27.2.2024

Käyttötesti: 8 kuukaudessa nähdään, onko Opel Astra Electric -sähköviistoperä hintansa väärti

Uusin käyttötestiautomme on Opel Astra Electric, joka yhdistää täyssähköisen tekniikan kiinnostavalla tavalla kompaktiin hatchback-korimalliin.

Bensiinikäyttöisen Toyota Corolla Cross -hybridin, jonka loppuraportti julkaistaan myöhemmin tänä keväänä, jälkeen käyttötestissämme oli vaihteeksi vuoro sukeltaa täyssähköautojen maailmaan. Seuloimme erilaisia autoehdokkaita varsin pitkään, mutta lopulta valinta osui mielenkiintoiseen tulokkaaseen, vuonna 2021 esitellyn kahdeksannen sukupolven Opel Astran viime syksynä myyntiin tulleeseen täyssähköversioon.

Vaikka mallinimi on tuttuakin tutumpi ja auto näyttää ehdalta saksalaismerkin edustajalta,  totuus on tätä nykyä se, että pinnan alla on käytössä emokonsernin Stellantis-tekniikkaa. Tämä tarkoittaa 51 nettokilowattitunnin akkua 100 kilowatin pikalatauksella ja 11 kilowatin kolmivaiheisella AC-latauksella. Muiden uusien Stellantis-sähköautojen tapaan Astran WLTP-toimintamatka on venytetty yli 400 kilometrin rajapyykin. Menopuolesta vastaa 115 kilowatin (156 hv) sähkömoottori, joka pyörittää etupyöriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matalalla ajoasennolla

Kiinnostavan osa-alueen luo myös Astra Electricin rakenne. Useimmissa muissa täyssähköautoissa akusto muodostaa yhtenäisen levymäisen paketin matkustamon alla, mikä tekee ajoasennosta yleensä katumaasturimaisen korkean, heikentää takamatkustajien reisitukea ja johtaa tietysti myös korkeampaan kattolinjaan nostaen energiankulutusta suuremmissa ajonopeuksissa.

Polttomoottoripohjaisessa Astra Electricissä akusto on sen sijaan hajautettu muun muassa polttonestesäiliön tilalle sekä etu- ja takaistuinten väliin niin, että ajoasento on keskimääräistä alhaisempi, ja alle 1,5 metrin korkeudellaan Astra onkin yksi markkinoiden matalimmista sähköautoista. Kun pääsemme kokeilemaan takaistuintiloja elävillä testinukeilla, raportoimme miltä nämä tuntuvat sitten käytännön tasolla.

Peugeot verrokkina

Mielenkiintoista on sekin, että Astra Electricistä on tulossa myyntiin myös farmariversio Sports Tourer, joka onkin sisarmalli Peugeot e-308 SW:n sekä kiinalaisen MG 5:n ohella niitä harvoja täyssähköisiä farkkuja. Tämä hatchback-Astralla suoritettava käyttötesti pelaa miltei yksi yhteen Sports Tourerin kanssa, sillä sähkötekniikka on identtistä ja malleille ilmoitettu WLTP-toimintamatka eroaa toisistaan vain muutaman kilometrin verran.

Vielä tuosta Peugeotista: koska 308 ja Astra ovat nykyään läheiset sisarmallit, on myös mielenkiintoista verrata täyssähkö-Opelin käyttökokemuksia vastaavalla korirakenteella varustettuun lataushybridi-Peugeotiin, jollainen meillä oli käyttötestissä vuonna 2022.

Läpileikkauskuvassa on havainnollistettu keltaisella värillä ajoakkujen sijoituspaikat istuinrivien lomassa sekä polttonestesäiliön paikalla. Toki akun 51 kilowattitunnin nettokapasiteetti on tässä hintaluokassa siitä pienimmästä päästä.

Kalliin tuntuinen

Yksi huono puoli käyttötestiautossamme havaittiin jo ennen kuin autolla oli ajettu metriäkään: korkealta vaikuttava hankintahinta verrattuna Teslan ja kiinalaisten sähköautovalmistajien asettamiin paineisiin. Sama tilanne tosin vaivaa miltei kaikkia muitakin eurooppalaismerkkejä.

Niinpä vaikka Astra Electric näyttää hyvältä ja tuntuu laadukkaalta ja Business Lauch Edition -tason vakiovarustelu on runsas, pyydetty 48 390 euroa tuntuu varsin suurelta summalta auton kuljetuskapasiteettiin nähden. Mainitut haastajat tarjoavat reilumpien tilojen ohella yleensä myös väkevämpää moottori- sekä korkeampaa huippulataustehoa.

Mutta kyllä Astra Electricille oma markkinarakosensa sentään löytyy. Jos tahtoo nimenomaan perinteiseen henkilöautoon tehdyn, näppärän kokoisen sähköauton edellä mainitulla suhteellisen matalalla ajoasennolla ja kattolinjalla, haastajia ei kovin montaa ole. Kahdeksan kuukauden käyttötestimme saa siis luvan kertoa, onko sähkö-Opel kaiken siihen sijoitetun rahan väärti.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus ja Opel

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat