Liikenne | Uutinen | 16.10.2019

Suurin riskiaika hirvikolariin käsillä – Traficom muistuttaa liikennekäyttäytymisen vaikutuksista hirvikolaririskiin

Hirvikolaririski on suurimmillaan syksyisin. Onnettomuusriskin pienentämiseen voi vaikuttaa omalla ajokäyttäytymisellä, muistuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Jaa artikkeli

Vuosittain Suomessa tapahtuu noin 1 800 hirvionnettomuutta. Syksy on suurinta riskiaikaa hirvikolareille, sillä hirvet liikkuvat poikkeuksellisen paljon johtuen syksyyn ajoittuvista hirven kiima-ajasta, metsästyksestä ja hirvien muuttoliikkeistä talvilaitumille, tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Hirvikolareiden ehkäisemiseksi voidaan rakentaa teiden varsille aitoja ja yli- tai alikulkupaikkoja. Kehitystä on tapahtunut myös hirvistä varoittavien teknisten laitteiden saralla.

Ajokäyttäytyminen tärkeintä

– Kuitenkin jokainen kuljettaja voi pienentää riskiä omalla ajokäyttäytymisellään; olemalla tarkkaavaisena erityisesti aamu- ja iltahämärässä ja pudottamalla ajonopeutta erityisesti hirvivaara-alueilla, Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen huomauttaa.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Suomessa on noin 200 000 metsästäjää, joista noin puolet osallistuu hirvenpyyntiin. Tulevalle metsästyskaudelle Riistakeskus on myöntänyt 50 385 hirvenkaatolupaa, joka on noin 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Hirvenmetsästyksellä on tarkoitus säädellä hirvikannan kokoa ja rakennetta hirvitalousalueilla tavoitetason mukaisesti. Suomen tavoitekanta on 68 000–85 000 yksilöä.

Hirvijahti on alkanut 1. syyskuuta osassa Pohjois-Suomea ja muuallakin maassa vahtimismetsästyksen muodossa. Parhaimpaan vauhtiin hirven metsästyksen kiihdyttää kuitenkin ajoketju- ja koiran kanssa metsästäminen 12.10. alkaen.

Lähde: Suomen Metsästäjäliitto

Jaa artikkeli

Keskustelu