1.2.2018

Lentäminen – stressaavampaa kuin muuttaminen tai työpäivä?

Kuva: Roman Razinkov

Lentokenttästressin syyt ovat etukäteen tunnistettavissa ja – mikä parasta – myös ennakoitavissa.

Miten lähtöselvitysautomaatti toimii? Mistä löydän vessan, juotavaa, lähtöportin? Ehdinkö koneeseen? Pääsenkö läpi turvatarkastuksesta? Onko tavarat pakattu kaikkien sääntöjen mukaan?

Luottokorttiyritys CPP:n teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes briteistä pitää lentämistä stressaavampana kuin töissä käymistä ja neljännes jopa muuttoa isompana stressitekijänä.

Finavian asiakaskokemuspäällikkö Johanna Laakso tunnistaa matkustajien stressihetket lentokentällä.

– Stressaavimmat osuudet ovat tutkimuksen mukaan heti kentälle tullessa, lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa. Kun matkustajat ovat päässeet läpi turvatarkastuksesta, he yleensä rentoutuvat, Laakso kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Stressin syynä hallinnan tunteen menettäminen

Psykologi Anu Haapakangas kertoo, että stressi lentokentällä liittyy usein hallinnan tunteen menettämiseen.

– Ympäristöpsykologian näkökulmasta voi ajatella, että ihmisellä on luontainen tarve hallita ympäristöään. Lentoasemalla taas on useita elementtejä, joiden takia hallinnan tunne on vähäisempi: kentällä liikkuminen on säädeltyä ja matkustaja on erilaisten rutiinien ja tarkastusten kohteena, Haapakangas sanoo.

Rutiinit vähentävät ja aikataulut lisäävät stressiä

Haapakankaan mukaan omat rutiinit ja paikat laskevat stressitasoa vieraassa ympäristössä. Siksi paljon matkustavat kärsivät vähemmän lentokenttästressistä kuin harvoin matkustavat. Finavian mukaan matkustajia pyritään neuvomaan opastekyltein ja varmistamalla henkilökunnan läsnäolo risteyskohdissa.

Säädeltyjen toimintamallien lisäksi stressiä lisää Haapankaan mukaan lentokentällä tiukkaan säädellyt aikataulut: lennolta myöhästyminen tekisi kaiken vaivannäön kentällä hetkellisesti turhaksi.

– Tärkein matkustajaa askarruttava kysymys lentokentällä on yleensä ’Ehdinkö?’ Ehdinkö lennolle? Ehdinkö hakea kahvin, käydä vessassa tai shoppailla ennen lähtöä?, Laakso kuvailee asiakaskohtaamisia.

Kiireestä stressaamista vähentää lennon tilan seuraaminen aikataulunäytöltä. Finavia tarjoaa lisäksi kiinalaismatkustajille mahdollisuuden tilata kotikieltä osaava opas auttamaan vaihtolennolle ehtimisessä.

Lentoaseman rakennustyöt lisäävät stressiä

Kolmas lentokentällä stressiä lisäävä asia on psykologi Haapakankaan mukaan vieraiden ihmisten päästäminen omalle sosiaaliselle reviirille. Englanninkielinen termi ilmiölle on crowding stress: kun vieraita ihmisiä on ympärillä paljon, yksityisyyttä ja omaa tilaa on vaikeampi säädellä.

–Melu saattaa aiheuttaa fysiologisiakin reaktioita, eli syke ja verenpaine nousevat, ja negatiiviset tunteet nousevat pintaan, Haapakangas sanoo.

Tällä hetkellä Helsinki–Vantaan lentoasemalla rakennustyöt lisäävät tilojen meluisuutta. Haapakankaan mukaan melun stressaavia vaikutuksia voidaan vähentää tilasuunnittelulla. Laakson mukaan Finavia panostaa matkustajien viihtyvyyteen rauhallisilla tiloilla ja löytyypä lentokentältä myös viherseinä ja suomalaista desginia hermonsa ihmisvilinässä menettäneelle.

Lähde: Finavia Kuva: Roman Razinkov / Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat