27.7.2017

Barcelonan pikaruokakulttuuri: pintxos tarkoittaa pieniä suupaloja

Pintxos rakentuu samalle perustalle kuin tapas, mutta ei ole välttämättä sama asia. Nämä pienet, herkulliset, yksittäin tarjoiltavat suupalat ovat tärkeä osa Barcelonan ruokatarjontaa.

Tiskit notkuvat toinen toistaan parempia herkkuja, joista löytyy kaikille jotakin. Tämä onkin ehkä tapas-kulttuurin paras puoli. Vaalea leipä on ainoa lähes pakollinen syötävä, kaikki muu on valittavissa oman maun mukaan. Yksi tykkää tonnikalasta, toinen ilmakuivatusta kinkusta, kolmas äyriäisistä ja seurueen neljäs perunamunakkaista. Rohkea maistaa kaikkia näitä ja hieman muutakin.

Barcelonassa pintxoja tarjoavia ravintoloita löytyy lähes joka kulmalta, mutta erityisesti Carrer de Blain kadun ympäristö El Poble-secin alueella on tunnettu kohtuullisista hinnoistaan ja herkullisista antimistaan. Edullisimmillaan suupalan saa eurolla, mutta hienoista raaka-aineista valmistettu herkku voi maksaa myös merkittävästi enemmän. Carrer de Blain ympäristössä pintxojen kappalehinnat liikkuvat tavallisesti euron ja kahden välimaastossa.

Valikoima kattaa lihoja, makkaroita, äyriäisiä, kalaa, kasviksia ja tietenkin näiden yhdistelmiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tikku kädessä

Vaikka pincho on Espanjassa erityisesti pohjoisen baskialueen erikoisuus, niin myös Barcelonassa tarjontaa riittää. Sana pincho tarkoittaa espanjaksi tikkua. Tälle on useita eri kirjoitusasuja ja Barcelonassa tapaa usein baskiversion pintxo (monikossa pintxos). Ainakin Barcelonan alueella pintxo on vakiintunut tarkoittamaan leipäpalan päälle tikulla kiinnitettyä suupalaa.

Annoksen lävistävä ja sille nimen antanut cocktailtikku on tärkeässä roolissa koko ruokailun ajan. Tiskin valikoimasta tartutaan suoraan sopivan annoksen tikkuun ja ruoka syödään sormin. Tikku tulee kuitenkin ehdottomasti säilyttää, sillä ruokailun lopuksi tarjoilija laskee niiden perusteella aterian loppusumman. Erilaiset tikut merkkaavat usein hintaa eivätkä suinkaan ole vain koristeena annoksessa.

Tikkujen avulla tarjoilija laskee laskun loppusumman, joten niitä ei parane hävittää.

Baaritiskille syömään

Paikalliset lähestyvät rohkeasti tiskiä ja käyvät suoraan käsiksi tuotteisiin. Väenpaljoutta on turha pelätä. Baarin henkilökunnalta saa ja kannattaa kysyä apua, mutta se vaatii hieman oma-aloitteisuutta. Palvelu on ystävällistä, kunhan uskaltaa avata suunsa. Etelän elekieli on huomattavasti suurpiirteisempää, mutta ilmapiiri on aina rento.

Muun muassa vihreän parsan ja munakoison kyytipoikana paikallinen siideri (espanjaksi sidra).

Erinomaisia ruokajuomia ovat olut, valkoviini sekä paikallinen siideri. Myös vermutti on paikallisten suosiossa - sen sijaan raskaita ja tuhteja punaviinejä suositellaan välttämään. Pintxojen lisäksi baareissa on usein erikseen tilauksen mukaan valmistettavia lämpimiä annoksia, kuten friteerattuja kaloja ja äyriäisiä sekä vihreitä paprikoita (pimientos de padrón). Henkilökunnan suosituksia kannattaa hyödyntää.

Kuvan Pintxo-lautasten ruokajuomana on limonadilla laimennettu olut, joka sopii kuumien kesäpäivien keventämiseen.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat