6.1.2018

Autonhoidon sanasto

Autonhoidon sanasto

Alan ammattilaisten ja innokkaiden harrastajien puheissa vilisevät lyhenteet ja termit kuten AIO tai kanttaaminen. Autonhoidon sanasto pelastaa selitystä etsivän.

Autonhoidon alkutaipale saattaa olla kivinen. Keskustelu on pullollaan erilaisia hienoja termejä ja lyhenteitä, joista on hankala ottaa selvää. Moottorin autonhoitosarja pyrkii ymmärrettävään kieleen, mutta toisinaan sekaan eksyy selitystä kaipaavia käsitteitä.

Näistä syistä kokosimme lyhyen, joten ei suinkaan kaikkea kattavan, sanaston perusteista. Autonhoidon sanasto auttaa ensikertalaisenkin auton pesujen, kiillotusten ja vahausten kiehtovaan maailmaan käsiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autonhoidon sanasto

AIO

All In One (AIO) on maalipinnan suojatuote, joka tekee kaiken kerralla. Se siis suojaa, puhdistaa, hioo ja osittain täyttää mikronaarmuja maalipinnalla. Useimmat huoltamoilla myytävät kuluttajille tarkoitetut markettivahat kuuluvat tähän kategoriaan. AIO -tuotteet ovat kompromisseja kaiken suhteen, mutta toimivat auton nopeaan ilmeen kohennukseen.

Esipesu

Aihe on esitelty moottorin verkossa Bilt Hamber Auto-foamin testin yhteydessä. Esipesussa auton pintaan suihkutetaan pesuaine, joka huuhdellaan pois ennen kuivumista. Tämä on auton pesun tärkein vaihe pesunaarmun välttämiseksi ja suoritetaan siis ennen kuin maalipintaan kosketaan mekaanisesti pesuvälineellä.

Hologrammit

Hologrammit syntyvät auton maalipintaan kiillotuksesta, jota ei viimeistellä riittävän huolellisesti. Heijastuksen näköinen kuvio näyttää kolmiulotteiselta esimerkiksi ilta-aurinkoa vasten katsottaessa. Kyseessä on kiillotusaineesta ja/tai laikasta syntyvä äärettömän hieno ympyräkuvioinen mikronaarmu. Hologrammeista pääsee eroon viimeistelyyn tarkoitetulla kiillotusaineella ja -laikalla viimeistelykiillottamalla.

Hybridivaha

Hybridivaha on maalipinnan suojatuote, joka koostuu yhdistelmästä luonnonvahoja (esimerkiksi carnauba-, kandelilla ja/tai mehiläisvaha) sekä synteettisiä ainesosia.

Kahden ämpärin tekniikka

Kahden ämpärin tekniikalla minimoidaan pesunaarmujen syntymistä. Englanniksi kahden ämpärin tekniikka on Two Bucket Method (2BM). Siinä pesuväline huuhdellaan auton pinnan jälkeen puhtaan veden ämpärissä. Sitten pesuväline kastetaan uudelleen pesuaineliuosta sisältävään ämpäriin ennen kuin se viedään takaisin maalipinnalle pesun jatkamiseksi.

Kanttaaminen

Auton kiillotuksessa konetta kallistetaan, jotta laikan reuna painaa voimakkaammin kohti pintaa. Kanttaamalla lisätään leikkaavuutta yksittäisten naarmujen kohdalla niiden poistamiseksi. Se synnyttää paljon lämpöä ja aiheuttaa hologrammeja, joten kanttaamista kannattaa välttää ellei ole täysin varma mitä on tekemässä.

Karvalaikka

Karvalaikka on maalipinnan kiillotuslaikka, joka on valmistettu lampaanvillasta. Näitä on erilaisia, mutta villalaikka on aina leikkaavasta päästä. Ne nopeuttavat toisinaan naarmunpoistoa, mutta tämän jälkeen pinta vaatii lähes poikkeuksetta viimeistelyä eri laikalla hienon lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Kestopinnoite

Kestopinnoite on synteettinen auton maalipinnan (ja usein myös muiden auton ulkopintojen) pinnoite, joka kestää merkittävästi muita suojatuotteita pidempään. Kestopinnoite sietää pesua liuotinpesuaineilla. Kaikki kestopinnoitteina mainostetut tuotteet eivät näitä kriteereitä todellisuudessa täytä. Vähimmäiskestona voisi pitää vuotta tai kymmeniä tuhansia ajokilometrejä.

