Tieliikenne päästöt

Liikenne Autoilu Uutinen 29.3.2023

Ajoneuvolaki muuttui – päästömanipulaatiot kielletään

Aiempaa tiukemmalla sääntelyllä kielletään päästömanipulaatioon käytettävien laitteiden myynti ja asentaminen. Myös ajoneuvon muuttaminen päästöjä manipuloimalla on kiellettyä.

Ajoneuvolain huhtikuun alusta voimaan tulevat muutokset tarkoittavat aiempaa tiukempaa ajoneuvojen päästömanipulaation sääntelyä.

Ajoneuvolain täydennyksen tavoitteena on selkeyttää päästömanipulaatioita koskevaa sääntelyä, kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Sääntelyllä kielletään päästömanipulaatioon käytettävien laitteiden myynti ja asentaminen. Myös ajoneuvon muuttaminen päästöjä manipuloimalla on lakimuutosten myötä kiellettyä.

Sanktiot tiukentuvat

Sääntelyllä tiukennetaan myös päästömanipulaatioiden sanktiointia eli liikennevirhemaksun ja seuraamusmaksun määräämistä. Seuraamusmaksun määrää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tarkoituksena on kitkeä päästömanipulaatioihin perustuva liiketoiminta sekä päästömanipuloitujen ajoneuvojen käyttö tieliikenteessä, ja näin vähentää etenkin liikenteen päästöjä.

Kuten Moottori aiemmin kertoi, päästömanipulaatiokikkailun tavoitteena on ajoneuvon käyttö- ja huoltokustannusten pienentäminen, huolto- ja korjauskustannusten välttäminen tai moottoritehon kasvattaminen. Kikkailun avulla ajoneuvon hiukkas- ja typenoksidipäästöt voivat kasvaa jopa monikymmenkertaiseksi.

Esityksen päästömanipulaatiota koskevat säännökset voivat tulla voimaan vasta 1.6.2024 ja että siihen asti voidaan säilyttää tältä osin lainsäädännön nykytila.

Käyttövoimamuutokset joustavammiksi

Lain muutoksella sallitaan konversioiden eli käyttövoimamuutosten joustavampi toteuttaminen kaikkiin ajoneuvoluokkiin sekä kaiken ikäisiin ajoneuvoihin.

Laitteiden ja muutoskatsastusten yksityiskohdista tullaan vielä antamaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tarkentavat määräykset.

Artikkelia täydennetty muutosten voimaantulon ajankohdan (1.6.2024) osalta 11.4.2023.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli