6.11.2017

Tuoreet vanhemmat huomio – Autoliiton video-opas turvakaukalon hankintaan ja käyttöön

turvaistuin

Lapsen turvakaukalon valintaan ja sen oikeaan käyttöön on syytä perehtyä kunnolla. Videovinkit auttavat ensikertalaistakin omaksumaan oleellisen.

Yksi uuden lapsiperheen tärkeistä päätöksistä on sopivan turvakaukalon valinta lapsen kuljettamista varten.

Tarjontaa on markkinoilla paljon ja netin keskustelupalstoilla on vähintäänkin intohimoista kirjoittelua aiheesta.

Ennen turvakaukalon lopullista valintaa kannattaa tutustua myös tuoreisiin testituloksiin. Niiden avulla onnistuneen valinnan tekeminen on helpottuu oleellisesti. Heikoimmin suoriutuneet vaihtoehdot kannattaa suosiolla jättää pois harkintaryhmästä.

Testitulokset ovat luettavissa kootusti Autoliiton kotisivuilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokeile aina ennen hankintaa

Uusi turvakaukalo on Autoliiton mukaan syytä hankkia asiantuntevasta liikkeestä, jossa on mahdollisuus tutustua sen asennukseen ja käyttöön. Näin voidaan varmistaa, että kaukalo mahtuu juuri omaan autoon ilman ongelmia ja että asentaminen on muutenkin helppoa ja sujuvaa.

Turvakaukalon mukana on oltava aina selkeä käyttöohje, jonka avulla asennus onnistuu oikein. Istuimessa saattaa olla sellaisia osia, toimintoja tai säätöjä, jotka jäisivät käyttöohjeeseen tutustumatta huomaamatta.

– Turvakaukalossa helppokäyttöisyyden merkitys vielä korostuu, sillä kaukaloa irrotetaan ja kiinnitetään jatkuvasti kun taas isompien lasten turvaistuin pysyy usein koko ajan autossa kiinnitettynä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen huomauttaa.

Myös auton käyttöohjekirjaan on syytä perehtyä ja varmistaa, asettaako esimerkiksi auton oma turvatekniikka rajoituksia lasten turvalaitteiden sijoitteluun tai asentamiseen.

Turvaistuinvalmistajan nettisivuilta voi tarkistaa tuotteen soveltuvuuden juuri omaan automalliin.

Kiinnitä lapsi tiukasti

Lapsen kiinnittäminen turvakaukaloon on yhtä tärkeää kuin kaukalon kiinnittäminen autoon.

Liian löysässä olevat vyöt mahdollistavat lapsen irtoamisen kaukalosta. Talviaikaan oman haasteensa vöiden kiristämiseen tuo lapsen paksu vaatetus. Tämä ongelma on vältettävissä Autoliiton mukaan esimerkiksi lisävarusteena ostettavan lämpöpussin avulla.

– Lämpöpussissa kaukalon turvavyöt tulevat pussin sisään, minkä ansiosta lapsi voidaan laittaa kaukaloon ilman paksuja toppavaatteita. Lämpöpussi on myös helppo avata irrottamatta lasta istuimen turvavöistä, Vesalainen kertoo.

Hyvät turvakaukalot ovat monesti melko kalliita ja houkutuksena on käytetyn kaukalon hankkiminen. Käytettynä ventovieraalta hankitun turvakaukalon historiasta ei kuitenkaan voi olla täysin varma

Ehjältä näyttävä kaukalo on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua. Oman perheen tai luotettavan tuttavan käytössä aiemmin ollutta kaukaloa voi toki hyödyntää, Autoliiton asiantuntija muistuttaa.

– Useimmiten istuimen maksimikäyttöajaksi määritellään 5-7 vuotta riippuen istuimen käyttöasteesta ja säilytysolosuhteista. Tämän jälkeen istuinta ei pidä enää käyttää, sillä sen muoviosat voivat haurastua ajan myötä, Vesalainen kertoo.

Turvakaukalo mielessä – opasvideon avulla onnistunut valinta

Autoliiton Ajokoulun video opastaa sopivan turvakaukalon hankintaan ja oikeaoppiseen käyttöön.

Lähde ja video: Autoliitto Kuva: Kuva: Johanna Kannasmaa / Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat