9.3.2023

Käyttötesti käytetyllä: Volvo V50 umpioiden vaihtaminen on äärettömän helppoa

Kuva Jari Saarentaus
Käytetty Volvo V50

Moottorin käytetty Volvo V50 sai uudet ajovaloumpiot. Umpioiden vaihtaminen on tehty niin helpoksi, että sen soisi olevan automaailmassa standardi.

Moottorin arki käytetyn eko-Volvon puikoissa on päässyt kunnolla käyntiin, ja auto on ehtinyt jo kiertämään useammalla kuljettajalla. Ensimmäiset kommentit autosta olivat positiivisia: Webaston kehuttiin olevan erittäin tehokas – jopa niin tehokas, että puoli tuntia sen käyttöä pakkaskelissäkin tuntui olevan jo aivan liikaa.

Myös ensimmäiset rassaukset päästiin tekemään. Kun Autoliiton kuntotarkastuksessa Volvon umpioiden todettiin olevan hieman haalistuneet ja keränneen kosteutta sisälle, päätettiin valoja fiksata. Umpioiden laseista olisi voinut saada vielä oikein erinomaiset kiillottamalla. Umpiot olivat kuitenkin todennäköisesti mallia alkuperäiset ja myös heijastinpinnat olivat kärsineet. Valaistusta päätettiin siis kuitenkin entrata ostamalla uudet ajovaloumpiot. Tarvikemallisille umpioparille tuli yhteensä hintaa 388,9 euroa. Varsin kirpaiseva summa tarvikevaloista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nopea vaihto

Tämän ikäisten Volvojen (ja Fordien) umpioiden vaihtaminen on äärimmäisen helppoa. Systeemiä kiittelee joka kerta myös jopa poltinten vaihdon yhteydessä. V50:n tapauksessa umpiolta nyppäistään yksi sokka pois, jonka jälkeen pienellä vetämisellä ajovaloumpio irtoaa paikaltaan kokonaan. Liitin irti, ja uusi umpio päinvastaisessa järjestyksessä tilalle. Ihme kyllä vanhat muoviliittimet eivät olleet lainkaan jumissa, joten umpiopari vaihtui polttimoiden asennusten kanssa noin varttitunnissa.

Kyseinen ratkaisu helpottaa myös polttimoiden vaihtoa. Joissain autoissa umpioiden takapuoli on vuorattu konehuoneessa niin täyteen, että perus lamppujen vaihtokin voi olla työn ja tuskan takana. Tällaisen helposti irtoavan umpion soisi olevan automaailmassa standardi – hienoa että asentajiakin on edes joskus mietitty suunnittelupöydällä.

Volvo V50 umpion vaihto
Käytetty Volvo V50 umpion kiinnike

Tärkeää umpioiden asentamisessa on saada ne suoraan, ettei valot sojoita minne sattuu. Valot suunnattiin lopuksi ajamalla auto tasaiselle paikalle lähelle tallin seinää, ja katsottiin kuvio silmämääräisesti kohdilleen.

Kuten sanottua, nyt Volvo valaisee maantietä aiempaa paremmin. Hieman harmitusta kuitenkin aiheuttaa lyhyiden valojen outo valokuvio. Auton lähellä valokuvio ikään kuin hajoaa, mutta kuitenkin kauemmaksi muodostuu terävärajainen ja selvä keila. Tämän aiheen pariin täytynee palata myöhemmin.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Jari Saarentaus

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat