6.5.2023 Automatkailu Ruoka nousee keskiöön Finnlinesin uusilla laivoilla syksyllä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Huippukokki Henri Alénin suunnittelema uusi merellinen ruokamaailma tarkoittaa makuelämyksiä, laadukkaita raaka-aineita ja ruokahävikin hallintaa. Finnlines satsaa vahvasti matkustajille tarjottaviin elämyksiin, joiden keskiössä ovat uusien rahti-matkustaja-alusten viihtyisiksi suunnitellut tilat mutta myös aivan uudenlaiset makuelämykset.Ne tulevat tarjolle Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitin uusilla syksyllä liikennöintinsä aloittavilla Superstar-luokan aluksilla.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy1 1000 matkustajan aluspariUudet sisaralukset tulevat syksyn tullen liikennöimään erityisesti auton kanssa matkaavien turistien sekä rekkaliikenteen suosimalla Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitillä. Alusten matkustajakapasiteetti on merkittävä, sillä kyytiin mahtuu jopa 1 100 matkustajaa, kuten Moottori uutisoi tuoreeltaan tammikuussa.Alusten rahtikapasiteetti on kunnioitettavat 5 200 kaistametriä eli esimerkiksi 250 rekkaa ja 200 henkilöautoa.”Annoksella pitää olla oma tarina”Laivayhtiö heittää kilpaileville matkustaja-alustoimijoille kovan haasteen merellisten makuelämysten puolesta, sillä sisaralusten ruokamaailma on suunniteltu puhtaalta pöydältä täysin uusiksi varustamon historiassa.Suunnittelu alkoi jo yli vuosi sitten ja yhtiö valitsi kunnianhimoisesti ulkopuolista apua menuiden ja ravintoloiden ominaisilmeen suunnitteluun. Ruokakonseptin muokkaajaksi valikoitui tv:stä tuttu kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, joka teki tiivistä yhteistyötä Finnlinesin keittiöpäällikkö Dan Grönvallin ja muiden laivayhtiön keittiövelhojen kanssa.Tavoitteena n ollut, että laivamatkustajille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja ja makuelämyksiä perinteisen laivabuffetin lisäksi. Menuiden ytimessä on vastuullisesti tuotettu saaristolainen lähiruoka välimerellisellä mausteella.– Tarjoamme saariston makuja ja elämyksiä kansainvälisellä otteella ja panostamme siihen, että ruoka ei ole laivalla muonitusta vaan elämys. Olkoon kyse aamupuurosta, kokousleivoksesta tai illallisesta, kaikilla tuotteilla pitää olla pieni tarina kerrottavana, Alén kiteyttää.Finnlinesin Dan Grönvall kertoo, että ravintolamaailman rakentaminen oli yhtiölle uusi aluevaltaus.– Siksi päädyimme pyytämään ulkopuolista apua. Alén on maanläheinen ja työskentelee edelleen tv-hommien lisäksi hellan äärellä. Ideoita ja apua on tullut paljon, kuvaa Grönvall mutkatonta yhteistyötä.Laadukasta ruokaa vastuullisestiFinnlines kertoo panostavansa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja tavoittelevansa kaikessa myös ruokahävikin vähentämistä – se on matkustajien toive, vastuullista yritystoimintaa ja myös taloudellisesti järkevää.selkänojana valitulle linjalle on ollut myös lavayhtiön aiemmin teettämä asiakaskysely, jonka perusteella 60 prosenttia matkustajista piti kestävyyttä ja vastuullisuutta erittäin- tai melko tärkeänä perusteena matkapäätösten teossa, kuten Moottori uutisoi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMikä saisi hymyilemään?Huippukokki kertoo, että aloitti ruokakonseptin suunnittelun ihan perusteista, ilman kikkailuja.– Lähdin pohtimaan, mitä haluaisin itse saaristossa nauttia ja mikä saisi minut hyvälle tuulelle tai hymyilemään. Millainen ruokaelämys istuisi eri tilanteisiin kokouksista romanttiseen risteilyyn?Alén kertoo olevansa erityisen ylpeä Micke’s Wine & Dine À la Carte -ravintolan aamiaisesta, eikä pidä kynttilää vakan alla muidenkin laivaravintoloiden annin suhteen.– Veikkaan että Fishmarketin & Grillin Barbeque -tuotteet ja kastikkeet ovat jotain, mitä laivoilla ei ole nähty.Alén arvioi hiteiksi nousevan myös Barrel Bay -baarin pikkusyötävät ja Fishmarketin rapuämpärin.Lähiruokaa ja hävikin taklaamistaVastuullisuus on tätä päivää kaikissa kuluttajavalinnoissa, myös annosten suunnittelun alkumetreillä.– Hävikin vähentäminen nautinnosta luopumatta on mielestäni asia, jonka suunnittelu ottaa aikaa. Mutta olemme maapallolle sen työn velkaa. Raaka-aineiden ristiin käyttöä on suunniteltu tarkasti, joka vähentää hävikkiä ja samoin energian käyttöä kokkauksessa. Pieniä asioita, joista helposti saa suuria muutoksia, Alén taustoittaa.Lähialueen tuottajat ovat tärkeässä roolissa.Maissa jo ennakolta maisteltujen menuiden raaka-aineet ovat löytyneet esimerkiksi saaristosta. Leipomotuotteet ovat Turun seudulta, Ahvenanmaalta tulee muun muassa karitsaa, saaristolaispöytä ja paikallisia limonadeja.Finnlinesin Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen raaka-aineista vastaa Kespro, jonka avulla voidaan käyttää myös pientilatoimittajia.Finnlines luottaa siihen, että raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja.– Tarjontamme korostaa kotimaisia raaka-aineita sekä lähituotantoa. Haluamme tarjota Saaristomeren parasta ruokaa, Finnlinesin toimitusjohtaja Tom Pippingsköld kiteyttää yhtiön ajattelutavan.Teksti ja kuvat: Marko JokelaLisää aiheestaM/S Finncanopus laskettiin vesille – Finnlinesin uusista lippulaivoista molemmat luovutetaan tänä vuonna Finnlinesin matkustajamäärät ovat kasvussa – valittu liiketoimintastrategia linjassa asiakkaiden arvojen kanssa Tähdestä supertähdeksi – Finnlines investoi uusiin laivoihinMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 10.4.2025 Uutinen Liian nopealle sähköpotkulaudalle voi rapsahtaa jopa moottoripyörän vakuuttamattomuusmaksut 8.4.2025 Uutinen McLaren ripustaa tulevaisuutensa tuntemattoman sähköautostartupin ja luksuksen varaan 7.4.2025 Uutinen Kotimainen Coverion-pohjapanssari sähköautoon – akun pelastaja vai takuun tuhoaja? 7.4.2025 Yleinen Nettiauton tilastot: Polestar 2 alkuvuoden myydyin sähköauto Suomessa 6.4.2025 Matkailu Hyvä syy käydä luostarissa: munkit tykkäsivät panna ja polttaa 6.4.2025 Ajatuksia autoista Kaksi Volvoa ja menneiden aikojen haikailu johtokunnan neuvotteluhuoneessa – Ajatuksia autoista 6.4.2025 Uutinen Tuleva Renault Twingo taipuu myös Nissaniksi ja Daciaksi 5.4.2025 Uutinen Euroopan komissiolta yhteensä 458 miljoonan sakot 16 autotehtaalle kierrätyskartellista – myös kattojärjestö mukana juonessa 4.4.2025 Uutinen Stellantiksen tuotantoketju jähmeänä hybridien kysynnän edessä – ongelmana vaihteistojen ja renkaiden saatavuus Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 11.4.2025 Ajoneuvot Mazda 6e sai hinnat - ehkäpä markkinoiden tyylikkäin sähkösedan irtoaa 44 300 eurolla 10.4.2025 Kuluttajat 8 päivää edellisellä omistajalla ollut auto palautui automyyjälle – seuraava ostaja joutui heti turvautumaan kuluttajariitalautakuntaan 11.4.2025 Yleinen Guinness World Records -maailmanennätys suomalaiselle sähkömoottoripyörälle – 310 kilometriä yhdellä latauksella 10.4.2025 Laivat Tallinkilta odottamattoman nopea muuvi: Star I myytiin pois vain kahden kuukauden komennuksen jälkeen - ajaa huomenna viimeisen vuoronsa Tallinkille 11.4.2025 Laivat Baltic Princess palasi liikenteeseen – olimme mukana risteilyllä 5.4.2025 Ajoneuvot Škoda Elroq RS on hot hatch nykymakuun ja kaikkien aikojen nopeimmin kiihtyvä tuotanto-Škoda 10.4.2025 Kuluttajat 8 päivää edellisellä omistajalla ollut auto palautui automyyjälle – seuraava ostaja joutui heti turvautumaan kuluttajariitalautakuntaan 6.4.2025 Kuluttajat Škodan kaksoismassavauhtipyörä hajosi vuosia autokaupan jälkeen – myyjälle lasku, voimansiirron pitää kestää enemmän 7.4.2025 Uutinen Kotimainen Coverion-pohjapanssari sähköautoon – akun pelastaja vai takuun tuhoaja? 11.4.2025 Ajoneuvot Mazda 6e sai hinnat - ehkäpä markkinoiden tyylikkäin sähkösedan irtoaa 44 300 eurolla 27.3.2025 Uutinen Ajokortin ylläpito käy kalliimmaksi – ikäkuskien kukkarolla käydään 25.3.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ostimme vanhan diesel-Mersun tilalle lähes 300 000 km ajetun Toyota Prius -hybridin 17.3.2025 Uutinen Tiettävästi Suomen ainoiden Rivian R1T -sähköautojen omistaja Aapo Huovila: ”Paras käyttöauto, mikä minulla on koskaan ollut” 23.3.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: jäähyväiset käytetylle Mersulle – tähän hintaan ja tällaiseen kotiin S124 meni 13.3.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguanille saa taas varata korjaamoajan, kun matka oli katketa tehojen katoamiseen