Kovavaha

Kovavaha on lähinnä markkinointinimi kuluttajille myytävälle arvokkaammalle vahalle tai muulle suojatuotteelle. Järkevin selitys termille lienee suojatuotteen kiinteä olomuoto, mutta autopesuloiden käyttämät kovavahat eivät aina täytä sitäkään.

Liuotinpesuaine

Liuotinpesuaineella voidaan tarkoittaa perinteistä hiilivetyliuotinta, joka ei liukene veteen, tai ympäristöystävällisempää bioliuotinta. Bioliuottimet ovat hyvin monikäyttöisiä, mutta hiilivetyliuottimien käyttö vaatii enemmän tarkkuutta ympäristömääräystenkin kanssa. Liuotinpesuaineet eivät ole vahaturvallisia.

Pesuainevaahdotin

Pesuainevaahdotin liitetään painepesurin suihkuputken päähän. Sen pesuainesäiliöön laitetaan tähän käyttöön tarkoitettua pesuainetta, jonka pesuainevaahdotin vaahdottaa auton pintaan painepesuria käytettäessä. Tämä on kätevin tapa hoitaa esipesu.

Pesunaarmut

Pesunaarmua syntyy auton pintaan aina mekaanisen pesun ja kuivauksen yhteydessä. Pesijän tekniikasta sekä välineistä riippuu kuinka nopeasti ja paljon pesunaarmua syntyy. Hellän pesijän auto näyttää lähes uudenveroiselta muutaman vuodenkin jälkeen, mutta maalin saa todella rumaan kuntoon jo yhdellä täysin väärin suoritetulla pesulla.

Savestus

Savestus on vaihe, johon usein viitataan myös syväpuhdistuksena. Auton puhdistukseen tarkoitettua savea liu'utetaan sopivan liukasteen kanssa maalipinnalla. Saven kitka irrottaa maalipinnasta likapartikkeleita, jotka tarttuvat saveen. Savestus on selitetty tarkemmin aihetta käsittelevässä artikkelissa.

Spray & rinse

Spray & rinse - tuote on auton ulkopintojen suojatuote, joka on vain sumutetaan märälle pinnalle ja huuhdellaan painepesurilla. Tämä lienee nopein tapa suojata auto likaa vastaan.

Talla

Alustalla on kiillotuskoneen ja itse kiillotuslaikan väliin tuleva kappale, joka kiinnitetään akseliin kierteillä. Tallassa on tarrapinta laikan kiinnittämistä varten. Talla on käsitelty tarkemmin aihetta käsittelevässä artikkelissa.

Vaahtomuovilaikka

Vaahtomuovilaikka on vaahtomuovista valmistettu, ja kaikkein yleisin, kiillotuslaikka auton maalipinnan kiillottamiseen. Aihetta on käsitelty enemmän laikkoja esittelevässä jutussa.

Vaha

Vaha on puhekielessä yleisnimitys auton maalipinnan suojatuotteille, jolloin se saattaa tarkoittaa luonnonvahoista tai synteettisistä ainesosista valmistettua tuotetta. Todellisuudessa esimerkiksi kestopinnoite ei suinkaan ole vaha, joten jonkinlaista selkeyttä kieleen kaivattaisiin.

Vahaturvallinen

Vahaturvallinen tarkoittaa ainetta, joka ei poista, tai kuluta merkittävästi, auton maalipintaa suojaavaa vahakerrosta. Vain vahaturvallisia pesuaineita käyttämällä maalipinnan suojatuote kestää mahdollisimman pitkään. Luonnonvahat ovat usein herkimpiä väärille aineille.

Ylläpitopesu

Ylläpitopesu tarkoittaa auton tavallista pesua, joka on suositeltavaa suorittaa vähintään viikon tai kahden välein. Ylläpitopesuissa tulee käyttää vahaturvallisia aineita ja menetelmiä, jotta suojakerros säilyy.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat