Lentokone

Matkailu Uutinen 3.1.2018

Turvallisesti lentäen – 4 yllättävää faktaa lentoturvallisuudesta

Lentäminen on selvitysten mukaan yksi turvallisimmista tavoista matkustaa. Finavia selvitti syyt matkustajillekin näkyviin lentoturvallisuustekoihin.

Jos haluaa päästä nopeasti maasta toiseen, lentäminen on usein nopein – mutta myös kallein – vaihtoehto. Finavia kertoo, että monien arvioiden mukaan lentäminen on yksi turvallisimmista liikennemuodoista.

Turvallisempaa kuin ajaminen

Finavian mukaan lentäminen on autoilua turvallisempaa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen National Safety Council -turvallisuusjärjestö arvioi, että todennäköisyys kuolla auto-onnettomuudessa on noin 1:114, kun taas lentomatkustuksessa todennäköisyys on kymmeniä kertoja pienempi, eli 1:9821.

Lentoturvallisuus on myös kehittynyt merkittävästi vuosikymmenten aikana. Finavian mukaan turvallisimmat vuodet lentoliikenteessä ovat toistaiseksi olleet 2013 ja 2016.

Salama ei vauriota konetta

Finavia arvioi, että salama iskee yksittäiseen lentokoneeseen kerran tuhatta lentotuntia kohden. Salamanisku ei vauriota koneen rakenteita, sillä ne on suunniteltu toimimaan ukkosenjohdattimina. Finavian mukaan jokaisen lentokoneen salamankestävyys arvioidaan osana muuta turvallisuustarkastusta.

Valaistuksella varaudutaan onnettomuuteen

Yksi selvästi matkustajille näkyvä kansainvälinen ilmailusäännös on lentokoneen valojen himmentäminen nousun ja laskun ajaksi. Finavian mukaan tarkoituksena on totuttaa henkilökunnan ja matkustajien silmät hämärään, jolloin he erottavat paremmin onnettomuustilanteessa hätäuloskäyntien opasteet.

Onnettomuustilanteessa matkustamon valot sammuvat kokonaan. Finavian mukaan valot himmennetään vain nousu- ja laskuvaiheessa kohonneen onnettomuusriskin vuoksi.

Eri ruokaa kapteenille ja perämiehelle

Finavia kertoo, etteivät saman lentokoneen kapteeni ja perämies syö koskaan samaa ruokaa ennen lentoa tai sen aikana. Taustalla on Finavian mukaan pyrkimys minimoida yhtäaikainen ruokamyrkytys. Samaan aikaan tuleva ruokamyrkytys voisi kesken lennon vaarantaa sen turvallisuuden.

WC-tilan ovi auki ja lukkoon ulkopuolelta

Harva tietää, että lentokoneen henkilökunta saa WC-tilan oven auki, vaikka se olisi lukittu sisäpuolelta. Finavian mukaan lukossa oleva ovi avataan kuitenkin vain hätätilanteessa. Tarvittaessa henkilökunta Finavian mukaan lukitsee WC-tilan nousun ja laskun ajaksi.

Lähde: Finavia Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli