Liikenne Liikenteessä sattuu 22.12.2022

Tiepalvelu pelasti kaveriporukassa ja epäonnisella uintireissulla

Tiepalvelu kokee autoilijoiden kummalliset ja yllättävät tilanteet. Apu löytyy aina tilanteen mukaan. Joskus tilanteet naurattavat jälkikäteen niin avun saanutta kuin auttajaakin.

Autoilijoille sattuu ja tapahtuu – usein ikävä yllätys tien päällä sattuu juuri silloin kun sitä osaa vähiten odottaa tai pelätä. Oikutteleva auto tekee tenän, akku simahtaa, bensiini ehtyy tankista, kuski jää lukitun auton ulkopuolelle…

Moni myös liikkuu autoillen näin joulun tienoilla sukuloimaan tai loma-asunnoille.

Ja kun automatka katkeaa yllättäen, voi olla, että autokunta on liikkeellä hankalaan vuorokaudenaikaan, kehnolla kelillä ja tuntemattomalla reitillä, kaukana asutuskeskusten välillä ja harvaan asutulla seuduilla.

Aamu-uinti yllätti

Keräsimme tositarinoita, joissa autoilija oli joutunut pulaan, mutta saanut lopulta tukalaan tilanteeseensa avun Autoliiton jäsenenä tiepalvelulta.

Hämeenlinnalainen Päivi Sillanpää kertoo ikimuistoisesta kesäisestä aamu-uintiretkestään.

”Eräänä varhaisena kesäaamuna päätin lähteä aamu uinnille ennen töiden aloittamista. Kylpytakki päälle ja autolla uimarannalle. Uintireissun jälkeen oli tarkoitus ajella kotiin.”

Aikomus ei toteutunut.

”Mutta kuinkas kävikään. Autoni akku kyykkäsi. Siinä sitten kylpytakki päällä aamun koitteessa köpöttelin kotiin ja soitin Autoliittoon, että saisikos apua, kun auto ei suostu inahtamaankaan tuolla uimarannan parkkipaikalla.”

”Sammunut kottura lähti nätisti hinausauton perässä merkkikorjaamolle, jossa sammunut raukka saisi sisuksiinsa uuden akun. Kiitos Hämeenlinnan miehet!”

Helsinkiläinen Jouni Kauppila koki ikävän rengasrikon.

Rengas pihisee

Helsinkiläinen Jouni Kauppila puolestaan koki ikävän rengasrikon.

”Viime kesänä olimme lähdössä perheen kanssa automatkalle, ja pysähdyimme lähimarketin viereen eväiden ostoa varten. Autosta noustessa aloin kuulostella omituista pihinää.”

Pian Kauppila äkkäsi, että kyse on tyhjenevästä renkaasta.

”Ei muuta kuin perhe takaisin autoon ja pikaisesti takaisin kotiin ja auto parkkiin.”

Kotiin tultua soitto ja apua odottelemaan.

”Autoliiton huoltoauto saapui paikalle puolessa tunnissa ja rengas oli paikattu 15 minuutissa. Pääsimme uudelleen matkaan noin tunnin viivästyksen jälkeen ja matka oli pelastettu”, kertaa Kauppila onnellisesti päättynyttä kommellusta.

Outo ääni ja matka tyssää

Lappeenrannassa asuva Nannu Koskenharju kertoo tarinan, jossa kaveruus ratkaisi automatkalla Lappeenrannasta Helsinkiin.

Vanhasta autosta alkoi matkan edetessä kuulua omituista ääntä, joka vain koveni, eikä edes matkaseurueen naurunremakka voinut ääntä peittää.

”Ääni oli kuitenkin niin kova, ettei autolla uskaltanut enää ajaa. Iski epätoivo, mitä tehdä, kun auto on sökönä Kouvolassa ja kaveriporukka tienposkessa miettimässä seuraavaa kulkupeliä.”

Matkassa mukana ollut kaveri sanoi, että on Autoliiton jäsen.

”En heti ymmärtänyt, miten se minun tilannettani auttaa. Kaveri kuitenkin sanoi, että hänen kyydissä olonsa riittää, että saamme tilanteeseen apua.”

Kaveri soitti puhelun ja noin tunnin päästä koko porukka oli jatkamassa vuokra-autolla matkaa Helsinkiin, oma auto hinattuna korjaamolle Kuusankoskelle.

”Maksettavaa jäi vain korjaamolta. – – Tämän reissun jälkeen olen kuulunut Autoliittoon. Vaikka vastaavanlaista ei ole matkalla sattunutkaan, tieto siitä, että apua saa tarvittaessa, huojentaa jokaiselle pidemmälle reissulle lähtiessä, olin kyseessä oma tai kaverin auto.”

Mitä matkanjakamispalvelu tarkoittaa?

Autoliiton AL-Plus tai Premium -jäsenyys tuo mukanaan henkilökohtaisen matkanjatkamispalvelun, joka ei ole sidottu ajoneuvoon. Matkanjatkamisedut koskevat kuljettajan lisäksi kyydissä olevia henkilöitä, kaikkien perille pääsy taataan kotiin tai määränpäähän. Palveluun kuuluu hinaus lähimpään asianmukaiseen korjaamoon.

Mikäli ajoneuvoa ei saada samana päivänä kuntoon, palveluun sisältyy matkanjatkaminen esimerkiksi sijaisautolla, yleisillä kulkuneuvoilla tai taksilla. Hotelliyöpyminen maksimissaan 2 yötä, mikäli jäsen ei käytä sijaisautoa. AL-Plus jäsenyyden sijaisauton ehtona on, että ajoneuvo on rikkoutunut yli 40 km päässä kotoa, Premium jäsenyydessä sijaisauton saamisen ehtona ei ole kilometrirajoitusta rikkoutumispaikalla. AL-Plus sisältää 4 avustuskertaa per jäsenkausi, Premium sisältää 5 avustuskertaa per jäsenkausi.

Lähde: Autoliitto 

Jaa artikkeli