3.11.2017

Koeajo: uusi tila-auto seitsemälle käytetyn auton hinnalla – Dacia Lodgy Stepway

Dacia Lodgy Stepway

Dacia Lodgy Stepway on 18 399 euron erikoisuus, joka houkuttelee tilaa tarvitsevia asiakkaita valitsemaan uuden auton käytetyn sijaan. Hyvää: hinta, tilojen muunneltavuus, kuljetuskapasiteetti. Huonoa: sisätilojen viimeistely, istuimen säädöt.

https://youtube.com/watch?v=HgVHoB70izM

Tarvitsetko kuljetuskapasiteettia tila-auton verran? Kiinnostaisiko uusi auto, mutta tarjolla olevien vaihtoehtojen hinta huolestuttaa? Jos vastaus on kyllä, kuuluu seuraava kysymys, kestääkö kantti Dacian halpismielikuvaa ja parkkipaikkanaapurin vaikeasti tulkittavaa tuijotusta? Jos oma rohkeus ei petä, kannattaa koeajaa Lodgy Stepway.

Ennakkoasenteet ovat todennäköisesti suurin haaste tämän seitsemänpaikkaisen tila-auton menestykselle, jonka hintalapussa lukee lisävarusteiksi valitun metallivärin, peruutuskameran ja varapyöränkin jälkeen 20 180 euroa. Hinta sisältää myös toimituskulut.

Dacia Lodgy Stepway

Edullisimmillaan Lodgy Stepway vaihtaa omistajaa 18 499 eurolla, joten ei ihme, että autoa myydään sen hintaa korostaen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa tarjolla

Tila-auton takimmainen penkkirivi sopii korkeintaan lapsien kuskaamiseen. Niinhän sitä luulisi, mutta totuus on toinen.

Dacia Lodgy Stepway

Lodgy Stepwayn takariville kipuaa myös aikuinen ja nauttii matkasta siinä määrin kuin se takapenkillä on mahdollista. Auton seitsemän paikkaa on mitoitettu niin, että aikuismatkustajakin viihtyy.

Tavarankuljetuskapasiteetti on lähinnä nimellinen, jos kaikki istuimet ovat käytössä, mutta tilanne on jokseenkin vakio tila-autojen saralla. Takimmaisen penkkirivin poistamalla ja keskimmäisen penkkirivin kaatamalla tavaratila kasvaa peräti 2,6 kuutiometrin kokoiseksi. Se tarkoittaa paljon tavaraa, mutta autosta tulee kaksipaikkainen. Jos keskipenkin jättää kaatamatta, on kuljetustilaa edelleen mukavasti.

Dacia Lodgy Stepway

Muunneltavuus on ominaisuus, jota esimerkiksi harrastavan lapsiperheen autoiluvastaava osaa arvostaa. Samoin keskirivin kolmen istuimen Isofix-kiinnikkeitä.

Parasta on, että kevyen takaistuimen jaksaa irrottaa ja nostaa kyydistä yksinkin. Tavaratilan suojapeitteen puuttuminen yllättää. Kaikki kyydissä oleva jää näkösälle.

Dacia Lodgy Stepway

Penkkien alta paljastuva matto ei istu kunnolla paikalleen ja ruokkii yhdessä budjettiluokkaa edustavan sisustan kanssa auton halpisvaikutelmaa. Tekstiilimattoja käytännöllisempi materiaali olisi kumi.

Keskimittaiselle kuljettajalle tehty

Pitkäjalkainen kuljettaja manaa Lodgyn istuimen säätömahdollisuuksia. Kiskot loppuvat kesken, eikä penkkiä saa aivan niin taakse kuin mieli tekisi. Keskimittaisella tilanne on parempi, mutta penkki saisi olla tukevampikin. Tilaa kuitenkin riittää ympärillä ja ajoasennon saa säädettyä kelvolliseksi myös matka-ajon rasituksiin.

Dacia Lodgy Stepway

Auton sisätilojen yleisilme on hivenen muovinen, mutta mikään ei nitise tai natise, vaikka ennakkoluuloinen niin saattaisi odottaa. Yksivärisyys luo levollisen tunnelman. Silmäkarkkia ei tarjolla ole, mutta mikään ei myöskään suoranaisesti häiritse.

Ajossa Lodgy on niin ikään positiivinen yllätys. Silmämääräisesti kookas ja kolho auto ei ole kankea jättiläinen. Näkyvyys on hyvä ja lisävarustelistalta poimitun peruutuskameran avustamana myös ahtaammistakin paikoista selvillä kunnialla.

Dacia Lodgy Stepway

Alusta nielee kuopat moitteetta. Ilmeinen mukavuuspainotus ei pilaa ajettavuutta edes kuormattuna. Auto ei myöskään kallistele häiritsevästi tiukemmissakaan käänteissä, vaikka autolla on korkeutta. Ajossa vakaus on miellyttävää.

Moottorivaihtoehtoja on kaksi

Dacia luottaa Lodgyn osalta kahteen moottorivaihtoehtoon. Koeajetun 116 hevosvoimaisen bensiiniversion lisäksi tarjolla on 116 hevosvoiman diesel. Molemmat ovat turboahdettuja. Vaihteistovaihtoehtoja on tasan yksi. Viisivaihteinen manuaalivaihteisto eri herätä suuria tunteita, vaihtaminen on sujuvaa ja välitykset kohdallaan.

Nopeammissa kiihdytyksissä moottorille on annettava kierroksia surutta ja matka-ajossa ajonopeutta on tarkkailtava, sillä sakkorajan tavoittaminen käy huomaamatta jopa moottoritiellä.

Melutaso pysyy aisoissa niin maantiellä kuin pienemmilläkin väylillä. Edes irtosora ei ropise häiritsevästi koteloissa, vaikka niin voisi luulla. Huokeaan hintaan nähden äänieristys on varsin kohdallaan.

Dacia Lodgy Stepway

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Visuaalinen viilaus ja varusteita

Lodgyn kohdalla Stepway tarkoittaa lähinnä varustelua ja ilmeen viilausta hieman tyylikkäämpään suuntaan kromisomisteiden ja materiaalivalintojen avulla. Sisarmalli Loganissa Stepway-vesiointi tuo mukanaan muun muassa lisämillejä maavaraan.

Muuhun mallistoon verrattuna rengaskoko kasvaa Stepwayssä 16 tuumaan. Myös seitsemän tuuman näytöllä varustettu tietoviihdejärjestelmä, peruutustutka ja navigaattori ovat vakiovarusteita.

Dacia Lodgy Stepway

Stepway-varustelu nostaa auton hintaa tuhannella eurolla. Sijoitukselle saa siinä määrin vastinetta, että mallistolisäys kiilannee myyntitilastoissa muiden vaihtoehtojen ohi.

Dacia Lodgy Stepwaytä voi sanoa tila-autojen perusversioksi. Eikä perus-etuliite ole tällä kertaa kirosana. Suuria ajoelämyksiä tila-autoilu tuskin tarjoaa koskaan. Pikemminkin se on elämäntilanteen sanelema ratkaisu. Silloin huokea hinta, kolmen vuoden takuu ja yksinkertaiset perusratkaisut saattavat riittää ostopäätöksen vauhdittajiksi.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat ja video: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.dacia.fi/lodgy

Dacia Lodgy Stepway TCe 115 7p

Hinta alkaen

18 399 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

20 180 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 197 cm³ 4 sylinteriä, turboahdin, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

85 kW (116 hv), 4500 r/min

Vääntö

190 Nm (1750 r/min)

Vääntö

190 Nm (1750 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,6 s

Huippunopeus

179 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,5 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

124 g/km

Mitat

pituus 4521 mm, leveys 2004 mm, korkeus 1680 mm, akseliväli 2810 mm

Euro NCAP

3 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat