12.6.2022

Automatkailijan Ruotsi ja Norja – Karttakeskuksen uusi matkaopas Pohjois-Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan

Automatkailijan Ruotsi ja Norja automatkailu kirja kartta opas matkaopas

Omatoimimatkailu ja matkailu lähialueilla ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Moni haaveilee upeista maisemateistä Norjan vuonojen rannoilla autolla, matkailuautolla tai vaikkapa moottoripyörällä.

Tapio Karttakeskuksen uusi matkaopas tarjoaa hyvää tietoa ja houkuttelevia valokuvia unelmien matkan suunnitteluun. Automatkailijan Ruotsi ja Norja on huhtikuussa julkaistu uusi matkaopas, jossa esitellään kauniita matkailureittejä naapurimaiden pohjoisosista. Kaikkiaan kaksitoista reittiä kiertelevät upeissa vuonomaisemissa Lofooteilta Nordkappiin ja Höga kustenilta Ruotsin Lapin kansallispuistoihin.

Automatkailijan Ruotsi ja Norja kattaa maiden pohjoisosat 300–800 kilometrin mittaisilla reiteillä, kuusi reittiä molemmista maista. Reitit on suunniteltu kauniita matkailuteitä pitkin, ja ne kiertelevät niin vanhojen kaupunkien kuin luontonähtävyyksienkin kautta. Reiteillä on erityisen paljon koettavaa luonnonystäville ja retkeilyn harrastajille.

Automatkailijan Ruotsi ja Norja automatkailu kirja kartta opas

Pohjois-Norjassa voi tutustua esimerkiksi valassafareihin, upeisiin vesiputouksiin, saamelaiskulttuuriin kuin henkeäsalpaaviin maisemiinkin tai ajaa auton välillä laivaan kohti seuraavaa vuonoa. Maisemat ovat upeat: Tien toisella puolella kilometrikaupalla jylhää vuoristoa ja toisella puolella aavaa tai kapeampaa vesistöä vuonoissa ja merimaisemissa, parhaimmillaan jopa yli sadan kilometrin matkan esimerkiksi Lofooteilla, Varangin vuonoreitillä Kirkkoniemestä Vardøn (Vuoreijan) kaupunkiin tai Porsangin vuonoreitillä Lakselvista Nordkappiin.

Ruotsin pohjoiset osat tarjoavat kiireettömälle kulkijalle parastaan esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteissa Höga kustenilla (Korkearannikko) ja Gammelstadin kirkkokylässä Luulajassa, Sarekin kansallispuistossa tai malmikaupunkien kiehtovassa historiassa. Oppaan komeat kuvat suorastaan houkuttelevat matkalle.

Nähtävyyksien ja reittisuositusten lisäksi kirjassa ehdotetaan matkailuautoilijalle ja matkailuvaunuilijalle sopivia leirintäalueita ja taukopaikkoja ja jokaisen reitin omat, tarkat kartat opastavat matkan suunnittelussa.

Karttakeskus: Automatkailijan Ruotsi ja Norja – 12 kaunista reittiä pohjoisessa
Alkuteokset: Mit dem Wohnmobil durch Schweden ja Mit dem Wohnmobil durch Norwegen
Kustantaja: Tapio Palvelut Oy / Karttakeskus
• nidottu 208 s.
• 19 x 27 cm
• ISBN 978-952-266-730-4
• suositushinta 34 €
julkaisuvuosi 2022

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliitto: Autolla Norjaan – käytännön tietoa Norjassa matkaavalle

Norja on erilainen matkailumaa. Sillä on kävijälle äärimmäisen paljon annettavaa, mutta onnistunut matka edellyttää perusteellista valmistautumista. Kunnon suunnittelulla loman Norjassa ei tarvitse edes tulla kalliiksi – ennakkokäsityksistä huolimatta.

Autoliiton Autolla Norjaan -opas on tarkoitettu apuvälineeksi, niin kotona valmistautuessa kuin itse paikan päällä Norjassa. Se auttaa kohteiden valinnassa, antaa vinkkejä edullisesta majoituksesta, kertoo miten ajaminen Norjassa poikkeaa Suomen liikenteestä ja neuvoo kätevimmät reitit Norjaan. Kirjasta selviävät myös Norjan tärkeimmät liikennemääräykset ja ajo-olosuhteiden erikoisuudet: Esimerkiksi pitkät, pimeät ja kapeat tunnelit, etenkin pohjoisimmassa Norjassa vaativat kuljettajalta valppautta, sillä joissakin tunneleissa kulkee paljon pyöräilijöitä ja joskus porokin voi ”eksyä” tunneliin. Kirjassa annetaan lukuisia käytännöllisiä ajovinkkejä Norjassa ajoon. Mutkaisten ja vuoristoisten teiden vuoksi kuhunkin etappiin on varattava tavallista enemmän aikaa.

Automatka Norja automatkailu Pohjoismaat

Kirjassa kuvaillaan maan viisi matkailullista suuraluetta:

  • Itä-Norja Pääkaupunki Oslo, Gudbrandinlaakso, Pohjolan korkeimmat tunturit
  • Etelä-Norja Kesän hemmottelema lomarannikko ja tarunomainen Telemark
  • Länsi-Norja Vuonoja, jäätiköitä ja henkeäsalpaavia näköalapaikkoja
  • Keski-Norja Jännittävät serpentinitiet, Atlantinrannikko ja eloisa Trondheim
  • Pohjois-Norja Lofoottien saariryhmä, Nordkapp ja Ruija, Suomen jatke pohjoisessa

Näiden lisäksi esitellään 66 valikoitua matkailukohdetta yksityiskohtaisemmin.

Autolla Norjaan opas kartta Autoliitto automatkailu

Autoliitto: Autolla Norjaan – käytännön tietoa Norjassa matkaavalle
• Tuotenro: 70700
• Hinta jäsenille: 25,00 €
• Normaalihinta: 30,00 €
• 160 sivua
• Päivitetty maaliskuussa 2021

Autoliitto: Autoillen Euroopassa

Autoliitto julkaisi tänä vuonna odotetun Autoillen Euroopassa -kirjan juhlapainoksen. Se on jo 50. painos. Kirjassa on paljon uutta sekä päivitettyä tietoa Euroopan eri maiden liikennemääräyksistä ja säännöistä.

Tiemaksujen kirjavuus erilaisine lähetinlaitteineen ja viime vuosina yhä lisääntyvät ympäristövyöhykkeet ajokieltoineen tai tuulilasiin liimattavine tarroineen aiheuttavat monelle päänvaivaa ja rahanmenoa. Mistä löytää sähköauton latauspisteet ja miten niissä voi maksaa? Missä maissa tarvitaan kansainvälinen ajokortti, entäpä eurooppalainen sairaanhoitokortti? Onko autossa oltava mukana auton paperinen rekisteröintitodistus? Tarvitseeko yritysauton haltija valtakirjan auton omistajlta? Saako kuvata kojelautakameralla? Nämä ja monet muut matkaan liittyvät asiat on hyvä ennakoida jo ennen matkaan lähtöä. Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaukset uusimmasta Autoillen Euroopassa -kirjasta.

Autobahn matkalla automatka Saksa moottoritie opas

Matkaan valmistautuminen on tärkeä osa matkaa. Siksi on tärkeä tarkistaa auton varustus, tietää esimerkiksi eri maiden rengasmääräyksistä, polkupyörän kuljettamisesta tai liikennerajoituksista ennen matkaa turvallisuuden varmistamiseksi ja sakkojen välttämiseksi.

Kirjan tiedot ovat tärkeitä henkilöautolla matkailevan lisäksi myös muilla ajoneuvoilla matkailevalle, matkustipa sitten matkailuautolla tai matkailuvaunua vetäen, moottoripyörällä tai vaikkapa lentäen vuokratakseen ajoneuvon paikan päällä.

Maakohtaiset tiedot löytyvät seuraavista 26. maasta:
Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Venäjä. Ruotsin liikenteestä kirjassa on 10 sivua, Norjan liikenteestä kahdeksan sivua.

Autoliitto: Autoillen Euroopassa
• 256 sivua
• Tuotenro: 70100
• Hinta jäsenille: 25,00 €
• Normaalihinta: 30,00 €
• Kustantaja: Autoliitto
• Julkaisuvuosi 2022

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Tapio, Autoliitto, Timo Turkula

Luetuimmat