Silja Serenade

Matkailu 3.11.2016

Helppo joulu merellä ja maissa

Lähestyvän juhlakauden korvalla laivayhtiöt houkuttelevat matkailijaa stressivapailla vaihtoehdoilla. Valmiiseen juhlapöytään pääsee ilman suursiivousta ja mittavia valmisteluja.

Viking Line kutsuu laineille tai hotelliin

Viking Line

Joulumatkojen suosio on Viking Linen mukaan kasvussa muun muassa helppouden ansiosta. Matkalla kenenkään ei myöskään tarvitse viettää juhlapyhiä yksin. Turku–Tukholma -reitillä joulun perinteisiin voi lisätä myös uutta: hemmotteluhoitoja tai viihdettä. Aikuisten lisäksi laivoilla huomioidaan myös pienemmät matkustajat. Luvassa on lahjojen jakohetki, askartelua ja tanssia laivakissa Ville Vikingin johdolla.

Juhlapöydän makumaailmasta vastaa ahvenanmaalainen huippukokki Michael Björklund.

Uudenvuoden aattona uusi vuosi otetaan vastaan peräti kolmesti: Suomen, Ruotsin ja Moskovan ajassa.

viking_2015_137

Helsinki–Tallinna -reitillä ei ole erityistä jouluristeilyä. Laiva on jouluyön Tallinnassa ja palaa normaaliin reittiliikenteeseen jo joulupäivänä. Tallinnaan mieliville tarjolla on hotellipaketteja ja ravintolaan syömään suuntaaville suositellaan pöytävarausta ennakkoon esimerkiksi www.vabalaud.ee -varausjärjestelmän kautta.

Joulutunnelmaa on tarjolla myös suosituilla ennen juhlapyhiä järjestettävillä joulukonserttiristeilyillä.

viking_2015_110

Helsinki-Tukholma reitillä jouluristeilylle pääsee täysihoidolla, eli pöytä on katettu valmiiksi kahtena iltana, joulupäivän brunssilla ja tapaninpäivän aamiaisella. Uuttavuotta juhlitaan normaaliaikataulun puitteissa.

Omatoimisesti Tukholman joulutunnelmaan mielivälle Viking Line suosittelee menomatkaa aatonaattona, kahta hotelliyötä ja tapaninpäivänä starttaavaa paluumatkaa. Kokonaisuus myydään valmiina pakettina, jonka hinta riippuu valitusta hyttiluokasta.

Eckerö Line vie jouluksi Tallinnaan

Eckerö Line

Valmiiksi katettu joulupöytä, lahjaostokset ja kotiin hankittavat joulupöydän herkut houkuttelevat Eckerö Linen kanssa kohti Tallinnaa. M/S Finlandia ei liikennöi jouluaattona tai joulupäivänä, mutta vaivattomasta joulusta haaveilevalle on räätälöity aatonaatosta tapaninpäivään kestävä hotellimatka Tallinnassa. Kolmen yön ja neljän päivän aikana ehtii Raatihuoneen Joulumarkkinoille, joulukonsertteihin ja muihin Tallinnan tapahtumiin. Hotellipaketit tulevat myyntiin marraskuun aikana.

viking-006

Joulupöytä on katettu perinteiset jouluherkut, tapaninpäivästä alkaen luvassa on talven kausiherkkuja ja M/S Finlandian klassikkomakuja.

Automatkailijan on hyvä varautua siihen, että suurin ruuhka laivalla on 23.12.

Tallink Silja panostaa perinteisiin ja ruokaan

Tallink Silja

Tallink Siljan suositut jouluristeilyt vievät Helsingistä Tukholmaan tai Tallinnaan ja Turusta Riikaan. Laivoille asiakkaita vetää kiireetön tunnelma, valmis joulupöytä ja risteilyn kohdekaupunki. Pariskuntien lisäksi vaihtoehto kiinnostaa yhä useammin myös lapsiperheitä, sillä lapsille on järjestetty omaa jouluohjelmaa kuusenkoristelusta juhlabingoon ja leikeistä kasvomaalaukseen. Mukana juhlimassa ovat Muumi, Pikku Myy ja Harri Hylje.

Laivalla vierailevan joulupukin jaettavaksi vanhemmat voivat jättää lahjan jaettavaksi yhteisessä joulujuhlassa.

Joulubuffetissa teemana on tänä vuonna pohjoiset maut. Pöytään luvataan kattaa suomalaisia ja ruotsalaisia ruokaklassikoita.

20160127_ts_balticqueen_disco_01

Baltic Princess -laivan kyydissä suunnataan jouluna kolmen päivän risteilylle Turusta Riikaan. Jouluisen laivamatkan lisäksi risteilyvieraita keskustaan kuljettava bussikyyti kuuluu hintaan. Lisämaksusta tarjolla on myös kattavampi kaupunkikierros jugend-tyyliä edustavassa Riiassa sekä vanhassakaupungissa.

Silja Europa suuntaa jouluna Tallinnaan. Maihin pääsee tällä risteilyllä kahtena päivänä, joten ainakaan Vanhankaupungin joulutoria ei kannata jättää näkemättä ja kokematta.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Antti Hentinen ja laivayhtiöt

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynnisen vinkit joulukauden matkakohteiksi

Hampuri – vireä Hansakaupunki

Toisessa maailmansodassa raskaasti pommitetussa Hampurissa ei ole vanhaakaupunkia, mutta yksi vanhimpia katuja on Deichstrasse.

Vilkkaasta laivarahtiperinteestä ja sataman tärkeydestä on merkkinä kokonainen varastokaupunginosa, Speicherstadt, jossa käynnin arvoinen museo on esimerkiksi Maustemuseo.

Speicherstadtissa on myös maailman suurin pienoisrautatiemaailma Miniatur-Wunderland. 1800-luvun lopulla valmistunutta Raatihuonetta ei voi Hampurinkävijä ohittaa. Kirkoista St. Michaelis on tärkein barokkityylinen rakennus Saksassa.

Mielenkiintoisten käyntikohteiden listalle kannattaa valita vanhan Elben alittava tunneli. Yli 100 vuotta vanha tunneli sijaitsee Landungsbrückenin lähellä. Tunneli muistuttaa Hampurin satamatoimintojen tärkeydestä kaupungille.

Joulunalusaikana New Yorkiin

Joulutunnelmaa löytyy New Yorkin kaupungin jouluvaloista, tunnelmallisista somisteista, Rockefeller Centerin isosta joulukuusesta. Menoa ja meininkiä ei tästä kaupungista puutu.

Jatsin ystäville kaupungista löytyy upeita keikkoja melkein joka ilta. Suositeltavia paikkoja ainakin Jazz Standard klub ja 55 Bar. Blues-iltaa voisi viettää Terra Blues klubilla.

B.B. King -klubin Harlem Gospel Choir -kuoron ”All you can eat” buffeta syödessä saa tyydytettyä myös gospel-musiikki nälkänsä. Katz-ravintolan (vuodesta 1888) Pastrami sandwich -leipä saa kylläiseksi isommankin miehen.

Top of the Rock -näköalapaikka Rockefeller Centerissa voisi olla vaihtoehto Empire State Buildingin -näköalapaikalle. Ehdoton kjäyntikohde on tietenkin Ground Zero. Se rakennettiin New Yorkin World Trade Centerin raunioista syyskuun 2001 terroristi-iskujen tuhojen jälkeen.

Ylläs

Gondolihissisauna ainutlaatuisilla tunturinäkymillä. 20 minuutin hissimatka ylös tunturiin ja takaisin alas. Neljä henkilöä mahtuu saunomaan. Ikkunoissa on peililasit.

Pompoti

Riihimäen keskustassa vanhassa punaisessa talossa sijaitseva sisustus-, lahja- ja herkkukauppa. Tutkittavaa riittää lattiasta kattoon, tavarat ovat hauskasti sekaisin. Kahviossa reilun kaupan kahvia ja omatekoisia leivonnaisia.

Tuusulan kirkko

Maamme kauneimmiksi sanotut sankarihaudat. Kirkon perustanut Nils Stålhana, 30-vuotisen sodan sankari ja hakkapeliitta.

Wanhat Wehkeet -automuseo

Vanhassa perunajauhotehtaassa Karstulassa on tätä nykyä museo, jossa on lähes 100 autoa ja moottoripyörää eri vuosikymmeniltä. Mukana on myös harvinaisuuksia, kuten vuoden 1917 Harley-Davidson.

Pääkaupungin parhaat

Rautatientorin Jääpuisto (avataan marraskuun lopulla). Hauskoja hetkiä yhdessä perheen kanssa ja aitiopaikalla Helsingissä.

Tuomaan markkinat (Senaatintorilla 22.12. asti).

Kirkoissa järjestettävät konsertit

30.12. vapaa pääsy Helsingin kaupungin taidemuseoon ja Kansallismuseoon kello 16 alkaen.

Sea Life -vierailulla oivallat paljon uutta merenalaisesta maailmasta ja sen suojelemisesta. Autoliiton jäsenille kaksi sisäänpääsylippua yhden hinnalla.

Fiskarsin Ruukin tunnelmaa

Jouluiset Maan Maut -ruokatapahtuma Fiskarsin Ruukissa 3.–4.12 kello 10–16.

Joulun iloa, tuoksuja ja makuja. Tarjolla paikallisten ja lähiseudun tuottajien jouluherkkuja.

Jaa artikkeli