Matkailu Automatkailu Ulkomaanmatkailu 16.5.2018

Matka: Koti selässä Saksaan

Matkailuautolla on lysti matkailla Saksassa, mutta kolmella ehdolla: aikataulu on väljä, säät suosivat ja leirintäalueilla on tilaa. Matkan ennakkosuunnittelu säästää turhilta harmeilta.

Saksa on elämyksellinen ja monipuolinen matkailumaa, joka on kuin tehty omatoimiselle automatkailijalle: nähtävää on paljon ja matkailuvalttien luo pääsee kätevästi.

Saksa on automatkailijan toivemaa, sillä tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa. Voi hyvin sanoa, että Saksa on Euroopan johtava autoilumaa – monessakin mielessä.

Saksassa tietyömaat ovat esimerkillisen varhain liikennemerkein varoitettuja ja oivasti järjesteltyjä.

Liikennekulttuuri Saksassa on yleensä ystävällistä, sillä kanssaliikkujat arvostavat kaikille jouhevaa etenemistä.

Risteykset, moottoriteiden liittymät ja kaupunkikeskustojen ulosmenotiet ovat yleensä hyvin merkittyjä. Tuoreet kartat ja päivitetyt navigaattorit johdattavat kyllä perille.

Älä aristele, mutta muista pikkutiet

Ensikertaa Saksassa autolomailevankaan ei kannata aristella suurten kaupunkien välisiä nelikaistaisia moottoriteitä edes vilkkaimpina aikoina, kunhan valitsee omalle ajotavalle ja aikataululle sopivan kaistan.

Matkailuauto ei kiihdy kerkeästi, eikä sillä voi ylläpitää yhtä reipasta matkavauhtia kuin henkilöautolla, joka kannattaa huomioida päivätaivalta suunniteltaessa. Ja jos tavoite ei ole vain edetä rivakasti etapista toiseen, kannattaa suunnata moottoriteiltä myös pienille teille ja pienille paikkakunnille.

Eri reittejä perille

Autolomalle Saksaan -kirjan hinta on 37 euroa (Autoliiton jäsenille 29 euroa). Kirjassa on 192 sivua. Kirjaa myydään AL-kaupassa, Autoliiton myymälöissä sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Perille Saksaan on vaivatonta ja melko nopeata ajaa omalla autolla joko Ruotsin ja Tanskan tai Baltian läpi tai suoraan laivalla Travemündeen. Autoliiton tuoreessa Autolomalle Saksaan -oppaassa esitellään vaihtoehtoisia reittejä Suomesta Saksaan.

Kirja on mainio suunnitteluapu. Sen sivuilta saa monta koeteltua vinkkiä. Kirjassa esimerkiksi annetaan tukku vinkkejä erilaisista majoitusvaihtoehdoista ja herkkusuille saksalaisen keittiön antimista.

Kirja esittelee matkailualueiden kiinnostavimpia matkailutäkyjä pienistä hansakaupungeista miljoonametropoleihin.

Ruuhkat voi välttää

Opaskirjan avulla voi valita itselleen järkevän ajankohdan autolomailla Saksassa. Ennakoimalla voi välttää sen, ettei kallisarvoinen vapaa-aika tuhraantuu ruuhkissa. Kirja kertoo eri osavaltioiden koulujen porrastetut loma-ajat. Jos esimerkiksi koulujen ensimmäinen lomapäivä on maanantaina, voi varautua siihen, että alueella esiintyy ruuhkia jo edeltävänä viikonloppuna.

Perehdy auton saloihin

Moni vuokraa matkailuauton alleen loman ajaksi. Ensimmäistä kertaa matkailuauton rattiin käyvän kannattaa kuunnella tarkasti opastus auton käyttöön ennen tien päälle lähtemistä.

Erityisen tarkkana kannattaa olla, kun vuokraamon edustaja kertoo, mistä täytetään matkailuautoon käyttövettä ja mistä polttoainetta. Virhetäyttö aiheuttaa kalliin korjauksen.

Auton sisätilan lämmittämisen niksit kannattaa nekin sisäistää, jottei tule yöllä vilu – tai kuuma.

Septitankin tyhjennyksestä kannattaa niin ikään sopia ennakolta selkeästi. Tyhjennyksen voi jättää vuokraamon huoleksi, mutta se maksaa. Toisaalta tyhjennysniksit ja tarvittavien kemikaalien oikeanlainen käyttö voi olla kokemattomalle melkoinen haaste.

Täysinäiset kaasupullot, wc:n vaatimat kemikaalit, loppusiistiminen ja käyttöopastus maksaa usein erikseen.

Muista vakuutus!

Matkailuautoilijan kannattaa aina myös tarkasti sopia millaisen vakuutuksen matkailuautoonsa ottaa vuokra-ajaksi.

Monesti suositeltava nyrkkisääntö on ottaa valittavista vaihtoehdoista hieman kalliimpi vakuutus, jonka omavastuu on vastaavasti pienempi.

Kaupunkien ahtaus ja matalat sillat

Matkailuautoilija saa sompailla saksalaiskylien ja pikkukaupunkien ytimissä kieli keskellä suuta, jottei tule ahnehtineeksi liian tiukkoja käännöksiä. Silloin renkaat ja vanteet rouhivat rotvallin reunaa.

Pienikehäisissä kiertoliittymissä on hyvä muistaa, että takakulma viistää laveasti. Huolimaton kuski kerää kapeilla ajoväylillä matkamuistoiksi pysäköityjen autojen sivupeilejä.

Myös matkailuauton korkeus voi yllättää. Ei ole laisinkaan tavatonta, että epähuomiossa katon reuna raapaisee esimerkiksi johonkin mainoskylttiin tai liikennemerkkiin – tämä on tullut ihan itsekin kokeilluksi. Myös alhaalla roikkuvat puiden oksat voivat jättää auton kattoon jälkensä.

Ja aivan erityisen varovainen tulee olla matalien siltojen alituksissa ja pysäköintihalleissa, jottei auto ja lomatunnelma tärvelly.

Suunnittele ruokahuolto

Matkailuautojen jääkaapit ovat olleet kasvamaan päin, joten autojen kylmäsäilytystila alkavat jo riittää isommallekin matkaseurueelle.

Ruokahuoltotarpeet ennakkoon suunnitteleva ei joudu lomalla tien päällä pulaan esimerkiksi silloin kun saapuu johonkin pikkukaupunkiin iltaselle kylän kaikkien kauppojen jo sulkeuduttua.

Sadesäällä tunnelma matkailuautossa latistuu ilmaiseksi, mutta hyvä ruoka parempi mieli.

Majoituksen voi varata ennakolta

Saksan pikkukaupungeissa on monia mukavia hotelleja ja majataloja, joissa voi matkailuautolla liikkuva lomailija voi yöpyä – joko vaihtelunhalusta tai yösijan kiinnostavuuden vuoksi. Yksi idea on yöpyä esimerkiksi viinitiloilla. Yösija on syytä varata ennakolta, sillä majapaikassa saattaa olla hyvin rajallinen määrä petipaikkoja.

Ennakkovaraus on fiksua myös leirintäalueilla, jos on tien päällä suosittuina viikkoina heinä–elokuussa. Leirintäalueilla voi olla erilaisia käytäntöjä sen suhteen sisältyvätkö vesi, sähkö ja jätetyhjennys yöpymisen perushintaan vai täytyykö niistä maksaa erikseen.

Sesonki määrää vuokrahinnat

Matkailuauton vuokraus ei ole aivan halpaa lystiä. Päivävuokrat vaihtelevat rajusti matkailusesongista riippuen

Matkailuauton vuokrausaika on tyypillisesti joko viikko tai kaksi. Hinta kattaa vapaat kilometrit ja vakuutuksen. Autoliiton jäsenen kanttaa ennen matkaa selvitellä mitä kaikkia etuja oman matkareitin varrella olisi tarjolla. Autoliiton monet matkailuedut löytyvät täältä.

Jaa artikkeli

Saksa