6.5.2017

Koeajo: nelivetoa nyt myös automaatilla – Suzuki SX4 S-Cross

Suzuki S-Cross

Suzuki SX4 S-Cross on tarjolla nyt myös automaattivaihteistolla. Hyvää: Uusi moottori, tilat, automaattivaihteisto. Huonoa: Ohjaustuntuma, ulkomuodon vaatimaton päivitys.

Suzuki SX4 S-Cross edustaa valmistajansa mallistossa perheautoluokkaa. Vuonna 2013 esitelty automalli sai viime vuoden puolella melko kattavan päivityksen. Vuoden vaihduttua Suomi-mallisto täydentyi vielä nyt koeajetulla automaattivaihteistolla.

Suzuki S-Cross

Edeltävään S-Cross sukupolveen verrattuna uutta on nyt moottori, vaihteisto ja varustelu. Myös maavaraa on korotettu 15 millimetrillä. Automaattivaihteiston tarjoamasta mukavuudesta on maksettava 3 000 euroa viisivaihteista manuaalia enemmän.

Paperilla uudistus on vaikuttava, mutta käytäntö jakaa mielipiteet.

Suzuki S-Cross

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa perheelle

Perheautona Suzuki SX4 S-Cross on pienehköltä vaikuttavasta koostaan huolimatta sopiva jopa neljälle aikuiselle. Viideskin sopii sekaan, mutta silloin takapenkillä tunnelma tiivistyy melkoisesti. Takapenkin istuma-asento on pysty ja istumakorkeus sopiva pidemmällekin.

Suzuki S-Cross

Matkavaraa mahtuu mukaan jalkapallovarusteiden ja viikonlopun yli kantavan ruokakauppareissun verran vaivattomasti, mutta suurempaa tavaramäärää varten 430 litraa vetävän kontin tasaava välipohja saa jäädä kotiin.

Suzuki S-Cross

Kuski kaipaa lisätukea

Kompakti koko antaa myös lupauksen ketteryydestä, mutta tämä lupaus jää osin lunastamatta. Näkyvyys ulos ei ole paras mahdollinen, joten vakiovarustukseen kuuluva peruutuskamera tulee tarpeeseen.

Suzuki S-Cross

Kuskin paikalla istuessa kaipaa lisää jalkatukea ja tarkempia säätöjä istuimelta.  Hallintalaitteita ei tarvitse kurkotella. Tumma sisusta miellyttää silmää kojelaudan kovaa muovipintaa lukuun ottamatta.

Suzuki S-Cross

Valmistajan korostama keulan uudistettu ilme ei kaikkia ilahduta. Kenties rohkeampi linja olisi kirvoittanut enemmän kiitosta.

Suzuki S-Cross

Aina litran moottori

Päivityksen myötä SX4 S-Cross on varustettu 1,0-litran suoraruiskutusturbomoottorilla. Edeltäjän 1,6-litraiseen moottoriin verrattuna vääntöä on tarjolla selvästi matalammilla kierroksilla. Valmistaja lupaa keskikulutukseksi alle kuusi litraa sadalla, käytännössä polttoainetta kuluu hieman enemmän.

Suzuki S-Cross

Koeajettu kuusivaihteinen automaatti on odotetusti vaivaton ja litran moottori pärjää oivallisesti varsinkin taajama-ajossa. Sisämelu ei matalilla nopeuksilla häiritse. Moottoritiellä humina yltyy. Nopeissa ohituksissa jää kaipaamaan lisäpotkua.

Suzuki S-Cross

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Levoton ajettava

Kuljettaja voi ohjata nelivetojärjestelmää vastaamaan ajo-olosuhteita. Valittavissa on neljä ajotilaa mutkateille sopivasta sportista vaativamman maaston lock-asetukseen. Ensimmäinen parantaa kaarreajo-ominaisuuksia kohdistamalla lisää voimaa takapyörille. Jälkimmäinen jakaa voiman tasan akselien välillä.

Suzuki S-Cross

Ajotuntuma ei ansaitse pelkkää kiitosta, varsinkaan jos kuljettaja on tottunut vaivattomaan ajoon. Ohjaus ei keskitä kovin ketterästi ja autoa on ajettava ajatuksella varsinkin uraisilla asvalttiteillä. Aktiivisesta ajamisesta nauttivaa moinen voi toki miellyttääkin.

Alusta on onnistunut yhdistelmä ajettavuutta ja mukavuutta niin kuopissa, töyssyissä kuin kaarteissakin. Auto on liikkeissään vakaa ja kuljettajan apuna on myös ajonvakautusjärjestelmä. Mäkilähtöavustin auttaa pysäköinnissä.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.suzuki.fi/sx4scross/

Suzuki SX4 S-Cross 1.0 4WD GL+ 6AT

Hinta alkaen

28 190 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

28 734 €

Moottori

Bensiinimoottori 988 cm³, turboahdin, 6-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

82 kW (112 hv), 5000 r/min

Vääntö

160 Nm (1800–4000 r/min)

Vääntö

160 Nm (1800–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

13,5 s

Huippunopeus

165 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

126 g/km

Mitat

pituus 4300 mm, leveys 1580 mm, korkeus 1785 mm, akseliväli 2600 mm

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat