Ajatuksia autoista: katsaus tuoreimpiin museoautouutuuksiin

museoauto 1988 / Volkswagen Corrado

Vuoden vaihde toi taas joukon uusia automalleja museoautokelpoisiksi. Poimimme sekalaisen joukon uutuuksia.

Vuodenvaihde tuo uuden sadon museoautorintamalle. Vuoden 1988 päättymisestä on nyt kulunut 30 vuotta, joten silloisia uutuusautoja kehtaa nyt virallisestikin kutsua klassikoiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viimeistä viedään

museoauto 1988 Wartburg 1.3

Palataan kuitenkin vuoteen 1988. Saksan Eisenachin kaupungissa kiristettiin tahtia. Volkswagenin 1,3-litrainen bensiinimoottori oli onnistuttu lisensoimaan Itä-Saksaan, ja Automobilwerk Eisenachin tehdas asensi 58-hevosvoimaisen voimanlähteen muokatun Wartburg 353-mallin keulalle. Syntyi Wartburg 1.3, ainoa nelitahtimoottorilla varustettu Wartburg. Seuraavan vuoden marraskuussa Berliinin muuri murtui, ja vuonna 1991 Wartburg oli historiaa.

Idempänä vauhti vain kiihtyy

museoauto 1988 Honda CRX

Kun Itä-Saksassa tutustuttiin nelitahtiteknologiaan, oli Japanissa ahtopaineet ylhällä ja kierrokset korkealla. Jälkimmäiseen luottanut Honda esitteli kaksi kiinnostavaa mallia: Civic CRX siirtyi toiseen sukupolveen, joka hioi lasiperäiset linjat viimeisen päälle kuntoon.

museoauto 1988 Honda Prelude

Honda Preluden kolmas sukupolvi esiteltiin Japanissa jo itse asiassa edeltävän vuoden keväällä, mutta otetaan luukkulamppuinen kiilacoupe mukaan, kun se viime vuonna unohtui. Hondan nelipyöräohjattunakin valmistettu malli sijoittui Car of the Year -valinnassa hienosti kolmanneksi Peugeot 405:n ja Citroën AX:n perään vuonna 1988. Silti Prelude oli vasta alkusoittoa sille, mitä Honda valmisteli seuraavalle vuodelle…

museoauto 1988 Mitsubishi Galant VR-4

Nelipyöräohjaus oli kova sana myös Mitsubishillä, joka esitteli kuudennen sukupolven Lancerista A-ryhmän luokitusmallin. Lancer VR-4:n Kaksilitrainen 4G63-turbomoottori tuotti 195 hevosvoimaa. Teknisiä hienouksia olivat nelipyöräohjauksen ja nelivedon lisäksi neljän pyörän erillisjousitus ja nelikanavainen ABS. Galant VR-4:n voi katsoa aloittaneen tarinan, joka kehittyi Lancer Evolution -mallisarjaksi.

Tipottain potentiaalia

museoauto 1988 Fiat Tipo

Italiassa Fiat esitteli Ritmon seuraajaksi pelkistetyn tyylipuhtaan Tipon. Goflin kilpailijan moottorivalikoima ulottui 55-hevosvoimaisesta 1,1-litraisesta Fire-moottorista aina 148-hevosvoimaiseen Tipo 2.0 i.e. 16V Sedicivalvoleen. Italiaksi kaikki vain kuulostaa paremmalta!

museoauto 1988 Ford Sierra Cosworth

Hienoista nimistä pääsemmekin legendaariseen Fordiin: Sierra RS Cosworth vaihtoi mallivuodelle 1988 nelioviseen ja vähempisiipiseen ulkoasuun.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muumikeulaa ja aktiivisiipeä

museoauto 1988 Volkswagen Passat B3

Volkswagenin vuoteen kuului kaksi merkittävää uutuutta. Perheauto Passat käänsi moottorinsa poikittain ja vaihtoi ulkokuoren hillityn pelkistettyyn kuosiin. Poikkeuksellista autossa oli pelkistetty maskiton keula, joka vei ajatuksia takaisin merkin ilmajäähdytteiselle aikakaudelle. Passat sai myöhemmin keulalleen myös 2,8-litraisen VR6-moottorin.

Toinen Wolfsburgin uutuus oli ensin Sciroccon rinnalle ja sittemmin seuraajaksi esitelty Corrado, joka esiintyy jutun avauskuvassa. Sama epärytmisen soinnikas kuutoskone asennettiin sitten joskus Corradonkin keulalle. Näyttävän kaksiovisen kohokohtiin kuului aktiivinen takaspoileri.

Kilparadoilla edustamassa

museoauto 1988 Audi V8

Volkswagen Groupin toisessa nurkassa Audi jatkoi ryhdistäytymistään kohti yhdeksi Saksan suurista automerkeistä. Audi 100 -mallin pohjalta jatkokehitetty Audi V8 toimi imagonrakentajana merkin matkalla Mercedes-Benzin haastajaksi. Auto kulki nimensä mukaisesti: 3,6-litrainen täysalumiinikasi hengitti 32 venttiilin ja neljän yläpuolisen nokka-akselin kautta ulos 250 hevosvoiman tehot. Myöhemmin rinnalle esiteltiin 280-hevosvoimainen 4,2-litrainen vaihtoehto. Audi V8 ehkä esiteltiin edustusautoksi, mutta jotenkin malli eksyi kilparadoillekin: tuloksena Saksan DTM-mestaruussarjan voitot vuosina 1990 ja 1991.

Nyt esiteltyjen uutuuksien löytäminen vuoden 1988 ensirekisteröinnillä on toki haastavaa, sillä osassa suursarjatuotanto saattoi lipsahtaa seuraavan vuoden puolelle. Tuoretta museoautoa etsivän kannattaakin tarkistaa myös viimevuotinen listamme, jossa osaa esitellyistä autoista pääsi toden teolla ostamaan vasta vuonna 1988.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Valmistajat