19.3.2022

Huutokauppahelmet – Nigel Mansellin Williams FW14

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

Onko tämä Sennan taksi vai Nigel Mansellin Williams FW14? Ainakin se teki historiaa.

Dominoituaan vuonna 1991 kotikilpailuaan, Britannian osakilpailua, alusta loppuun asti, leijona osoitti käytöstapojaan kaikelle kansalle. Nigel Mansellin Williams FW14 näytteli suurta osaa yhdessä Formula 1 -historian ikonisista hetkistä. Mansellin voitosta ei ollut missään kohti epäselvyyttä, mutta historian kirjoihin painettiin vahvemmin kuinka hän nappasi radan varresta kyytiinsä kovimman kilpakumppaninsa Ayrton Sennan.

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

Nyt RM Sotheby’s järjestää kokonaisen huutokauppatapahtuman Nigel Mansellin autokokoelman ympärille 14. toukokuuta. Kaupan on esimerkiksi vuoden 1989 Ferrari 640 ja vuoden 2005 Reynard 2KI Grand Prix Masters Car. Lisäksi erikoisempaa osastoa edustaa kolmipyöräinen iC Modulo M89 sekä legendaariselle ajatukselle pohjautuva Birkin 7 Sprint.

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1991 Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby´s

Vaikka Mansell ehti jo kertoa eläköitymisestään kauden 1990 aikana, sai fanien viestiryöppy ja Frank Williamsin virallinen tarjous hänet pyörtämään puheensa ja palaamaan kaudelle 1991 brittitallin sinikeltavalkoisen formulan rattiin.

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

Ainakin osa houkutuksesta oli takuulla myös uudistettu Renaultin 3,5-litraisella V10-moottorilla varustettu kilpuri, jota oli suunnittelemassa sittemmin melkoiseen maineeseen kohonnut Adrian Newey. Vaikka kyseessä ei ollut Neweyn ensimmäinen projekti F1-maailmassa, oli Williamsin FW14 tuossa vaiheessa hänen huikein suorituksensa. Autossa oli useita innovaatioita.

Nykyään se tunnetaan oikeassa arvossaan eräänä brittien suurimpana teknisenä saavutuksena 1990-luvun moottoriurheilussa. Tämä huutokaupattava runkonumeron FW14-5 Nigel Mansellin Williams FW14 oli erityisen menestyksekäs komeisiin kalapuikkoihin paritettuna. Mansell voitti tällä yksilöllä heti sen ensiesiintymisessä Ranskan osakilpailussa 7. heinäkuuta 1991 – taakse jäi myös kotikilpailunsa ennakkosuosikki Alain Prost.

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

FW14-5 palveli uskollisesti Mansellin ohjastamana ja he saavuttivat peräti viisi voittoa ja kaksi toista sijaa. Vaikka kauden lopussa Senna ja McLaren saavuttivat kuljettajien ja valmistajien mestaruudet, muistetaan Mansell ja tämä auto kaikkien moottoriurheilua seuranneiden parissa erityisellä lämmöllä. Siinä määrin hieno hänen tekonsa oli.

Kuljettajalleen kiitollinen Williamsin tiimi antoi auton kauden 1991 jälkeen Mansellin haltuun. Se on ollut kuuluisan kuljettajan kokoelmissa Jerseyssä siitä lähtien ja tarjolla nyt alustavalla hinta-arviolla 1 500 000 - 3 000 000 euroa. Kyseessä on varsin erityinen pala moottoriurheilun historiaa – Formula 1, jonka kyydissä Senna on matkannut.

Nigel Mansellin Williams FW14 – RM Sotheby's

Teksti: Henri Posa, kuvat: Tom Gidden/RM Sotheby’s ja lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat