MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Ajoneuvot Koeajo Sähköautot 21.8.2023

Koeajo: MG 5 LR – Sähköfarmarissa pitkän katon alla on tavallinen auto

Jos sisarmalli hurmaa hinnoillaan, erottuu MG 5 korimallillaan. Sähköinen farmariauto on vihdoin täällä – eikä vitosenkaan hinnoissa ole valittamista. Hyvää: tilat, tavallisuus, konstailemattomuus. Huonoa: latausnopeus, ilmastoinnin kapinahenki.

Katumaasturivillityksen osuminen samaan hetkeen sähköautojen esiinmarssin on ollut sopiva yhteensattuma. Korkeaan autoon on helpompi piilottaa akku lattiaan, ja ostajille tarjotaan joka suhtessa trendien mukaista autoa. Erityisen kovaa tämä on tuntunut takavuosien klassikon, farmariauton, kohtalossa. Eurooppalaiset valmistautuvat kuitenkin vihdoin ensimmäisten farkkujen esittelyyn. Kiinasta puolestaan saapuu jo valmis tuote, kun MG 5 saapui sisarmalliensa kanssa samalla hengenvedolla.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

MG 5 on itse asiassa Roewe Ei5 vientimallina, sillä Roewe esiintyy vain Kiinan kotimarkkinoilla. Roewe puolestaan on eräänlainen kunnianosoitus Roverille, jonka oikeudet eivät siirtyneet samassa kaupassa MG:n mukana. Joka tapauksessa taustalla oleva autokonserni on kiinalainen SAIC, joten kovin kauas ei uudelleenbrändäys putoa puusta.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Koska perusmallin luut juontavat vuoteen 2017, erottuu MG 5 olemalla sukupolven verran vanhempi ergonomialtaan MG 4:ään verrattuna. Erolla on puolensa ja puolensa.

Pieni ja vähemmän pieni

MG 5 on saatavilla kahdella voimalinjaversiolla. “SR” luottaa pienehköön 50,3 kilowattitunnin akkuun (LFP) ja 130 kilowatin moottorin yhdistelmään. Se on saatavilla sekä perusvarustelulla että Luxury-varustetasolla ja WLTP-toimintamatka pyörii reilussa 300 kilometrissä. Pikalatauksen huipputeho on 70 kW.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Koeajettu “LR” luottaa hiukan kookkaampaan 61,1 kilowattitunnin akkuun (NMC). Erikoisesti moottorin teho on alhaisempi, 115 kW, mutta edelleen riittävä. WLTP-toimintamatka on 380 kilometriä ja pikalatauksen huipputeho 87 kW, joten voimalinjojen ero jää lopulta vähäiseksi. Isompiakkuinen voimalinja on saatavissa ainoastaan paremmalla Luxury-varustelulla.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Molempien versioiden Type 2 AC-latauksen huipputeho on 11 kW ja DC-pikalatauksen 10-80% aika noin 40 minuuttia..Latauskäyrien osalta tehtaan arvio 40 minuutin ajasta pitää paikkansa ja pääsääntöisesti MG 5 pitää sangen laakean latauskäyrän tasoittaakseen maltillista huipputehoa. Nähtäväksi jää, miten auto käyttäytyy Pohjolan talvessa.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Moottoritiellä MG 5:n kulutus pyörii 20 kWh/100 km kulmilla, tippuen 17 kWh/100 km tienoille nopeuden laskiessa jo maantieatasolle. 

Tavallisemmin tulevaisuuteen

Autona MG 5 on monelta osin perinteisempi tapaus kuin sisarmallinsa MG 4. Korimallin myötä myös ajoasento ei ole aivan niin pysty. Istuin on muhkeahko, mutta sen säädöt ovat minimaaliset. 

Kojelaudasta löytyy tällä kertaa käynnistyspainike, joten MG 5 on helppo jättää käyntiin. Vaihdevalitsin on jälleen rullatyyppinen, mutta se varaa tilaa yllättävän tiukkaan pakatusta keskitunnelista. Keskitunneli on tyypiltään kelluva, joten sen alla on säilytyslokero liitäntöineen – joskin piiloon jäävät lokerot ovat päivittäistavaroille aivan yhtä huono idea nyt kuin menneinä vuosina. 

Näyttöpohjainen mittaristo on perustavan selkeä, joskin nopeutta ja tehonkäyttöä symboloivat mittarit ovat lähinnä taiteelliset tulkinnat vieressä esitetystä numerotiedosta. Tietoviihdejärjestelmä on yhteinen MG 4:n kanssa, joten monet auton toiminnoista löytyvät valikoiden uumenista. Pieni fonttikoko ei suosi ikänäköä. Sisarmallin tavoin ilmastoinnilla tuntuu olevan oma käsityksensä asioista, joten manuaaliohjaaminen on usein parempi vaihtoehto. 

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Takaistuimilla tilaa on kohtuullisen hyvin.. Tavaratilaa pitkäkattoisessa on 479 litraa perusversiossa ja 1 367 litraa takaistuimet kaadettuna, joten korityypille tuttu monikäyttöisyys löytyy myös MG 5:stä.

Taajamissa kotonaan

Ajettaessa MG 5 on miellyttävän johdonmukainen taajamien arkipyörityksessä. Kaasu- ja jarrupolkimen reagointi on hyvällä käyrällä ja toisaalta regeneraatio on helppo säätää kunnianhimoisesti nimetyllä Kers-painikkeella vaihdevalitsimen luota. Ohjaus on hiukan kumimainen, mutta se ei arkiajossa juuri haittaa.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Alustan osalta MG 5 on kevyesti asteikon pehmeämmällä puolella, mikä tekee juuri taajama-ajosta miellyttävää. Töyssyjä ei tosin oteta sentään kissamaisella eleganssilla, vaikka turha paukkukovuus onkin poissa. Vastapainoksi MG 5 keinahtelee lievän hermostuneesti kovemmissa ohituksissa.

Kaiken kaikkiaan MG 5 on lähellä autoa, jolla liikkuminen ei ole erityisen mieleenpainuvaa, muttei myöskään erityisen ärsyttävää. Jopa kaista-avustin pysyy pois päältä käynnistysten välillä ja sille on oma fyysinen painike vilkkuviiksessä.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Ensimmäisenä markkinoille

Vaikka MG 4 on kaapannut otsikot absoluuttisesti edullisemmalla hinnallaan, on myös MG 5:n aloitushinta alle 30 000 euron rajan pienemmällä akulla ja Comfort-varustelulla.. MG 5 asettuu noin 2 000 euron päähän vastaavasta MG 4:stä. Isompiakkuisen mallin hinta alkaa 34 900 eurosta. Nelonen tosin erottuu myös modernimman sähkötekniikkansa ansiosta, joten pikalataaminen sujuu tuntuvasti jouhevammin. Toisaalta vitosen vanhakantaisempi ergonomia voi olla monien mieleen.

MG 5 LR Luxury sähköauto farmari farkku

Suomessa MG:t ovat Hedin Automotiven kautta ja autokauppaketju on luvannut myös hoitaa autojen määräaikaishuollot. Varsinaista takuuta MG:lle ja sen akulle annetaan 7 vuotta tai 150 000 kilometriä, joten ainakin uuden merkin pariin siirtymisessä on turvaverkkoa. Takuussa on kuitenkin poikkeuksia esimerkiksi ajoavustimille, latausluukulle ja maalipinnalle.

Jäämme odottamaan millaisen haasteen esimerkiksi Opel Astra Electric Sports Tourer ja Peugeot e-308 SW asettavat MG:lle sähköfarkkujen luokassa.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Muokattu 23.8.2023: osa tietolähteistä ilmoittaa auton 0–100 km/h ajaksi 8,3 sekuntia, mutta useampi lähde ilmoittaa 7,7 sekuntia. Jutussa käytetty arvo on päivitetty yleisempään muotoon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: MG

Kaikki koeajot

Uusimmat