Liikenne | Uutinen | 26.4.2019

Pölyävät tiet kiusaavat – kostuttava harjaus tuo helpotusta

Nenä tukossa ja silmät kutiavat, mutta onneksi hiekoitushiekkojen poistot ovat käynnissä.

Jaa artikkeli

Talvelta jääneen hiekoitushiekan aiheuttama pölyäminen on joka keväinen riesa. Tänä vuonna tuntuu, kuin tienvarsilla leijuisi pölypilviä tavallistakin enemmän. Hienojakoinen hiekkapöly käy silmiin ja aiheuttaa hankaluuksia etenkin muutoinkin kevään allergioista kärsiville ja astmaatikoille.

Pölyävimmät siistitään ensiksi

Suurin osa maanteiden hiekoitushiekoista poistetaan huhtikuun aikana. Ensin hiekat putsataan pois sellaisilta teiltä, jotka pölyävät eniten, kerrotaan Väylävirastosta.

Maanteiden sekä levähdys- ja pysäköimisalueiden hiekoituksia poistetaan parasta aikaa pitkin Suomea. Keli vaikuttaa hiekoitushiekkojen putsaamisaikatauluun.

Väyläviraston mukaan lähtökohtana on, että putsaaminen aloitetaan, kun lämpötila on pysyvästi plussan puolella myös öisin. Näin ei synny tarvetta teiden uudelleenhiekoitukselle, mikä säästää rahaa.

Hiekoitukset on tarkoitus putsata huhtikuun loppuun mennessä valta- ja kantateiltä.

Useampi puhdistuskerta tarpeen

Vähempiliikenteisten päällystettyjen teiden hiekoitukset poistetaan toukokuun puoliväliin mennessä.

Taajamissa sekä jalankulku- ja pyöräilyväylillä puhdistustoimet tehdään heti sulan kauden vakiinnuttua huhtikuussa. Puhdistus uusitaan tarpeen mukaan, sillä hiekka ei saa aiheuttaa vaaraa kevyelle liikenteelle.

– Eteläisessä Suomessa yöpakkasia tuskin enää tulee, joten hiekoitushiekkojen poistot kannattaa tehdä nyt. Putsauksissa kestää kuitenkin useita päiviä, sillä pesukalustoa on rajallisesti, Väylän tieliikennejohtaja Pekka Rajala kertoo.

Rajala muistuttaa, että Suomi on pitkä maa ja monin paikoin maa on vielä lumessa. Esimerkiksi Lapissa hiekoitushiekkoja ei vielä kannata poistaa kaikilta teiltä.

Keinona kostuttava harjaus

Teiden kevätpuhdistus tehdään kostuttavalla harjauksella. Kuivaharjaus on tyystin kiellettyä.

Taajama-alueella pölyt ja hiekoitukset kerätään talteen, muilla alueilla hiekoitukset saatetaan harjata sivuun.

Periaatteena on se, että eniten pölyävät tiet harjataan ensin puhtaaksi.

 

Jaa artikkeli

Keskustelu