20.1.2023

Caravan 2023: Luvut osoittavat – caravan-harrastus on suosionsa huipulla ja suosio vain kasvaa

Korona-pandemian hyviä puolia oli, että se sysäsi caravan-harrastuksen suosionsa huipulle. Suosio on kaikesta päätellen myös kasvamassa.

Matkailuautoharrastaminen on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan. Se on itse asiassa nähtävissä monellakin eri mittarilla.

Euroopan mittakaavassa erityisen suosittua matkailuajoneuvoharrastus on Suomessa, sillä Suomessa matkailuajoneuvokanta 10 000 asukasta kohti on Euroopan suurin.

Muun muassa siitä, että matkailuajoneuvokanta on Suomessa tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Suomessa on tällä hetkellä rekisterissä 130 680 matkailuajoneuvoa. Näistä 49,6 prosenttia on matkailuautoja ja 50,4 prosenttia matkailuvaunuja. Kokonaisluku on 0,8 prosenttia suurempi kuin edellisvuoden luku.

– Matkailuautojen osuus tulee menemään matkailuvaunuista ohi tämän vuoden lopussa. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi pienten ja keskisuurien vaunujen suosio kasvaa koko ajan, Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koronavuosien voittajatoimiala

Vaikka matkailuajoneuvokanta on Suomessa nyt suurempi kuin koskaan, matkailuajoneuvojen rekisteröinnit laskivat viime vuonna vuoteen 2021 nähden. Rekisteröintien laskua selittää sen, että nyt toimialalla palattiin niin sanotusti normaaliin.

– Kaiken kaikkiaan matkailuajoneuvoharrastus on suositumpaa kuin koskaan, viime vuonna palattiin rekisteröinneissä normaalin kasvun uralle koronan huippuvuosien jälkeen, eikä matkailuajoneuvojen myynti romahtanut, Mika Jokinen sanoo.

Jokinen sanookin, että korona-pandemian ikävän puolen kääntöpuolena oli se, että toimiala lähti koronan myötä valtavaan kasvuun. Vuosi 2021 olisi ollut ollut vieläkin parempi, jos matkailuajoneuvotuojat olisivat saaneet tehtailta kaiken kaluston mitä olisivat halunneet.

– Kaikesta pandemian ikävistä puolista huolimatta matkailuautoala oli koronavuosien voittajatoimiala, Jokinen sanoo.

Vuokraamopuolellakin kasvua tiedossa

Matkailuajoneuvoala elääkin ehkä nyt parhainta aikaa koskaan. Koronapandemia toi alalle paljon uusia asiakkaita, ja sellaisia uusia tutustujia, jotka eivät ole aiemmin caravan-harrastusta kokeilleet. Tästä vuodesta on tulossa esimerkiksi vuokraamoiden mittareilla myös huippuvuosi.

– Esimerkiksi vuokraustoiminnassa oltiin jo viime vuonna pandemiaa edeltävällä tasolla ja ennakkovarausten perusteella odotamme tälle vuodelle kymmenen prosentin kasvua. Jos vuokravaunun tai -auton haluaa ensi kesäksi, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, matkailuautoja vuokraavan Touring Cars -yrityksen Elle Tick sanoo.

Ajoneuvomatkailu kiinnostaa kaikenikäisiä, myös nuoret löytävät harrastuksen entistä paremmin. Mika Jokinen korostaakin, että caravan-harrastuksessa ei ole yhtä ja ainutta tapaa tehdä sitä oikein. Karavaanarielämässä on paljon mahdollisuuksia, ja siitä on mahdollista tehdä juuri sellaista kuin haluaa.

Vapaus kiinnostaa

Haaga-Helian opiskelijan Mira Reimin tekemän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, kuinka nuoret aikuiset, eli noin 22–36-vuotiaat saataisi kiinnostamaan ajoneuvomatkailusta enemmän. Kyselytutkimuksen johtopäätökseksi tuli, että nuorten aikuisten keskuudessa ajoneuvomatkailu on kiinnostava matkustustapa, jossa korostuvat matkailutavan vapaus ja riippumattomuus tämänhetkisiä tunnistettuja matkustustrendejä mukaillen.

– Avainasemassa alan kiinnostavuuden lisäämisessä on nuorten aikuisten saavuttaminen ja tavoittaminen, joka tulosten mukaan toteutuu parhaiten niillä sosiaalisen median alustoilla, joilla kohderyhmä viettää eniten aikaa, Reimi kirjoittaa opinnäytetyön johtopäätöksissään.

Teksti Manu Tuppurainen Kuva Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat