12.12.2020

Huutokauppahelmet – Cadillac V-16 Convertible Coupe

Useampia palkintoja voittanut Cadillac V-16 Convertible Coupe on upea osoitus 1930-luvun tyylistä.

Jutun Cadillac V-16 Convertible Coupe on yksi vain neljästätoista Fisherin koripajan tälle vuoden 1932 V-16-rungolle valmistamasta yksilöstä. Näistä vain neljän tiedetään säilyneen tähän päivään. Auto on valmistunut tehtaalta yhdellä taakse sijoitetulla varapyörällä, pinnavantein sekä kuvissakin esiintyvällä näyttävällä keulakoristeella.

Cadillac V-16 on aiemminkin esitelty Huutokauppahelmet-juttusarjassa, mutta tuosta on aikaa jo yli vuosi. Lisäksi silloinen vuosimallin 1930 yksilö on muutenkin neliovisella Sport Phaeton -korilla aivan eri auto. Se kuului Hollywoodin supertähdelle, mutta tällä kertaa vain auto saa loistaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1932 Cadillac V-16 Convertible Coupe – RM Sotheby’s

Tämä vuoden 1932 Cadillac V-16 Convertible Coupe toimitettiin uutena New Yorkiin. Vuonna 1959 klassikkoautoharrastaja Elmer O. Franzen löysi tämän yksilön Minnesotan osavaltiosta. 

Hän kertoo käyttäneensä yli neljän vuoden ajan kaikkia mahdollisia ja mahdottomia keinoja auton ostaakseen ennen onnistumista. Autosta on olemassa jo tuolta ajalta joitakin kuvia. Hänen oli tarkoitus huolehtia autosta muutaman muun projektin jälkeen, mutta ei koskaan ehtinyt paneutua asiaan ennen auton myymistä eteenpäin Kansasiin joskus 1960-luvun loppupuolella.

Tuohonkin ostotapahtumaan oli käytetty pitkää väsytystaktiikkaa, jossa auton perään haihateltiin vuosia. Auto oli ilmeisesti edelleen hyvin alkuperäisessä asussa ja säilyikin koskemattomana aina 1990-luvun puolelle saakka.

Auton osti Ronald Benach Illinoisin osavaltioon. Maineikas entisöijä Fran Roxas palautti auton lähes uudenveroiseen asuun. Värinä on Cadillacin silloisesta värikartasta valittu vihreä Bottle Green ja siihen hienosti sopiva nahkaverhoilu on vaaleanruskea – kyseessä on klassinen yhdistelmä. Katon värinä on khaki niille, joille se tarkoittaa sävyä eikä housuja. 

Vuonna 1995 tämä entisöity V-16 voitti Pebble Beachin Concours d’Elegance -tapahtumassa “Best in Class” -palkinnon luokassa “Amerikkalaiset 16-sylinteriset klassikot 1930-1937”.

Vuonna 2017 tämä autoi päätyi nykyisen omistajansa käsiin ja tuon jälkeen autolle on tehty muun muassa kattava kaasutinhuolto. Vuotta myöhemmin se nappasi pokaalin Amelia Islandin Concours d’Elegance -tapahtumassa.

Ainakin huutokauppatapahtuman järjestävän tahon mielestä kyseessä on eräs hienoimmista ja haluttavimmista V-16 Cadillac -yksilöistä ja siten upea lisä mihin tahansa autokokoelmaan. Hieno se kiistatta kyllä on.

Teksti: Henri Posa, kuvat ja lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat