24.9.2016

Koeajo: luotettava kumppani – Opel Mokka X

Opel Mokka X

Opel Mokka X ei ole räväkkä autotulokas, vaan pikemminkin vakaa ja vaivaton – käyttöauto, jonka saa nyt myös automaattivaihteisena nelivetona. Hyvää: ajotuntuma, etuistuimet, moottori, OnStar-avustin. Huonoa: takakontti, takaistuimet, kosketusnäytön heijastelut.

Opel Mokka X on uutuus, jota räväkän sijaan kuvaavat paremmin sanat vakaa, käytännöllinen ja vaivaton. Muotoilu kosiskelee mahdollisimman laajaa käyttäjäkuntaa.

Opel Mokka X

Moni ratkaisu on muuttunut hieman sitten edellismallin, mutta toisalta moni asia on ennallaan, joten uuden mallisukupolven sijasta voi puhua perustellusti kattavasta kasvojenkohotuksesta. Niin tai näin, auto on kehittynyt edukseen.

Sisällä ensivaikutelma on hieman muovinen. Kojelauta on muotoiltu uusiksi. Käyttäjän kannalta suurin muutos on, että moni erilliskytkimellä käskytettävä asia hoituu nyt kosketusnäytöltä, joka on seitsen- tai kahdeksantuumainen. Näytön ylle soisi heijastuksilta suojaavan lipan.

Tavaratilassa väljyyttä on niukemmin kuin ulkoapäin luulisi (356 litraa).

Opel Mokka X

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vakaa etenijä

Edinburghin pohjoispuolella Skotlannissa koeajettu Mokka on vakaa ajettava. Korkeahkon auton jousitus kuolettaa hyvin sivuttaisheilahtelut.

Alustasta ja jousituksesta välittyy jonkin verran täristystä Skotlannin takamaiden rokonarpisilla ja kapeilla maalaisteillä. Ajomelu kantaa matkustamoon, muttei erityisen häiritsevästi.

Opel Mokka X

Alla on 1,6-litraisella dieselmoottorilla varustettu malli. Tehoa on 136 hevosvoimaa ja jo alakierroksilta havaittavaa vääntöä 320 newtonmetrin verran eli riittämiin.

Ohjaustunto on luonteva ja kuusiportainen manuaalivaihteisto toimii täsmäliikkeisesti.

Opel Mokka X

Mukautuvat istuimet…

Koeajoautossa on kehutut AGR-etuistuimet, jotka säätyvät 8-suuntaisesti ja tukevat istujaansa ergonomisesti juuri oikeista kohdin. AGR-istuimet ovat vakiona nahkaverhoilun yhteydessä.

Opel Mokka X

Skotlannin nummimaisemissa käy selväksi, että napakasti syleilyssään pitävä istuin takaa mukavan matkanteon myös pidemmillä ajotaipaleilla. Takaistuimet sitävastoin ovat pettymys: levymäiset ja istuinosaltaan lyhyet, joten reisituki jää vajaaksi.

Opel Mokka X

Kunnon sivutuki auttaa maasto-osuudellakin, jossa on tarkoitus haastaa nelivetoisen etenemiskyvyt. Harmi kyllä reitti ei ole erityisen vaativa, pikemminkin tyypillinen suomalainen sorapintainen mökkitie Arttu Wiskarin tyyliin.

..ja mukautuva neliveto

Mukautuva neliveto tarkoittaa, että ajossa kaikki veto on etupyörillä, mutta märällä ja liukkaalla teho jakaantuu saumattomasti aina 50:50-suhteeseen asti.

Neliveto ja kuusiportainen manuaalivaihteisto ovat tarjolla 1,4-litraisen bensiinimoottorin ja 1,6-litraisen dieselmoottorin yhteydessä. Neliveto ja automaattivaihteisto yhdistyvät kun konepellin alla on 1,4-litrainen turbolla ryyditetty bensiinimoottori.

Opel Mokka X

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Räätälöinti maksaa

Mokkaan on tarjolla kaksi varustetasoa. Innovationin mukana tulee pysäköintiavustin, avaimeton avaus ja käynnistys, automaattiset kaukovalot ja tummennetut takaikkunat.

Opel Mokka X

Innovation tarkoittaa myös edistyksellistä OnStaria. Se avaa puheyhteyden autosta henkilökohtaiseen avustajaan, joka auttaa vaikka etsimään halutun ravintolan ja etäohjeistaa navigaattorin – ympäri vuoden 24/7 ja suomenkielellä.

Enjoy-varusteiseen Mokkaan OnStarin saa hieman alle 600 eurolla.

Lisärahalla on tarjolla iso tukku lisävarusteita kuten peruutuskamera, sadetunnistin, älykkäät ledvalot, liikennemerkkien tunnistus, törmäyshälytys ja kaistavahti.

Opel Mokka X

Toisaalta jo Enjoy-tasolta vakiona tulee vakionopeudensäädin, tietoviihdejärjestelmä ja automaatti-ilmastointi.

Toivottu voimalinja

Opel Mokka X on sikäli jännä tapaus, että se karsastaa lokerointia. Uutuus on toki monikäyttöauto (SUV), mutta omaa myös katumaasturin ja tila-auton piirteitä – olematta mikään näistä.

Opel Mokka X

Auto tulee tarjolle lokakuussa. Maahantuojan arvioi, että 1,4-litrainen bensiinimoottori, automaattivaihteisto ja etuveto nousevat suosituimmaksi yhdistelmäksi.

Opel Mokka X

Edullisin Mokka X maksaa 22 974 euroa. Se on manuaalivaihteinen, bensiinimoottorinen ja Enjoy-varusteltu (1.6 ecoFLEX 115 hv). Edullisin diesel-Mokka maksaa 23 994 euroa (1.6 CDTI). Toivottu kolmiyhteys on bensiinimoottori, automaattivaihteisto ja neliveto. Nyt sen saa 28 346 eurolla.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Opel Mokka X 1.6 CDTI MT6 AWD Innovation

Hinta alkaen

30 763 €

Moottori

Dieselmoottori 1 598 cm³, 6-v. manuaalivaihteisto, neliveto.

Teho

100 kW (136 hv), 3500–4000 r/min

Vääntö

320 Nm (2000–2250 r/min)

Vääntö

320 Nm (2000–2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,3 s

Huippunopeus

187 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,7 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

124 g/km

Mitat

pituus 4275 mm, leveys 1802 mm, korkeus 1658 mm, akseliväli 2555 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat