21.3.2018

Koeajo: Volvo V90 Cross Country – erottuva erikoismalli

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Ocean Race on varma tapa erottautua automassasta. Ocean Race -erikoismallia voi kutsua merihenkiseksi kuomajuhdaksi. Hyvää: muotoilu, matkustamon tyylikkyys, istuimet, moottori, ajettavuus. Huonoa: alustan lievä pintakovuus, hinta varusteltuna.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Ocean Race -malli soveltuu merihenkisille, mutta käy toki kaikille maakravuillekin. Mutta jos omistaa Volvon Ocean Race -mallin kannattaa selvittää ainakin perustiedot mallinimen taustalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ankara purjehdusmittelö

Volvo Ocean Race -erikoismallien taustalla on maailmankuulu valtameriä kyntävä purjehduskisa. Joka kolmas vuosi järjestettävä kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä The Whitbread Round the World Race. Volvon nimen alla on kisattu vuodesta 2001.

Kun kisa käynnistyy, voi autokansa odottaa uusia Ocean Race -varusteltuja malleja tarjolle. Ne erottuvat monin yksityiskohdin perus-Volvojen massasta.

Kisa kestää yhdeksän kuukautta. Vaikka reitti on vuosien aikana hieman vaihdellut, on lähtö tyypillisesti Euroopassa ja maailma kierretään idän suuntaan. Tuorein kilpa käynnistyi lokakuussa Espanjan Alicantesta ja päättyy ensi kesäkuussa Alankomaiden Haagiin. Tällöin venekunnat ovat kyntäneet merta peräti yli 85 000 kilometriä, joten käynnissä on kilpailuhistorian pisin koettelemus.

Kisan saaman julkisuuden avulla halutaan herättää keskustelua merten tilasta, tänä vuonna eritoten muovijätteistä. Kilpaveneiden anturien avulla kerätään tietoa merten muovisaasteiden määrästä ja vaikutuksista. On laskettu, että jos mereen heitetään nykyisellä tahdilla muovijätteitä, vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja.

Harmaata ja pirteää oranssia

Ulkoa Ocean Race -malli erottuu muista Volvoista harmaan keulamaskinsa ja harmaiden helmojen ja puskurien alaosan puolesta. Siellä täällä korin helmoissa pilkistää oranssi tehosteväri ja toki myös vanteet ovat Ocean Race -mallia.

Istuimet ovat ergonomialtaan huippuluokkaa, eikä malliston ja hintahaitarinkin yläpään Volvolta voi muuta odottaakaan. Istuimet ovat urheilullisesti muotoillut. Pirteää sisäilmettä luovat oranssit tereet istuinten reunoissa ja oranssit turvavyöt. Pintakoristeena on käytetty myös hiilikuitua.

Ocean Race -malissa tavaratilan lattia on komposiittia. Ocean Race tuo tavaratilaan myös sähköpistorasian ja ladattavan taskulampun. Litroja selkeämuotoisessa takakontissa on mukavasti 560.

Ja jos Volvonsa haluaa varustella tyylikkääksi kuormajuhdaksi talvisiin rientoihin, voi katolle kiinnittää Volvon katolle suunnitellun, pikakiinnitteisen ja aerodynaamisen sutjakaksi muotoillun 350-litraisen suksiboksin. Kätevyyttä lisää kannen integroitu ledvalo. Hintaa varusteella on 2 692 euroa.

Iloista etenemistä

Tutun väkevä D5-dieselmoottori vie kookasta autoa iloisesti. Valitsemalla urheilullisen ajotilan, ei menohalujen suhteen jää juuri toivomista.

Alusta on aivan erinomainen ja mukautuu ajotilanteisiin myös mutkateillä hyvin. Auto ei kallistele tai huojahtele. Korotetun farmarikorisen Volvon maavara riittää kehnommillekin mökkiteille onhan sitä 21 senttiä eli kuusi senttiä vakio-V90:tä enemmän.

Alustan lievä pintakovuus tosin hieman nypyttää, joten tien epätasaisuudet kantavat matkustamoon saakka tärinänä. Rengastuskin toki vaikuttaa (245/45 20).

Ohjaustuntuma edustaa Volvon käsitystä vakaasta ajettavuudesta. Vaikka tehostus tuo kaupunkisokkelikoissa ohjaukseen keveyttä on pitkän auton käsittely kaupunkiajossa hieman kankeata.

Maantiellä vakaa kulku pääsee oikeuksiinsa eikä kuskin tarvitse paimennella autoa pysymään valitulla ajolinjalla. Ohjaus myös palauttaa mallikkaasti, mutta keskialueella vaivaa lievä tunnottomuus.

Ympäri auton näkevä 360-asteen kamerajärjestelmä on erinomainen: tarkka ja näkymiltään monin tavoin räätälöitävissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rutkasti varusteita

Kookkaan Volvon voi räätälöidä mieleisekseen monin varustevaihtoehdoin.

Tällä voimalinjalla auton saa edullisimmillaan 77 341 eurolla. Koeajoyksilössä on kuitenkin lisävarusteita yli 15 000 eurolla, joten tämän autoyksilön hinta kipuaa 92 683 euroon.

Hintaa tuovat Sensus-tietoviihdejärjestelmä (3 218 e), Technic-varustepaketti (2 510 e), sähkötoiminen kattoluukku (1 932 e), tuulilasin heijastusnäyttö (1 544 e) sekä Winter-paketti (1 223 e). Automaattinen ilmastointi nostaa hintaa 515 eurolla ja etumatkustajan istuimen sähkötoimisuus 1 030 eurolla.

Ankarilla pakkasilla olisi toivonut että, autossa olisi vakiona webasto-tyyppinen lisälämmitin. Matkustamo lämpiää kuitenkin kiitettävästi, ohjauspyörä erityisen nopeasti.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.volvocars.com/v90-cross-country

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Ocean Race

Hinta alkaen

77 341 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

92 683 €

Moottori

Dieselmoottori 1 969 cm³, 4 sylinteriä, 2 ahdinta, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

173 kW (235 hv), 4000 r/min

Vääntö

480 Nm (1750–2250 r/min)

Vääntö

480 Nm (1750–2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,5 s

Huippunopeus

230 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

139 g/km

Mitat

pituus 4939 mm, leveys 1903 mm, korkeus 1543 mm, akseliväli 2941 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat