puoliperävaunu

Liikenne Uutinen 24.5.2016

Miljoona suomalaista omistaa raskaan BE-kortin

Suomessa on Trafin tietojen mukaan noin miljoona vanhaa BE-korttia, joilla saa vetää puoliperävaunua. Uusia BE-kortteja, joilla perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää 3 500 kg, on vasta reilut 13 000 kappaletta.

Moottori koeajoi huhtikuussa puoliperävaunun, jonka voi kytkeä avolavapakettiauton perään. Otsikoimme jutun ”Puoliperävaunu BE-kortilla”, koska maahantuojan mukaan tällainen yhdistelmä on ajettavissa myös kyseisellä ajokortilla.

Jutun julkaisemisen jälkeen sosiaalisessa mediassa heräsi keskustelu, että Suomen lainsäädäntö ei sallisi tällaista yhdistelmää näin kevyen luokan ajokortilla. Perusteluna oli se, että BE-kortilla saa lain mukaan vetää maksimissaan 3 500 kilon kokonaismassan omaavalla autolla jarrullista eli O2-luokan perävaunua, jonka kokonaismassa ei ylitä 3 500 kiloa.

Puoliperävaunun kokonaismassa on kuitenkin jopa 5 300 kiloa, eli kärry olisi niin sanotulla pikku-E-kortilla vedettäväksi liian painava. Tällöin yhdistelmällä ajaminen vaatisi raskaamman luokan ajokortin.

Vasta reilut 13 000 uutta BE-korttia

Jos BE-kortti on myönnetty ennen 19.1.2013, puoliperävaunua saa vetää. Vuoden 2012 lopussa BE-kortteja oli voimassa Trafin mukaan yli miljoona. Heillä kaikilla on siis oikeus raskaampaan kuormaan kuin mitä uusi laki mahdollistaa. Uuden ajokorttilain aikana BE-kortteja on suoritettu kuluvan vuoden huhtikuun loppuun mennessä 13 717 kappaletta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin nettisivuilta löytyy edelleen määritelmä: ”BE-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg”. Nettisivulla ei ole mitään mainintaa ajokorttilain muutospäivämäärästä 19.1.2013, joka vaikuttaa noin miljoonan BE-kortin ajo-oikeuteen oleellisesti.

ajokortti

Oman BE-kortin myöntämispäivämäärän voi tarkistaa ajokortin takaa. Jokaiselle ajokorttiluokalle on mainittu erikseen päivämäärä, mistä alkaen kyseinen ajo-oikeus on voimassa. Vaikka ajokortti jouduttaisiin uusimaan katoamisen tai esimerkiksi silmälasien käyttövelvollisuuden lisäämisen vuoksi, se ei vaikuta ajo-oikeuksien alkamispäivämääriin.

Jaa artikkeli