Kaytetty Golf

Liikenne Liikennepolitiikka Uutinen 11.9.2021

Autoliitto kiittelee oikeansuuntaisia budjettipäätöksiä

”Ilmastotoimenpiteiden vaikutusten arviointi pitää käydä laajan ja tasapuolisen yhteiskuntakeskustelun kautta, sillä päätökset vaikuttavat merkittävästi Suomen kilpailukykyyn, yritysten toimintaedellytyksiin ja kotitalouksien arkeen.”

Autoliiton mukaan hallituksen budjettiriihi päätyi autoilijoiden ja ympäristön kannalta monilta osin oikeansuuntaisiin esityksiin. Autoliiton mukaan hallituksen esitys poistaa sähköautojen autovero on hyvä ja ensimmäinen porras kohti koko autoverojärjestelmän purkua. Uusille autoille suunniteltu sähköautojen autoverottomuus tulisi kuitenkin ulottaa myös käytettynä maahantuotaviin, Suomessa ensirekisteröitäviin sähköautoihin, liitto linjaa.

– Näin varmistettaisiin, että eri tuloluokissa olevilla ihmisillä on mahdollisuus saada veroetu ja hankkia sähköauto, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen tähdentää.

– Tämä myös vähentäisi turhaa byrokratiaa ja poistaisi markkinaa vääristäviä kaupan esteitä. Käytetyn sähköauton päästöt eivät poikkea uudesta sähköautosta. Ympäristötekijät tai fiskaaliset syyt eivät ole oikeudenmukainen peruste käytetyn sähköauton syrjimiselle. Esitetty sähköautojen ajoneuvoveron korottaminen puolestaan heikentäisi kuluttajien ostovoimaa eikä sitä pitäisi toteuttaa, Tolvanen sanoo.

Kansallinen päästökauppa tarpeeton

Autoilijoiden etujärjestö kiittelee myös sitä, ettei polttoaineveroon ole tulossa korotuksia, eikä kansallinen päästökauppa ole ainakaan toistaiseksi hallituksen esityslistalla.

– Lähtökohtaisesti kansallinen päästökauppa on tarpeeton, mutta on hyvä, että se arvioidaan huolella ensi keväänä. Arvioinnissa tulee huomioida mahdolliset EU:n ilmastopaketin vaikutukset autoilun kustannuksiin. Ilmastotoimenpiteiden vaikutusten arviointi pitää käydä laajan ja tasapuolisen yhteiskuntakeskustelun kautta, sillä päätökset vaikuttavat merkittävästi Suomen kilpailukykyyn, yritysten toimintaedellytyksiin ja kotitalouksien arkeen, Tolvanen toteaa.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli