12.12.2020

Britti-ikoni Ranskaan: Land Rover -kopio Ineos Grenadier valmistuu entisessä Smart-tehtaassa

Ineos Grenadier
Ineos Grenadier

Ineos ostaa Daimlerilta Smart-kaupunkiautotehtaan.

Brittiläinen petrokemiajätti Ineos kertoo sopineensa Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimlerin kanssa tehdaskaupoista. Ineos ostaa Daimlerin Smart-tuotantolaitoksen Ranskan Hambachista tulevan Grenadier 4x4 -maastoauton tuotantoa varten.

Grenadier 4x4:n voi nähdä Land Rover Defenderin henkisenä jatkajana, sillä autoista löytää enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia. Britti-ikonin valmistus Ranskassa on herättänyt närää, minkä Ineos kuittaa toteamalla halunneensa tuotannon Iso-Britanniaan, mutta liiketaloudellisesti Hambachin tehtaan edut olivat ylivoimaiset.

Ineos aloittaa muutostyöt Hambachin tehtaalla jo tammikuussa. Yhtiö aikoo aloittaa Gnenadier-mallin toimitukset alkuvuodesta 2022.

Tehdaskauppa säilyttää alueella yli 1 300 työpaikkaa. Ineos aikoo tuottaa vuosittain noin 25 000 maastoautoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Smartvillenä tunnettu tehdas

Hambachin tehdas on tunnettu Smart-kaupunkiautoista. Vuonna 1997 avattu laitos tuotti parhaimmillaan 140 000 autoa vuodessa (2008), mutta viime vuoden volyymi jäi vain 70 000 kappaleeseen. Nelioviset Smart Forfourit on valmistettu Renaultin Slovenian tehtaalla sisarmalli Twingon kanssa.

Daimler luopuu tehtaasta osana yhtiön tehostamistoimia. Yhtiö investoi sähköautoiluun ja digitaalisuuteen, mikä vaatii leikkauksia ja tehostamisia. Smartin tulevaisuus Euroopassa on epäselvä, sillä Daimler on ilmoittanut seuraajan kehitystyön tapahtuvan yhdessä Geelyn kanssa Kiinassa.

Ennen tehostustoimia Daimler oli jo ehtinyt tehdä 500 miljoonan euron investoinnin Hambachin tehtaan muuttamisesta suurempien sähköautojen, kuten EQB-crossoverin, valmistukseen.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde: Automotive News Europe

Lisää aiheesta

Luetuimmat