4.2.2023

Huutokauppahelmet – Audi RS2 on nopeiden farkku-Audien origin story

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

Audi RS2 oli ensimmäinen askel Audin ja Porschen yhteistyössä. Samalla se oli muottina tuleville RS-perheen Avant-farkuille.

Supersankaritarinoissa käytetään joskus termiä "origin story" viittauksena hahmon syntytarinaan. Peter Parkeria puri radioaktiivinen hämähäkki ja pian alkoi seittisinkoilu. Toisaalta Bruce Wayne purkaa tuskaa vanhempiensa kuolemasta olemalla öisin lepakonsiipinen omankädenoikeuden jakaja. Audi RS2 syntyi, kun tavallisen harmaa 80 Avant päätyi Porschen kuntokouluun.

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

B4-polven Audi 80 Avant aloitti hiukan vahingossakin. Audi suoritti osan auton kokoamisesta valmiiksi, mutta lopullisesti RS2 koottiin Zuffenhausensissa Rossle-Baun tehtaalla. Tehtaan kapasiteetti oli juuri jäänyt vapaaksi, sillä legendaarisen Mercedes-Benz 500E:n valmistus oli päättynyt hiukan aiemmin. Tehtaalta rullasivat myös Porsche 959:t.

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

Keulan alla on pitkittäin asennettu rivivitonen, jonka kohtalo oli sama: Audin perustyö sai Porschen kosketuksen. Isompi ahdin, isompi välijäähdytin ja isommat ruiskusuuttimet olivat vain alkua P-yhtiön tekemien muutosten listassa. Kuusivaihteinen manuaali oli ainoa vaihteisto ja vedosta vastasi tietenkin Audin legendaarinen Quattro-neliveto alkuperäisessä Torsen-pohjaisessa muodossaan. Porsche puolestaan antoi autolle uudet jarrut Brembon laarista ja uusitun, 40 mm matalamman alustan.

Kolmipuolainen ohjauspyörä, Recaron kuppi-istuimet ja muut päivitykset nostivat myös sisustan omalle tasolle perusmalleihin nähden.

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

Lopulta Audi RS2 kävi kaupaksi 2 891 kertaa, ylittäen alkuperäisen suunnitelman tuntuvasti. Se myös aloitti RS-Audien ja nopeiden merkin nopeiden farkkujen perinteen. Ideoita lainattiin myös S2-sisarmalliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1995 Audi RS2 Avant

Myytävä Audi RS2 Avant on vuoden 1995 auto, joka on ollut nyt neljännellä omistajallaan edelliset 14 vuotta. Autolla on ajettu 223 009 kilometriä. Huoltohistoria yltää aina vuoteen 2003 saakka. Pohjarakenteet on päivitetty 2018 ja moottori on rakennettu uusiksi 2021. Renkaat on uusittu 2022.

Keulan alla on tuttu 2,2-litrainen turboahdettu vitoskone, joka tuottaa 315 hevosvoimaa ja 410 newtonmetriä.

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

Auto on Nogaronsininen mustalla sisustalla ja nahkaisilla Recaroilla. 17-tuumaiset vanteet ovat alkuperäiset. Porschen jälki näkyy 993:sta lainatuilla etuvilkuilla ja sivupeileillä. Autossa on kattoluukku, ilmastointi, Audin kasettisoitin ja lämmitetyt etuistuimet. Autoa on päivitetty myöhemmin xenon-valoilla ja JBL:n kaiuttimilla.

Audin mukana tulevat ohjekirjat sekä hollanninkielinen lisämanuaali, uusi huoltokirja, kokoelma huoltokuitteja ja lajitelma varaosia. Niihin kuuluvat esimerkiksi takavalot ja etukaaret.

Audi RS2 Avant huutokauppa Porsche Brembo

Myyjä ei ole tietoinen korivaurioista. Auto on maalattu uudelleen ja siinä joitain ruostekohtia, erityisesti etukaarissa, matkustajan ovessa ja takaluukussa. Etupuskurin alaosassa on naarmu ja lakkavaurio. Sisusta on hyvässä kunnossa ikään nähden, mutta nahka on osin kurtussa ja etumatkustajan istuimessa on pieni repeämä. Kattoverhoilu on kiinnitetty uudelleen, mutta se ei istu tehdastasoisesti. Lisäksi sisävalo puuttuu ja etumatkustajan sähkölasi toimii ajoittain.

Melko alkuperäiskuntoinen Audi RS2 on haluttu alkupiste nopeille Audi-farmareille ja suoraa jatkoa myös Porschen työnjäljelle muiden valmistajien autoissa. Collecting Carsissa listattu autoyksilö on myynnissä Alankomaissa.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat