Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 13.9.2023

Täyssähköisen Opel Astran myynti käynnistyi Suomessa – saatavilla myös suomalaisiin vetoavana farmari-mallina!

Opel Astran mallisto täydentyi, kun täyssähköinen Astra tuli myyntiin. Odotettu farmari-kori saapuu myös pitkän odotuksen jälkeen. Opel on myös ensimmäisiä puhtaasti farmarimallisia sähköautoja.

Opelilla on hyviä uutisia. Suosittuun C-segmentin autoluokkaan kuuluva Opel Astra täydentyy nyt ehkä koko automallin odotetuimmilla versioilla. Suomalaiset ovat farmariautoja ostavaa kansaa ja siksi Opelilla ollaankin tyytyväisiä, kun Astra Sports Tourer -farmari saapuu vihdoin myyntiin. Suomessa Astran menekistä 70–80 prosenttia arvioidaan olevan farmarikorisia autoja. Toinen Opelin odotettu uutinen on se, että Astran myynti täyssähköisenä on myös alkanut.

Astran farmarimallin lanseeraus on viivästynyt ja oikeastaan se lanseerattiinkin nyt jo toiseen kertaan. Auto oli aiemmin jo hinnoiteltuna ja sitä pääsi tilaamaan, mutta tuotantovaikeuksien vuoksi farmarikorinen Astra otettiin pois myynnistä ja tilauskirjat avataan taas myöhemmin tänä syksynä uudelleen.

Maahantuoja lupaa, että ne asiakkaat, jotka Astran ehtivät jo tilata, palvellaan ensimmäisenä, eli he tulevat saamaan autonsa tämän vuoden lopulla. Sen jälkeen on muiden asiakkaiden vuoro, joille asiakastoimitukset käynnistyvät ensi vuoden alkupuolella.

Sports Tourer -korisen farmari-Astran lisäksi Opel sai nyt myös täyssähköisen Astran myyntiin. Kun sekin saadaan myyntiin farmarikorilla, Opel onkin ensimmäisiä autovalmistajia, jotka saavat perinteisen farmariauton myyntiin täyssähköversiona.

– Odotamme tätä kovasti, sillä se tarjoaa meille jopa pienen etulyöntiaseman muihin merkkeihin nähden, Opelin tuotejohtaja Joakim Järvi sanoo.

Suomessa nyt ensi kertaa nähdyt Opel Astra Sports Tourer sekä Opel Astra Electric olivat vierailulla Saksasta ja sen vuoksi autoissa oli saksalaiset rekisterikilvet.

Asiakkaita halutaan monesta suunnasta

Astran edustamassa kokoluokassa ei ole tällä hetkellä juurikaan muita puhtaasti farmari-autoja, jotka olisi saatavilla täyssähköisellä voimalinjalla. Eikä oikein muussakaan kokoluokassa ja siksi Opel haluaa myös, että sen laaja Insignia-asiakaskunta saataisi ihastumaan myös uuteen farmari-Astraan. Luonnollisesti sen vuoksi, että Astraa pykälää suuremmalle Insignialle ei ole tällä erää tiedossa jatkoa. Opel Astra Sports Tourerin tavaratila on juuri se juttu, miksi se on suomalaisten näkökulmasta kiinnostava. Uusi Astra tarjoaa tavaratilaa 608 litraa perusmuodossa ja 1 634 litraa penkit kaadettuna, ladattavassa hybridissä ja sähköversiossa tavaratilan koko on 60 litraa vähemmän.

Astran etulyöntiasema luokassaan on merkittävä. Järvi myös toteaa, että autojen rekisteröintien siirtymävirroista käy ilmi, että Opel saa tällä hetkellä asiakkaita esimerkiksi Nissanilta, Volkswagenilta ja Fordilta. Volkswagen ja Ford ovat olleet kautta aikain vahvoja menestyjiä C-segmentissä Golf- ja Focus-farmareillaan ja tämä voi tarjota Opelille nyt hyvän mahdollisuuden Opel Astra Electric -sähköauton myötä.

Lisäksi Opel Astran menneen sukupolven kanta on hyvin laaja, seitsemän vuoden aikana Suomessa on rekisteröity edellismallin Astraa kaikkiaan noin 12 000 autoa.

