31.12.2021

Uusi vuosi, vanha ongelma: puolijohdepula jatkuu ainakin alkuvuoden

puolijohdepula mikropiiripula piisiru 2021 2022 autoteollisuus

Yleisen kulutuselektroniikan lisäksi autoala on kärsinyt puolijohdepulasta, joka ohjailee autojen valmistumista. Helpotusta tilanteeseen odotetaan aikaisintaan loppuvuodesta 2022.

Maailmanlaajuinen puolijohteita eli mikropiirejä koskeva pula jatkuu vielä ainakin alkuvuoden 2022. Vuoden 2021 aikana sirupula näkyi esimerkiksi pelikonsoleiden ja näytönohjainten huonona saatavuutena. Autoalalla mikropiirien rajoitettu saatavuus näkyi mitä erilaisimpina tuotannollisina ratkaisuina.

Osa valmistajista on valmistanut autoja esimerkiksi karsituilla varusteilla. Esimerkiksi vara-avaimet ovat saattaneet jäädä jälkitoimitukseen, digitaalimittaristoja on vaihdettu viisareihin ja jopa kosketusnäyttöjä on vaihdettu perinteisiin näyttöihin. Myös autojen toimitusajoissa on ollut suuria eroja.

puolijohdepula mikropiiripula piisiru 2021 2022 autoteollisuus

Monet autotehtaat ovat priorisoineet sähköautomallien tuotantoa kireässä sirutilanteessa, sillä päästörajojen kannalta on ollut järkevämpää panostaa varmasti rajat selvittäviin automalleihin. Näin on tehnyt esimerkiksi Ford, joka on suosinut Mustang Mach-e -sähköautoa perinteisen Mustangin sijaan. Toimitusajat ovat silti venyneet pääosin pitkiksi, kuten tuore selvityksemme paljasti. Myös paremmin varustellut ja kalliimmat automallit ovat olleet tuotantolistan kärjessä paremman katteen vuoksi.

Autotehtaista tuoreimpia tuotantotaukoja ovat pitäneet esimerkiksi Mercedes-Benzin Unkarin tehdas Kecskemetissä, joten EQB-sähköauton vast'ikään käynnistynyt tuotanto huilaa tuoreeltaan. VW-ryhmän Seatia ja Cupraa valmistava tehdas Barcelonan lähellä huilaa tammikuun ensimmäisen viikon loppiaisen ympärillä niin ikään komponenttipulan takia. Myös Volkswagen Passat, Audi ja Škoda jatkavat joululomiaan tammikuun 10. päivään saakka puolijohteiden saatavuuden takia.

Analytiikkayhtiö AutoForecast Solutions arvioi, että yhteensä 2021:n aikana valmistumatta jääneiden autojen määrä on maailmanlaajuisesti yli 11 miljoonaa ajoneuvoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilanne jatkuu 2022

Sirupulan odotetaan jatkuvan ennallaan vielä alkuvuonna 2022, mutta loppuvuodesta tilanteeseen saattaa tulla jo muutoksia.

BMW:n toimitusjohtaja Oliver Zipse odottaa komponenttitilanteen olevan "lähellä normaalia" loppuvuodesta 2022, vaikkakin sähköautomallien kysynnän odotetaan säilyvän tarjontaa suurempana.

Volkswagen arvioi, että 2022 muodostuu vielä vuotta 2021 huonommaksi, eli komponenttipulan pahin vuosi on vasta edessä. Saksalaisen Manager Magazin -lehden tietojen mukaan VW-ryhmä varautuu kahdeksan miljoonan auton toimituksiin 2022, kun 2021 liukuhihnoilta rullannee noin yhdeksän miljoonaa autoa. Vain Wolfsburgin kotitehtaan osalta arvioidaan tuotannon kasvua ensi vuonna, mutta tahti on siltikin vain noin puolet normaalista vuodesta.

Toimitusjohtaja Herbert Diessin mukaan VW on solminut strategisia yhteistyösopimuksia Aasiassa olevien puolijohdetehtaiden kanssa. VW-ryhmässä sirupulan odotetaan helpottavan merkittävästi vasta 2023.
– Kaikki, jotka uskovat kriisin laantuvan itsestään seuraavan vuoden aikana, ovat väärässä, kommentoi Porschen toimitusjohtaja Oliver Blume.

puolijohdepula mikropiiripula piisiru 2021 2022 autoteollisuus
Mercedes-Benzin Digital Light -ajovalojen ohjausyksiköt muutaman vuoden takaa.

Mercedes-Benzillä uskotaan, että sirupula helpottuu mahdollisesti vuoden 2022 aikana. Yhtiö on muodostanut komponenttikriisin aikana suhteita suoraan puolijohdetehtaiden kanssa.

Renaultilla uskotaan, että puolijohdetilanne säilyy hankalana "ainakin" vuoden 2022 puoliväliin. Toimitusjohtaja Luca de Meo kommentoi, että ranskalaistehdas on joutunut välillä lähettämään edustajia Aasiaan etsimään oikeanlaisia mikrosiruja.

Stellantiksen Carlos Tavares arvioi, että vuosien 2022 ja 2023 näkymät ovat epäselvät, mutta vuonna 2024 nyt muodostetut valmistussopimukset alkavat vaikuttaa.

Ratkaisut hankalia

Puolijohteita koskeva pula ratkeaa erityisesti alihankkijoiden suunnalta hitaasti, sillä uusien tehtaiden rakennustyöt maksavat miljardeja ja kestävät puolijohdeteollisuudessa 4-5 vuotta. Myös nykyiset tehtaat on suunniteltu siten, että ne toimivat ympärivuorokautisesti, eikä valmistuskapasiteettia voida lisätä merkittävästi.

puolijohdepula mikropiiripula piisiru 2021 2022 autoteollisuus

Autovalmistajat ovat puolestaan ratkoneet ongelmaa muodostamalla suhteita suoraan tehtaiden kanssa. Lisäksi autoja on valmistettu ilman puuttuvia komponentteja odottamaan viimeistelyä, varusteiden jälkitoimituksella, alennuksilla ja korvaavilla ratkaisuilla. Osa valmistajista on kyennyt suunnittelemaan komponenttejaan ja ohjelmistojaan uudelleen, jotta ohjausyksiköt suoriutuvat samoista tehtävistä esimerkiksi saatavuuden mukaan vaihtuvilla mikropiireillä tai ne pystyvät hoitamaan useamman pienemmän järjestelmän tehtäviä.

Lähteet: Automotive News Kuvat: Volvo, Mercedes-Benz Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat