Matkailu Uutinen 2.4.2023

Uutta väriä Helsingin ja Berliinin välille – halpalentoyhtiö Eurowings operoi nyt neljästi viikossa

Eurowings tuo jälleen kilpailua suositulle Helsinki – Berliini -lentoreitille. Lufthansa-konserniin kuuluva halpalentoyhtiö operoi reittiä eri päivinä eri aikoihin. Eurowings tarjoaa myös hyviä jatkoyhteyksiä muualle Saksaan ja pidemmällekin.

Saksalainen halpalentoyhtiö, suoraan Lufthansan alainen Eurowings, on tällä hetkellä toinen Saksan ja Suomen pääkaupungit yhdistävä operaattori. Yhtiö avasi reitin Berliinistä Helsinki-Vantaalle viime sunnuntaina, 26. maaliskuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Eurowings nähdään Helsingissä.

Eurowings operoi reittiä neljästi viikossa Airbus A320 -kalustolla. Lentopäivät ovat maanantai, keskiviikko, perjantai ja sunnuntai. Vaikka lennon numero on joka vuorolla sama, EW8230/EW8231, vaihtelevat aikataulut vuoron mukaan.

Maanantaisin aikataulun mukainen saapumisaika Berliinistä Helsinki-Vantaalle on 9:05 aamulla, keskiviikkona 15:45 iltapäivällä, perjantaisin 20:40 illalla ja sunnuntaisin 17:35 alkuillasta.

Lennon kääntöaika Helsingissä on lyhyt, sillä aikataulun mukaan kone käännetään takaisin Berliiniin 50 minuutissa. Lentoaika puolestaan on noin 2 tuntia ja 10 minuuttia.

Viime vuonna Eurowings lakkautti oman kanta-asiakasohjelmansa, ja liittyi emoyhtiö Lufthansan Miles & Moreen. Myös näillä Eurowingsin Helsinki – Berliini -lennoilla on siis mahdollista kerryttää Lufthansan kanta-asiakasmaileja. Myös Eurowingsin jatkoyhteydet Berliinistä ovat hyvät.

Turbulenssia taustalla

Eurowings operoi Berliinissä samalle kentälle kuin Finnairkin, eli tuoreelle Berlin Brandenburgin lentoasemalle, tunnukseltaan BER. Brandenburgin lentoasema korvasi harvinaisella tavalla vuonna 2020 kaksi aiemmin käytössä ollutta päälentoasemaa.

Berliinin ilmasillan näyttämönä aikoinaan kylmässä sodassa toiminut ja myös Finnairin aiemmin käyttämä pohjoinen Tegel (TXL) lakkautettiin lentoasemana kokonaan, kun taas entinen Itä-Berliinin lentoasema, kaupungin eteläpuolella sijainnut Schönefeld (SXF), teki isojen muutostöiden saattelemana tilaa tälle uudelle Brandenburgin lentoasemalle. Kolmas kenttä, Tempelhof (THF), lakkautettiin jo vuonna 2008.

Toimintaa nyttemmin lakkautetulla Berlin Tegelin lentoasemalla vuonna 2015. Ennen Brandenburgin avaamista Tegel vastasi noin 60 prosentista Berliinin lentoliikenteestä.

Brandenburgia rakennettiin melkein kuin Iisakin kirkkoa, ja alun perin se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2012. Merkittävät ongelmat varjostivat projektia, mutta nyt Berliinin yksi ja ainoa kansainvälinen lentoasema on siis operatiivinen, ja tällä hetkellä Saksan kolmanneksi vilkkain.

Berlin Brandenburg Airport sijaitsee 18 kilometriä Berliinin keskustasta eteläkaakkoon. Siellä on käytössä kaksi terminaalia, joista sekä Finnair että Eurowings operoivat terminaalista 1. Kentältä on hyvät yhteydet kaupunkiin niin rautateitse kuin muillakin liikkumistavoilla.

Myös Helsinki – Berliini -lentoreitillä on hieman turbulentti lähihistoria. Berliinin ”oma” lentoyhtiö, Saksan toiseksi suurin ja yksi Euroopan suurimmista, Air Berlin, meni vuonna 2017 konkurssiin, jättäen reitille ison halpalentotyhjiön.

Air Berlin oli merkittävä toimija eurooppalaisessa halpalentoyhtiökentässä. Air Berlinin punavalkoiset koneet olivat yleinen näky myös Helsinki-Vantaalla. Ja toisin kuin Eurowings, Air Berlin kuului Finnairin kanssa samaan Oneworld-allianssiin.

Finnair on saanut kilpailijakseen reitille viimeisimpänä Easyjetin, joka kuitenkin lakkautti operaationsa Helsingin ja Berliinin välillä melko lyhyen ajan jälkeen. Eurowings palauttaakin nyt kilpailun reitille, joka suuntautuu erääseen suosituimpaan kaupunkikohteeseen Helsingistä käsin.

Entä mikä yhdistää Eurowingsiä ja Finnairia?

Düsseldorfissa päämajaansa pitävä Eurowings on tätä nykyä Lufthansan kokonaan omistama halpalentoyhtiö, ja laajan Euroopan-kattavuutensa lisäksi sillä on Eurowings Discover -siipensä kautta myös mannertenvälisiä lomalentoja, pääasiassa Münchenistä ja Frankfurtista käsin.

Eurowings Discover on kasvattanut mannertenvälistä reittitarjontaansa, ja kärsinyt sen vuoksi konepulasta. Lomalentoyhtiö onkin wet leasannut viimeisen vuoden aikana Finnairilta – jonka koneet ovat olleet maailmantilanteen vuoksi vastaavasti vajaakäytöllä – Airbus A330- ja A350 -koneita viidelle eri reitille.

Finnairin koneita miehistöineen on tänä aikana lentänyt Frankfurtista Las Vegasiin ja Tampaan sekä Kanadan Halifaxiin ja Calgaryyn, kuten myös Münchenistä Las Vegasiin ja Tampaan.

Jaa artikkeli