Aluksi 30 autoa tarjolla

Täyssähköisen Opel Astra Electricin myynti alkoi maanantaina 11. syyskuuta Suomessa. Aluksi myynnissä on viisiovista mallia niin sanottuna Business Launch Edition -mallilla, joita Opelin maahantuojalla on tarjota 30 kappaletta nopeimmille ensimmäisille.

Täyssähköisen Astran varsinainen myynti alkaa myöhemmin ja sen vuoksi myös lopulliset hinnat julkistetaan myöhemmin loppuvuodesta, loka-marraskuussa. Järvi ei suostu paljastamaan uuden Opel Astra Electricin Suomen hintoja vielä, vaan ne julkistetaan Suomessa myöhemmin.

Saksassa viisiovinen Opel Astra Electric maksaa 39 848 euroa ilman toimituskuluja. Auton toimitusaika on 15 viikkoa. Saksassa autojen arvonlisävero on 19 prosenttia ja Suomessa 24 prosenttia, joten Opel Astran hinta tullee olemaan Suomessa enemmän kuin mikä Saksan hinta on. Tämän lisäksi autojen varustepaketit voivat erota myös toisistaan ja tällä on luonnollisesti vaikutusta hintaan.

Opel Astra Sports Tourer Electricin hinta Saksassa on 41348 euroa ja sen toimitusaika on 28 viikkoa.

31 prosenttia vääntöjäykempi

Täyssähköistä Opel Astraa liikuttaa 115 kilowatin (156 hv) sähkömoottori. Vääntömomentti Sport-ajotilassa on 270 newtonmetriä ja myös auton teho vaihtelee Eco-, Normal- ja Sport-ajotilojen välillä. Kick down -toiminnolla, eli runttaamalla kaasupolkimen pohjaan, auton kaikki teho on käytössä välittömästi ajo-ohjelmasta huolimatta.

Autossa on 54 kilowattitunnin ajoakku, joka myös vahvistaa auton vääntöjäykkyyttä, joka on kasvanut 31 prosenttia. Ajoakkua ladataan enimmillään 100 kilowatin latausteholla, jolloin se täyttyy nollasta 80 prosenttiin puolessa tunnissa optimiolosuhteissa. Autossa on myös sisäinen laturi hidaslatausta varten, hidaslataus on 11 kilowattia ja 3-vaiheinen.

WLTP-syklin mukainen toimintamatka autolla on jopa 418 kilometriä. Tämä tarkoittaa 14,8 kilowattitunnin sähkönkulutusta sadalle kilometrille.

Uusi Opel Astra tarjoaa perinteiselle saksalaiselle automerkille juuri sitä, mitä se on ollut viime vuoden myös vailla. Laaja korimallisto, moderni tekniikka käyttövoimaan katsomatta ja tietysti tyylikäs ulkomuoto. Opelin nykyiseen muotokieleen on helppo ihastua, se on modernia ja dynaamista, urheilullistakin, mutta siitä tunnistaa selvästi mistä automerkistä on kysymys.

Opel Astra on sikäli erikoinen automalli tämän hetken markkinalla, että sen on mahdollista ostaa myös vielä dieselmoottorilla. Bensiinimoottorillakin Astra on saatavilla sekä tietysti ladattavana hybridinä.

Tästä lähtökohdasta Opelin ensi vuosi, kun Astran myynti pääsee kokonaisuudessaan vauhtiin voi olla mielenkiintoinen ja auto oletettavasti näkyy rekisteröintitilastoissa hyvinkin korkealla.

– Meillä on hyvä setti nyt kasassa. Luulen, että vuodesta 2024 tulee meille erittäin hyvä, Opelin Suomen brändijohtaja Eeva Ritakoski sanoo.

Opel kuuluu nykyään Stellantis-konserniin, joka mahdollistaa sen, että samaa auton perusrakennetta voidaan skaalata useiden automerkkien kesken. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ranskalaismerkki Peugeot saa myös myöhemmin farmarikorisen täyssähköauton joka on teknisesti sama auto kuin Opel Astra Electric. Auto tottelee mallimerkintää Peugeot e-308.

Puhtaasti farmari-mallisten täyssähköautojen määrä tulevaisuudessa myös lisääntyy, kun esimerkiksi juuri Suomessakin ensi kertaa nähty Volkswagen ID.7 nähdään myöhemmin uudella perälookilla.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Opel

Kaikki koeajot

Uusimmat