19.2.2019

Ami One Concept: Citroënin näkemys tulevaisuuden kaupunkiliikkumisesta on hellyttävä

Citroën Ami One Concept

Citroën esittelee Geneven autonäyttelyssä vision tulevaisuuden kaupunkiliikkumisesta.

Citroën on nostanut takavuosilta tutun Ami-nimen takaisin parrasvaloihin. Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa virallisesti esiteltävä kaupunkitutkielma on nimetty Ami One Conceptiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Citroën Ami One Concept

Viidestä minuutista viiteen vuoteen

Kyse ei ole ihan tavallisesta sähköautosta, vaan ranskalaismerkin ratkaisusta urbaaniin liikkumiseen. Valmistajan mukaan Ami One onkin auton lisäksi vaihtoehto julkiselle liikenteelle, polkupyörälle tai skootterille. Vain 2,5 metriä pitkä kaupunkiauto ei vie paljoa tilaa, ja Citroënin visioissa sitä tarjotaan erimittaisina lainausjaksoina: viidestä minuutista viiteen vuoteen. Ami One siis voisi korvata taksin tai lyhyen bussisiirtymän Free2Move –yhteiskäyttöautopalvelun kautta, tai tarjota kaupunkikätevän vaihtoehdon täysikokoiselle autolle vuosien ajaksi.

Citroën Ami One Concept

Kuka vain, ilman korttia

Citroënin visioissa autoa tarjotaan myös aiempaa laajemmalle käyttäjäkunnalle: tarkoitus on kehittää autosta sallittu jo 16-vuotiaille, mikä perustuu auton 45 km/h huippunopeuteen. Lait toki vaihtelevat maittain, eikä kaikissa EU-maissa valmistajan haave ajokortittomasta pienoisautosta välttämättä toteudu.

Matalan huippunopeuden takia pienenkin akun kerrotaan riittävän 100 kilometrin toimintamatkaan, ja akku täyttyy vain kahdessa tunnissa latausasemasta.

Citroën Ami One Concept

Ami-nimen käyttö toki vaatii eriskummallista suunnittelua. Citroën kertoo pyrkineensä kustannustehokkuuteen jo suunnittelupöydällä, ja esimerkiksi auton ovet ovat identtiset. Kuljettajan ovi aukeaa kaapparimalliin takalaidasta saranoituna, ja toisella puolella ovi aukeaa peilikuvana perinteisesti. Myös puskurit ovat edessä ja takana samat, mutta pyöräytettynä toisessa päässä ylösalaisin.

Yksityiskohdista voi löytää myös Airbump-tyynyjen kaltaisia viitteitä suurempiin Citroëneihin.

Citroën Ami One Concept on osa valmistajan satavuotisjuhlaa.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Citroën

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat