Liikenne Uutinen 19.3.2017

Liikenneturva: Huoltajat herätys – joka kolmas mopo on viritetty

Mopojen virittäminen on varsin yleistä, mutta ei harmitonta saati sitten luvallista. Liikenneturva muistuttaa, että virittämiseen puuttuminen on välittämistä.

Mopojen määrä Suomessa on kasvanut vuosikymmenten aikana tasaiseen tahtiin. Liikenneturvan mukaan mopoja on käytössä jo yli 300 000.

Mopo on ennenkaikkea nuorisoajoneuvo, monille välttämätön liikkumisvälinen ja ensimmäinen kosketus moottoriajoneuvojen maailmaan.

Mopojen virittäminen on varsin yleistä. Vuonna 2013 toteutetun nuorisotutkimuksen mukaan jopa joka kolmas mopo on viritetty.

Liikenneturva herättelee huoltajia valvomaan lastensa menopelien kuntoa. Vähän viritettyä, laitettua tai tuunattua mopoa ei ole. Mopo on aina joko laillinen tai laiton.

– Nuorten mukaan mopot viritetään itse tai ne ovat jo valmiiksi viritettyjä. Suurin osa viritettyjen mopojen omistajista kertoi, että vanhemmat tiesivät asiasta. Taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa kuitenkin lopussa aina lapsen huoltaja, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Puuttuminen on välittämistä

Ruotsalaisen tie- ja kuljetustutkimusinstituutin (VTI) vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan vanhempien merkitys nuorten mopoilukäyttäytymiseen, asenteisiin ja normeihin on hyvin merkittävä. Huoltajien tulisikin puuttua mopon virittämiseen, mutta miten?

Liikenneturva on laatinut videosarjan huoltajien avuksi ja liikennekasvatuksen tueksi.

– Vanhemmilla on usein suuri luottamus nuoren tietoihin sekä liikennekäyttäytymiseen. Siksi näistä asioista ei välttämättä puhuta kotona tarpeeksi. Vanhemmat tarvitsevat monenlaista tukea aiheen käsittelyyn. Puuttuminen on välittämistä, muistuttaa Vuoristo.

Yhdessä videossa keskitytään virittämisen vaikutuksiin erityisesti mopon pysähtymismatkan kannalta:

Toisessa videossa annetaan vinkkejä virityksen havaitsemiseen:

Kolmannessa aiheena on virittämisen seurausten lisäksi se, miten menetellä, jos nuoren mopo on viritetty:

Mopoilijat ovat usein kokemattomia tielläliikkujia, sillä mopokortin saa jo 15-vuotiaana. Lisäksi useissa paikoissa mopolla saa ajaa kevyen liikenteen väylillä, joilla syntyy helposti vaaratilanteita kovemmissa nopeuksissa.

– Mopo on kevyt ja suojaamaton ajoneuvo, eikä onnettomuuteen joutuminen vaadi aina edes toista osapuolta. Pelkästään kaatuminen kovasta vauhdista voi olla kohtalokasta. Mopon suurin sallittu nopeus on siis syystäkin rajoitettu 45 kilometriin tunnissa, toteaa Vuoristo.

Lähde ja videot: Liikenneturva Kuvituskuva: Moottorin arkisto 

Jaa artikkeli