toteudu kylmässä kelissä.

Excellence-malli on nelivetoinen ja akku 91 kWh kokoinen. Toimintamatka isoakkuinen auto tarjoaa WLTP-vertailuarvon mukaisesti 502 kilometriä. Kesäkelillä körötellään hyvä tovi yhdellä latauksella, mutta pakkasilmalla luvusta napataan pois satanen ja kovalla pakkasella enemmänkiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lataus ei tykkää kylmästä

Akun suojeleminen näkyy tehonrajoituksen lisäksi myös latausnopeudessa. Parhaimmillaan 91 kWh akuston pitäisi ottaa latausta vastaan 230 kW nopeudella, mutta kylmällä kelillä joudutaan tyytymään 130–140 kW huippuihin. Nopea sekin, mutta luvatusta jäädään selvästi.

Koeajon aikainen yhdistetty kulutus pyöriskeli 25 kWh:n tuntumassa sadalla kilometrillä. Lämpötila heilui nollan molemmin puolin, ja koeajo sisälsi paikoin vauhdikasta moottoritieajoa, joten kulutusta voidaan pitää varsin kohtuullisena.

Kiinalaisvalmistajat ovat panostaneet autoissa turvallisuusvarusteisiin, eikä BYD ole tässä poikkeus. Aktiivisen kaistavahdin, nopeusvaroitusten ja muiden perusasioiden lisäksi Sealion valvoo jatkuvasti kuljettajan vireystilaa, eikä juuri anna armoa. Haukottelu, silmien sulkeminen ja muu väsymykseen viittaava toiminta aloittaa piippauskonsertin. Onneksi järjestelmän saa kytkettyä pois.

BYD Sealion 7 jää kokonaisuutena vahvasti plusmerkkiseksi. Laatu ja ajo-ominaisuudet vakuuttavat. Suurin kilpailuvaltti on toki hinta, joka on kiinalaismerkkien paras keino kilpailla eurooppalaisten ja japanilaisten merkkien, sekä Teslan hallitsemalla markkinalla. BYD ei ole halpa, muttei kalliskaan.

Sealion 7 maksaa halvimmalla varustelutasolla 51 490 euroa, ja esimerkiksi Tesla Model Y:n Long Range versio maksaa eurolleen saman summan. Malliston parhaiten varusteltu nelivetoinen Excellence-versio maksaa 58 990 euroa, ja Tesla Model Y:n nelivetoversio 54 490 euroa. Suunnilleen samassa pyörivät muidenkin kilpailijoiden mallit, kuten uudistunut Kia EV6. BYDin matka myyntitilastojen yläpäähän ei tule olemaan helppo, mutta homma on silti tehtävissä.

BYD Sealion 7

SÄHKÖAUTO, neliveto
390 kW (530 hv), 690 Nm
Akku 91,3 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 230 kW

WLTP-kulutus 21,9 kWh / 100 km
Toimintamatka 502 km
Suorituskyky 0–100 km/h 4,5 s
Huippunopeus 215 km/h

Mitat
Pituus 4 830 mm
Leveys 1 257 mm
Korkeus 1 620 mm
Akseliväli 2 930 mm
Tavaratila 520 l

Omamassa 2 435 kg

Euro NCAP ei testattu
Takuu 6 vuotta / 150 000
Ajoakku 8 vuotta / 200 000 km

Hinta alkaen 51 490 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat