31.3.2025

Koeajo: MAN TGE 3.180 – uudistunut, muttei päällepäin

Kuva Petri Munukka

MAN TGE on uudistunut, mutta päällepäin se ei näy juuri lainkaan.

MAN TGE:n laaja mallisto pakettiautoista kevyisiin kuorma-autoihin ja bussiversioihin on liki ennallaan. Repertoaari on pääosin yhtenevä sisarmalli Volkswagen Crafterin kanssa. Sisarukset valmistuvat samalta linjalta vain erilaisilla maskeilla ja logoilla varusteltuna.

TGE:n peltikorisen umpipakettiauton akselivälejä on kaksi ja korin pituuksia sekä korkeuksia kolme. Kuormatilavuutta kertyy 9,9–18,4 kuutiometriä ja kantavuutta 1 000–1 200 kg. Moottorit ovat tuttuja kaksilitraisia dieseleitä, tehovaihtoehdot ovat joko 103 kW (140 hv) ta 130 kW (177 hv). Täyssähkövaihtoehto on jäänyt jäähylle, eikä hybridisointia ole keveimmässäkään muodossa.

Vaihteistona on joko kuusivaihteinen manuaali tai kahdeksanvaihteinen automaatti. Vetotavaksi on valittavissa joko etu- tai neliveto, takavedon jäädessä kuorma-autoihin. Maahantuoja povaa nelivetoautomaatin nousevan suosituimmaksi 8 000 euron hintalisästä huolimatta, ja tarjosi moista kokeiluun keskipitkällä ja korkealla korilla.

Ajoltaan TGE on ennallaan, jämäkkyys on edelleen hallitsevana piirteenä mukavuuden kärsimättä. Kilpailijoiden sähköuutuuksien jälkeen moottorin äänet ovat selkeitä, mutta meluisa ei TGE ole. Minkä pitkä akseliväli maantiellä vakaudessa voittaa, joutuu kaupungissa vekslailuna maksamaan takaisin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Entistä henkilöautomaisempi ohjaamo

Ulkoa mallia ei uudeksi erota, vain tarkimmat voivat huomata pienet viilaukset etuhelman muodoissa ja ajovaloissa. Sen sijaan kuljettajan näkymät on pantu uusiksi. Mittaristo on vaihdettu näyttöruuduksi, kosketusnäyttö on uudempaa sukupolvea ja kojelaudasta vähennetty nappuloita.

Sinällään ruutia ei ole tarvinnut keksiä uudelleen – sähköinen arkkitehtuuri on kuin suoraan emokonserni Volkswagenin henkilöautoista. Älkää kuitenkaan pelästykö: ei aivan suoraan, sillä hipaisunäppäimiä on vähemmän.

Volkkareita ajanut oppii MAN:in uudet kikat nopeasti, koska virtuaalimittariston ja kosketusnäytön näkymät ovat tutut, samoin valikkorakenne. MAN on kuitenkin siirtynyt suoraan tuoreimpaan sukupolveen, missä hipaisukytkimiä on vain kosketusnäytön alareunassa, nekin nyt valaistuna. Myös uusimmat, itse räätälöitävät pikakuvakkeet löytyvät näytön ylälaidasta.

Ohjauspyörä on uusi ja vaikuttaa hyötyautoon pienikehäiseltä, ja ratin nappulat ovat perinteisen selkeät. Automaattivaihteiston valitsin on nyt viiksi ratin oikealla puolella, mutta harmillisesti kojelautaan on jätetty pahkura manuaalivaihtoehdon vaihdevipua varten keskimatkustajan polvea kolhimaan.

Pyyhkimien käyttö on saatu sopimaan vilkkuviikseen, ja kojelautaan siirretty valokytkin on niin ikään samanlainen kuin VW-henkilömalleissa. Käsijarru on vaihtunut sähköiseen ja toimii myös pysähdyksissä automaattisesti. Virtalukko on korvattu starttinappulalla, ja avaimet voi pitää taskussa.

Uudistus on lisännyt yhdistettävyysominaisuuksia sekä tietoturvaa ja ennen kaikkea mahdollistanut kameroiden, tutkien ja varustelun lisäämisen. Nyt vakiovarustukseen kuuluu muun muassa kuljettajan vireystilan valvonta, liikennemerkkien tunnistus, hätäjarrutusavustin, kaistavahti, kuolleen kulman vahti, rengaspainevalvonta, puhelimen lataus, mukautuva vakionopeudensäädin ja parkkitutkat. Lisävarustelistalta arsenaalia voi vielä täydentää vaikkapa pysäköintiavustimella, kääntymisavustimella, automaattivaloilla, ratin lämmityksellä tai hätäpysäytysjärjestelmällä.

Hyvät ja huonot puolet

  • malliston laajuus
  • ajettavuus
  • kuskin paikka
  • kääntöympyrän halkaisija
  • ei vähäpäästöisiä vaihtoehtoja

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat