8.10.2020

Koeajo: Ford Puma 1.0 Ecoboost mHEV 155 hv tuo lisää bensavoimaa sähkön kaveriksi, mutta vain manuaalina

30 hevosvoimaa tehokkaampi Ford Puma -versio miellyttää aivan kuten pikkuveljensäkin. Hyvää: voimalinja, kulutus, tavaratilan muunneltavuus. Huonoa: äänieristys, jalkatilat takana, etuistuimen reisituki.

125-hevosvoimaisen mallin ohella uusi Ford Puma on myynnissä myös tämän jutun 155 hv:n painoksena, joka samalla on malliston voimakkain versio. Automaattivaihteisto on tarjolla vain 125 hv -version kanssa, ilman kevythybriditekniikkaa.

Kumpaisessakin manuaalivaihteisessa mallissa käytetään samaa kevythybriditekniikkaa, missä Puma kerää hidastuksista energiaa talteen. Se on puolestaan saatavissa hetkelliseksi avuksi kiihdytyksiin 15,6 hevosvoiman (11,5 kW) teholla – lisävääntöä käyttöön tulee 55 newtonmetriä.

Janoisuutta kaupunkiajossa pitää aisoissa myös aiempaa kehittyneempi start/stop-automatiikka, joka tulee avuksi jo hitailla alle 20 km/h -nopeuksilla rullattaessa.

Kuten vähävoimaisemmassakin versiossa, kolmisylinterisen kulutusta suitsii sylinterin lepuutustoiminto. Tuolloin yksi sylinteri on poissa pelistä, kun etenemiseen ei tarvita täyttä kapasiteettia. Lepuutus luonnistuu alhaisella tasaisella nopeudella ajettaessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kevyt ja taloudellinen

Mainio litrainen bensiinimoottori suo käyttöön 155 hevosvoimaa. Sen jakaa käyttöön kuusilovinen käsivaihteisto, joka osoittautuu koeajossa tarkkatoimiseksi tapaukseksi. Näillä eväin Pumaa käskyttää mielikseen.

Täsmällisesti käyttäytyvää Pumaa on lysti viedä myös mutkateillä, vaikkei auto voimiltaan mikään sporttiohjus olekaan. Varustetaso tuo urheilullisen jousituksen. Vain äänieristys jättää toivomisen varaa, renkaiden jyminä tuntuu ja kuuluu.

Kevythybridinä Puma on taloudellinen etenkin kaupunkiajossa. Pumaa ei voi ajaa pelkällä sähköllä, vaan auton pieni sähkömoottori tukee bensiinimoottoria tarvittaessa. Koeajetun Puma-version luvattu WLTP-keskikulutus satasella on 6,2 litraa. Aivan tuohon ei huoleton koeajoautoilija yltänyt, muttei jäänyt luvatusta kuin puolisen litraa.

Fiestalle rakentuva

Puma pohjautuu Fiestan perusrakenteeseen. Puma on kuitenkin ulkomuodoiltaan niin paljon Fiestaa muhkeampi, että auto näyttää ihan omanlaiseltaan. Kylkien pullistumat jakanevat mielipiteitä. Korkeutta on viitisen senttiä ja akseliväliä kymmenkunta senttiä Fiestaa enemmän. Tästä huolimatta takana istuvien jalkatilat ovat niukat.

Etuistuimet ovat tehostetikkauksineen urheilullisen tyylikkäät ja tukevat juuri sopivasti sivuttaissuunnassa, mutta reisituki on riittämätön pitkäkoipisille.

Kuljettajan valtakunta on tuttua Fiestaa: muovintäyteinen mutta fiksusti järjestelty. Mittaristo on näyttävä ja digitaalinen, joten sen näkymät ovat ylipäätään ja ajoasetusten mukaan räätälöitävissä.

Puman tavaratila on auton kokoluokka huomioiden vähintäänkin riittävän väljä. Vaivattomasti siirreltävän välipohjan ansiosta tavaratila on muunneltava.

Kätevintä on se, että tavaratilan pohjan alta paljastuu varapyörän sijaan Puman omintakeinen syvä 80-litrainen säilytyspotero, jonka pohjassa on avattava tulppa.

Pumassa toimivaksi koeteltu kevythybriditekniikka on levinnyt Ford-mallistossa jo laajemmallekin: näihin Fiestan ja Focuksen yksilitraisiin versioihin tutustumme hieman myöhemmin.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Ford Puma ST-Line X mHEV 155 hv M6 Launch Edition

Hinta alkaen

28 306 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

30 760 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

114 kW (155 hv), 6000 r/min

Vääntö

220 Nm (1750 r/min)

Vääntö

220 Nm (1750 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,0 s

Huippunopeus

205 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 6,2 (yhd.)

CO2-päästöt

127 g/km

Mitat

pituus 4207 mm, leveys 1805 mm, korkeus 1555 mm, akseliväli 2588 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1100 / 640 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat