Matkailu Ulkomaanmatkailu 12.1.2014

Huipulle ilman hikeä

Zermatt on Sveitsin tunnetuimpia Alppikohteita. Yksi syy suosioon on se, että kuvaukselliseta pikkukylästä Euroopan katolle pääsee kätevästi junalla ja gondolihissillä. 7 000 asukkaan kuvauksellinen kylä elää vauhdikkaana myös kesällä.

Matka Zermattin kuvaukselliseen kylään taittuu kuuluisalla Glacier Express -junalla St. Moritzista ympäri vuoden.

Alueen vetonaula on Sveitsin kansallisvuori Matterhorn (4 478 m), se Toblerone-pakkauksista ja Paramount-elokuvien tunnuksesta tuttu ikivalkohuippuinen vuori.

Matterhorn valloitettiin viimeisenä Euroopan korkeista huipuista (1865). Ja yhä nykyisinkin sen terävät seinämät keräävät vuorikiipeilijöitä läheltä ja kaukaa. Valtaosa turisteista tyytyy tosin valloittamaan Matterhornin kameransa etsimen läpi.

Zermattin suosion tuntee kylän kujilla kävellessä: perusmatkalaisten seasta voi bongata juorulehdistä tuttuja julkkiksia. Tämä näkyy hintatasossa ja design-liikkeiden määrässä. Onneksi majoitustilaa on 13 000 ihmiselle, joten valinnan vara painaa hintoja edes hieman alaspäin. Ja jokunen asia on sentään ilmainen: raikas vuoristoilma (Zermatt on autoton) sekä 400 kilometriä vaellusreittejä.

Köysiradalla korkeuksiin

Helpoimmalla lähelle Matterhornia pääsee Euroopan korkeimmalla köysiratayhteydellä. Gondolihissi kiipeää 3 820 metrin korkeuteen Klein Matterhornille. Tunnelma gondolin sisällä on huima, sillä viimeinen nousu on jyrkkä ja näyttää päättyvän suoraan vuoren sisään.

Muutama askel ja olemme 3 880 metrissä. Silmien eteen avautuva panoraama on huima: Euroopan korkeimmat huiput ovat käden ulottuvilla. Pienen alueen sisällä on lähes 40 yli neljän kilometrin huippua. Matterhorn ei ole näistä edes korkein.

Samalla kesä on vaihtunut talveksi. Pikku-Matterhornilla voi hiihtää 365 päivää vuodessa. Gondolin kanssamme jakavista ihmisistä voi päätellä, että ainakin Itävallan naisten alppijoukkue käy harjoittelemassa täällä.

Korkeuden tuntee keuhkoissa – ilma on ohentunut selvästi. Hyvät aurinkolasit ja -rasva ovat pakollinen varuste. Aurinko paistaa ohuen ilman läpi armottomasti, ja peilaa jäätikön pinnasta.

zermatt.ch

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli

Zermatt

Zermatt, Sveitsi