27.7.2017 Matkailu Barcelonan pikaruokakulttuuri: pintxos tarkoittaa pieniä suupaloja Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Pintxos rakentuu samalle perustalle kuin tapas, mutta ei ole välttämättä sama asia. Nämä pienet, herkulliset, yksittäin tarjoiltavat suupalat ovat tärkeä osa Barcelonan ruokatarjontaa. Tiskit notkuvat toinen toistaan parempia herkkuja, joista löytyy kaikille jotakin. Tämä onkin ehkä tapas-kulttuurin paras puoli. Vaalea leipä on ainoa lähes pakollinen syötävä, kaikki muu on valittavissa oman maun mukaan. Yksi tykkää tonnikalasta, toinen ilmakuivatusta kinkusta, kolmas äyriäisistä ja seurueen neljäs perunamunakkaista. Rohkea maistaa kaikkia näitä ja hieman muutakin.Barcelonassa pintxoja tarjoavia ravintoloita löytyy lähes joka kulmalta, mutta erityisesti Carrer de Blain kadun ympäristö El Poble-secin alueella on tunnettu kohtuullisista hinnoistaan ja herkullisista antimistaan. Edullisimmillaan suupalan saa eurolla, mutta hienoista raaka-aineista valmistettu herkku voi maksaa myös merkittävästi enemmän. Carrer de Blain ympäristössä pintxojen kappalehinnat liikkuvat tavallisesti euron ja kahden välimaastossa.Valikoima kattaa lihoja, makkaroita, äyriäisiä, kalaa, kasviksia ja tietenkin näiden yhdistelmiä.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyTikku kädessäVaikka pincho on Espanjassa erityisesti pohjoisen baskialueen erikoisuus, niin myös Barcelonassa tarjontaa riittää. Sana pincho tarkoittaa espanjaksi tikkua. Tälle on useita eri kirjoitusasuja ja Barcelonassa tapaa usein baskiversion pintxo (monikossa pintxos). Ainakin Barcelonan alueella pintxo on vakiintunut tarkoittamaan leipäpalan päälle tikulla kiinnitettyä suupalaa.Annoksen lävistävä ja sille nimen antanut cocktailtikku on tärkeässä roolissa koko ruokailun ajan. Tiskin valikoimasta tartutaan suoraan sopivan annoksen tikkuun ja ruoka syödään sormin. Tikku tulee kuitenkin ehdottomasti säilyttää, sillä ruokailun lopuksi tarjoilija laskee niiden perusteella aterian loppusumman. Erilaiset tikut merkkaavat usein hintaa eivätkä suinkaan ole vain koristeena annoksessa.Tikkujen avulla tarjoilija laskee laskun loppusumman, joten niitä ei parane hävittää.Baaritiskille syömäänPaikalliset lähestyvät rohkeasti tiskiä ja käyvät suoraan käsiksi tuotteisiin. Väenpaljoutta on turha pelätä. Baarin henkilökunnalta saa ja kannattaa kysyä apua, mutta se vaatii hieman oma-aloitteisuutta. Palvelu on ystävällistä, kunhan uskaltaa avata suunsa. Etelän elekieli on huomattavasti suurpiirteisempää, mutta ilmapiiri on aina rento.Muun muassa vihreän parsan ja munakoison kyytipoikana paikallinen siideri (espanjaksi sidra).Erinomaisia ruokajuomia ovat olut, valkoviini sekä paikallinen siideri. Myös vermutti on paikallisten suosiossa - sen sijaan raskaita ja tuhteja punaviinejä suositellaan välttämään. Pintxojen lisäksi baareissa on usein erikseen tilauksen mukaan valmistettavia lämpimiä annoksia, kuten friteerattuja kaloja ja äyriäisiä sekä vihreitä paprikoita (pimientos de padrón). Henkilökunnan suosituksia kannattaa hyödyntää.Kuvan Pintxo-lautasten ruokajuomana on limonadilla laimennettu olut, joka sopii kuumien kesäpäivien keventämiseen.Teksti ja kuvat: Henri Posa Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Matkailu Metsähallitus neuvoo: näin alkaa onnistunut retki kansallispuistoihin ja luontokohteisiin 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 7.7.2025 Matkailu Matkailuilmiö: Pintaa pitkin -matkailu kasvussa 6.7.2025 Matkailu Tšekkoslovakian suurin ghetto ja keskitysleiri saa miettimään ihmisten epäinhimillisyyttä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen