Krkan kansallispuisto Krka Kroatia

Matkailu Ulkomaanmatkailu 7.2.2021

Nähtävyys: Putouksen finaali eli Krkan kansallispuiston 17 vesiputousta Kroatiassa

Vierivä kivi ei ehkä sammaloidu mutta vetreästi virtaavaa vettä ei voita mikään.

Vesiputousten hienoutta voi mitata monella tapaa: kuinka korkea putous on, kuinka leveä se on, kuinka paljon vettä putoukseen virtaa… oma arvonsa on myös sillä, kuinka seesteinen ja pittoreski putous – tai tässä tapauksessa putoukset ovat.

Krkan kansallispuisto Krka Kroatia

Krkan kansallispuisto löytyy kartalta Kroatian keskiosasta, lähin iso kaupunki on Split. Matkaa sieltä kertyy hieman vajaat 100 kilometriä. Rannikolla sijaitsevasta Sibenikistä matkaa on noin 20 kilometriä. Dubrovnikiin on vajaat 300 kilometriä.
Puistossa sijaitsee Skradinski buk nimeä kantava osa, joka on yksi puiston näyttävimpiä alueita. Tähän on syynsä. Noin 400 metrin matkalla Krka-joki levenee 100 metrin laajuiseksi suistoksi, ja samalla joen pinta laskeutuu lähes 50 metriä yhteensä 17 putouksen avulla.

Paljon on vettä virrannut Krkassa

Krkan luonnonpuistoon vie monta tietä, ja autoilijalle se on luonnollinen lähestymistapa. Mutta… puistoon pääsee myös vesitse lautalla 1,5 tunnissa Sibenikistä. Se on ehdottomasti pohtimisen arvoinen vaihtoehto. Näkemistä joen alasuistolla nimittäin riittää, ja bongattavaksi esittäytyy myös useampia vesilintulajeja. Jos kuitenkin valitset tien, puistolla on useampi sisäänkäynti. Näistä suosituimmat ovat Roski Slap ja Burnum/Puljane. Toinen näistä on putousten ala- ja toinen yläpuolella.

Krkan kansallispuisto Krka Kroatia

Itse vesiputouksia ympäröivä alue on hoidettu esimerkillisesti putouksiin tutustumista varten. Alueella kulkee useampi polku, joilla voi vaeltaa leppoisasti ja nauttia joko putousten kohinasta tai iloisesti liplattavasta vedestä. Polut on suunniteltu myös niin, että liikuntarajoitteiset pääsevät kulkemaan esteittä.

Avoinna läpi vuoden

Paras aika vierailla puistossa on tietysti kesä, kun luonto on vehreimmillään. Mutta myös syksy ja yllättäen myös talvi ovat hienoa aikaa. Keväällä lumien sulaessa vesi on tietysti runsaimmillaan, joka korostaa putousten näyttävyyttä. Luonnonpuisto on avoinna läpi vuoden, joten ajankohdalla ei sinänsä ole väliä. Ruuhkaisimpaan turistiaikaan alueen seesteisyys tietysti kärsii hieman. Ennen koronaa ei ollut mitenkään poikkeuksellista, että putouksia kävi ihastelemassa päivittäin jopa 10 000 vierailijaa. Kuumimpaan turistiaikaan pääsymaksu on myös nelinkertainen talveen verrattuna.

Krkan kansallispuisto Krka Kroatia

Näin korona-aikaan turvaväleillä on tietysti merkistystä, ja puistossa on toistaiseksi maskipakko. Sitä kannattaa noudattaa, sillä alueella on runsaasti kameravalvontaa. Happea voi toki ottaa välillä, jos käyskentelee puistossa useamman tunnin. Yksi hyvä keinohan tähän on pitää aina välillä pieni piknik-tuokio…

Jos aika antaa myöden

Normaalisti putousten kiertämiseen riittää muutama tunti, mutta aikaa kannattaa varata enemmän. Putousten lisäksi luonnonpuisto tarjoaa vaellusreittejä, ja alueella on myös vanha fransiskaaniluostari. Se sijaitsee sympaattisesti pienellä Visovacin saarella.

Omasta innostuksesta riippuen käveltäväksi tulee parista kilometristä yli 10 kilometriin, joten ihan korkkareissa tai varvassandaaleissa ei kannata lähteä liikkeelle. Vaelluskenkiä ei välttämättä tarvita, mutta vähintään hyvät kävelykengät ovat suositeltavat.

Krkan kansallispuisto Krka Kroatia

Puiston liepeillä on myös runsaasti majoitusmahdollisuuksia, jos alueella haluaa viettää useamman päivän. Valintaa riittää hotelleista aina yksityishenkilöiden vuokraamiin huoneisiin, ja myös leireilijöille on vaihtoehtoja – jos joku sattuu olemaan liikkeellä vaikkapa matkailuautolla.

Krkan kansallispuiston viralliset verkkosivut: http://www.np-krka.hr/en/

Teksti  ja kuvat Vesa Eskola

Jaa artikkeli