9.5.2020

Huutokauppahelmet – Delahaye USA Pacific

Delahaye USA Pacific doors - RM Sotheby's

Delahaye USA Pacific herättää syystäkin kysymyksiä. Kyseessä on 1930-luvun Bugattin inspiroima, huomattavasti esikuvaansa edullisempi, V12-moottoroitu auto.

Delahaye USA Pacific on moderni kunnianosoitus Bugatti Type 57S Atlantic -automallille, joista jälkimmäisen piirsi Jean Bugatti. Mainittu Type 57S Atlantic pohjautuu kuvankauniiseen Aérolithe -prototyyppiin, mutta edes ääretön määrä rahaa ei välttämättä riitä sellaisen hankkimiseen. Kyseisiä autoja kun valmistettiin vain 3 kappaletta eivätkä niiden nykyiset omistajat kärsine pikkurahan puutteesta.

Huutokauppahelmet -juttusarja on aiemmin esitellyt hieman yleisemmän Bugatti 57SC Atalanten, jollainen siis oli jopa myytävänä jutun kirjoittamisen aikaan. Yleisempi on 1930-luvun Bugattin tapauksessa suhteellinen käsite, sillä tuotakin korimallia valmistettiin vaivaiset 17 yksilöä. Juuri tämän markkinaraon Delahaye USA on havainnut pyrkien täyttämään rajoitetun saatavuuden tuomaa tilaa.

Terry Cook perusti Delahaye USA:n New Jerseyn alueelle vanhoja muotoja monistamaan maltillisin muutoksin ja pienillä teknisillä päivityksillä. Yrityksestä voi olla montaa mieltä, mutta mallisto on vähintäänkin näyttävä nykyautojen rinnalla. Nimeämispolitiikka on mielenkiintoinen kattaen esimerkiksi mallinimet Nasty ja Bughnaughty.

Delahaye USA Pacific rakentuu neljän vuoden aikana lasikuidusta alkuperäistä esikuvaansa hieman pidemmän teräsrungon päälle. Moottorina on 80-luvulla esitelty BMW M70B50 V12, joka tuottaa 300 hevosvoiman huipputehon. Tähän on paritettu nelivaihteinen ZF 4HP24 -momentinmuunninautomaatti ja Fordin tasauspyörästö siirtämään voimaa taka-akselille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Delahaye USA Pacific – RM Sotheby’s

Toukokuun loppupuolella verkossa huutokaupattava Delahaye USA Pacific on toki ulkokuoreltaan musta, mutta alla pyörivät kiiltävät Daytonin pinnavanteet ja kromikoristetta on korissakin runsaasti. Sisätilojen puolella paistaa käsityön leima. Retrotyyliin rakennettu mittaristo ei sijaitse ratin takana vaan auton keskilinjalla ja istuimista löytyy suorastaan antiikkinen kukkakangaskuviointi paksuin terenauhoin reunustettuna.

Sisätilat saattavat näyttää askeettisilta, mutta muutamia ylellisiä piirteitä on pakattu matkaan. Esimerkiksi oviverhous on nahkaa ja varusteluun kuuluu ilmastointi, lämmityslaite sekä sähköikkunat. Jakanee jälleen mielipiteitä moneen suuntaan, mutta vähintäänkin mielenkiintoinen ja persoonallinen tämä sisäverhous on.

Näillä eväin Delahaye USA Pacific pyrkii tarjoamaan korviketta vain 4 kappaletta koskaan valmistetulle Bugattin esikuvalleen ja molemmat kääntävät takuulla päitä missä tahansa liikkuvatkaan. Samalla saa hieman käytettävyyttä automaattivaihteiston ja ilmastoinnin muodossa. Noinkohan tässä oli riittävästi perustetta alustavalle hinta-arviolle, joka on 150 000 – 200 000 dollaria.

Delahaye USA Pacific and Bugatti - RM Sotheby's

Teksti: Henri Posa, Kuvat: RM Sotheby’s Lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat