12.9.2017

Koeajo: tavallisen räväkkä – Škoda Octavia RS 245

Škoda Octavia RS

Entisestään terhakoitunut Škoda Octavia RS 245 on urheilullinen järkivalinta. Hyvää: tavallisuus, voimalinja, lukkoperä ja mukautuva alusta. Huonoa: tavallisuus, hinta lisävermein, ei nelivetoa tarjolla.

Alla on Škoda Octavia RS 245. Autoyksilöllä on jännä vaikutus kuulijaansa. Kun alkaa kertoa auton malliversiota, ei vastapuoli havahdu mietteistään vielä Octavia-sanan tai TSI:n kohdalla, mutta loppulitania jo valpastuttaa kysymään. Ai ärässä ja 245, onkos se siis edeltäjäänsä ärhäkämpi? On se.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kademieltä karttaen

Alla on tuorein RS-perheen vesa ja arkiautoilijan saavutettavissa oleva unelma. Octavia RS 245 on teholtaan räväkkä, mutta ulkomuodoiltaan kademieltä karttavan tavallisen näköinen. Ehkä se kertoo jostain perisuomalaisuudesta, että tavallisuus on monelle valtti.

Škoda Octavia RS

Ja kyllä, sanottakoon jo nyt kaikille vastaväittäjille, että on RS-malli toki maustettu sporttisin yksityiskohdin. Muut kuin armoitetut skodatuntijat havaitsevat urheilullisen luonteen oikeastaan vain takaluukun takareunan maltillisesta spoilerista ja vinosuunnikkaan muotoisista pakoputkenpäistä. Ja kyllä, mustat 19-tuumaiset Xtreme-vanteet ovat näyttävät.

Pakoputkista kannattaa vielä kertoa, että etu- ja takavaimentimet on suunniteltu uudelleen myös pakoäänten tuottaman äänimaailman vuoksi.

Škoda Octavia RS

Lähellä perus-Octaviaa

Sisällä ilme on sekin aika lähellä perus-Octaviaa. Sporttista ilmettä luovia yksityiskohtia ovat erinomaisen sivutuen tarjoavat ja sähkösäätöiset urheilulliset etuistuimet, niiden selkänojien RS-logot, koristeompeleet ja myös nahkapintainen ohjauspyörä.

Autossa on muuten toki takaistuimet ja konttikin, mutta ei niistä sen enempää. Tämän auton sielu on toisaalla.

15 hevosvoimaa lisää

RS-tulokkaan teho – kuten jo arvasittekin – on 245 hevosvoimaa. Koeajossa on siis rivakin ja väkevin konsaan valmistettu sarjatuotanto-Octavia. Tehoa on likistetty 15 hevosvoimaa lisää sitten edellisen RS-mallin.

Teho tuo ajoon vaivattomuutta: reserviä on, kun sitä tarvitaan esimerkiksi pitkissä ylämäissä tai ohituskiihdytyksissä. Kiihdytykset vauhtivälillä 60–120 kilometriä tunnissa ovat helppoja ja nautinnollisia. Kun suoristaa oikean jalkaterän, niin alkaa tapahtua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viiveittä

Kilometrien nielentä sujuu viiveittä. Myös RS:n vaihteisto ja tasauspyörästö ovat saaneet uutta ilmettä. Märkäkytkimin toteutetussa kaksoiskytkinvaihteistossa on nyt seitsemän vaihdetta.

Škoda Octavia RS

Ymmärrän toki heitäkin, joiden mielestä ainoa oikea valinta urheilulliseen autoon on manuaalivaihteisto.

RS kiihtyy seisoviltaan sataseen 6,6 sekunnissa. Ja vääntöäkin löytyy 370 newtonmetrin verran ja se on käytössä vaivattomuutta takaavan laajahkolla kierrosalueella 1 600–4 300 r/min.

Ajajan auto!

Edellä kerrottu on tavanomaista kauraa, mutta Octavia RS 245:n se jokin on sähköinen monilevykytkimellä toteutettu tasauspyörästön lukitus (XDS), joka kohentaa pitoa ja vähentää autolle luonteenomaista aliohjautuvuutta. Se myös parantaa auton reagointikykyä.

Kun tähän yhdistyy hyvä ohjaustuntuma ja 15 milliä perus-Octaviaa matalampi alusta, on alla auto, jota voi kuvailla kahdella sanalla.

Ajajan auto.

Škoda Octavia RS

DCC eli mukautuva alusta tuo ajoelämykseen vielä ripauksen lisää. Ajotiloja on valittavissa viisi normaalista sporttiin ja alustavalintojakin kolme eli comfort, normal ja sport.

Mukavuusasetus ei aina auta, sillä näyttävät ja kookkaat renkaat (225/35/19) sopivat ilmeeseen, mutta tuovat mukanaan täristelyä epätasaisilla tiepinnoilla ja jyminää sileilläkin pinnoilla.

Lystiä kyllä

Auto on lysti viedä, sillä se toisaalta kertoo kaiken aikaa käskijälleen missä mennään, mutta myös antaa anteeksi virheitä eli tarvittaessa paimentaa sopivasti.

Škoda Octavia RS

Harmi kyllä, tällä kertaa auton ja kuskin kykyjä ei ollut mahdollista koetella tieliikenteen ulkopuolella. Varmasti osa RS:n ostajista ajaa harrastuksekseen aika ajoin myös radalla, jos vain päällysteen leveys riittää ajolinjoille – ja kukkaro kestää rengaskulut.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hintaa kertyy

Koeajoautolla on hintaa ilman lisävarusteita 38 558 euroa. Autoyksilö on kyllästetty monin lisävarustein, joita ovat esimerkiksi pysäköintiavustin, panoraama-kattoluukku, liikennemerkkien tunnistus, kaista-avustin, 9,2-tuumainen värikosketusnäyttö, 9-kaiuttimellinen äänentoisto ja peruutuskamera pesimellä. Herkut nostavat hinnan kipurajoille 47 828 euroon.

Škoda Octavia RS

Kirkas ja selkeä näyttö on erinomaisen korkeatasoinen, mutta sijaintinsa puolesta heijasteluille altis.

Mikä jäi koeajon jäljiltä harmittamaan?

Omalta kohdalta se, ettei viime lauantaina natsannut lottoarvonnassa. Ja yleisemmin arvioituna se, ettei tuoreinta RS-perheen jäsentä saa nelivetoisena – ainakaan vielä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.skoda.fi/octavia-rs

Škoda Octavia RS 245 2.0 TSI

Hinta alkaen

38 558 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

47 828 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 968 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

180 kW (245 hv), 5000–6700 r/min

Vääntö

370 Nm (1600–4300 r/min)

Vääntö

370 Nm (1600–4300 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,6 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

146 g/km

Mitat

pituus 4689 mm, leveys 1814 mm, korkeus 1448 mm, akseliväli 2680 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat