20.8.2022

Huutokauppahelmet – tyhjästä ilmestynyt Porsche 911 Sally Special

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

Porsche 911 GTS "Sally Special" on auto, joka saapui kuin faksi bilevideosta pääministerille: täysin pyytämättä. Jostain syystä saksalaisvalmistaja halusi muistella 16 vuotta vanhaa animaatioelokuvaa hyväntekeväisyysautolla.

Vuonna 2006 ilmestynyt animaatioelokuva Autot (Cars) lukuisine jatko-osineen ja liitännäispaloineen on tehnyt varmasti suurimman työn lasten autofanituksen lietsomisessa tällä vuosituhannella. Elokuvan sankarittarena toimii Salli Carrera (Sally Carrera), hiukan lyhennetty vuosimallin 2002 Porsche 911 Carrera. Suomenkielisenä äänenä autolle toimii laulaja Irina, englanninkielisenä näyttelijä Bonnie Hunt.

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

Koska auton vuosimallista tulee nyt 20 vuotta, päätti Porsche luoda yhden autoyksilön nykyisestä 911-polvesta hyväntekeväisyyshuutokauppaa varten. Muussa tapauksessa 16-vuotiaan elokuvan juhlistaminen olisi suoraan sanottuna erikoista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun animaatiostudio Pixar on osallistunut tällaiseen projektiin, mutta Sally Carreroita on itseasiassa luotu useampiakin. Auton mittasuhteiden ja tuulilasiin sijoitettujen silmien takia useimmat luomukset joutuvat valitsemaan ajettavuuden ja elokuvalle uskollisuuden väliltä. Nyt luotu upouusi 992 GTS on tehty ajettavaksi.

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

10 kuukauden työskentelyn tuloksena syntyi automalli, joka Pixarin hahmosuunnittelijoiden mukaan vastaa heidän käsitystään Sally Carrerasta katulaillisena autona. Salli tykkää heidän mukaansa ajelemisesta ja hän on melko maanläheinen siitä huolimatta, että hän on kalifornialainen juristi.

Auto myydään osana Montereyn autoviikon juhlahumua ja RM Sotheby'sin järjestämän huutokaupan tuotto jaetaan Pohjois-Amerikassa tyttöjen asemaa ajavan Girls Inc:in ja YK:n pakolaisohjelma UNHCR:n kesken.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2022 Porsche 911 Carrera GTS

Esikuvansa tavoin Porsche 911 Sally Specialin pohjana on Carrera-malliversio, joskin kaikkein tehokkain Carrera GTS -versio manuaalivaihteistolla. Tehoa on tutut 353 kW (480 hv).

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

Sally Specialin idea piilee kuitenkin auton yksityiskohdissa, joita on toteutettu Porschen Exclusive Manufakturin, Tequipmentin ja Sonderwunsch-osaston kanssa. Auton väri on tätä projektia varten luotu Sallybluemetallic ja se on maalattu käsin auton pintaan. 911 Turbo -tyyliset vanteet on nekin luotu uusiksi 992:n mittojen mukaan. Lisäksi Sallin "alaselkätatutointi" on ujutettu auton aktiiviseen takaspoileriin.

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

Sisätiloissa on käytetty samaa erikoisväriä yhdessä Pepita-kukonaskelkuosin erikoisversion kanssa, jossa liitusävyn kanssa on käytetty Speed Blue -sinistä. Lisäksi on koko joukko Sally Special ja Cars-painatuksia erilaisissa paneeleissa ja ovatpa elokuvan merkit löytäneet tiensä jopa venttiilihattuihin. Myös ohjauspyörän ajotilavalinta on muutettu Kachow! Mode -rullaksi, jostain syystä.

Eikä tässä vielä kaikki! 1 of 1 auton mukana tulee myös ainutlaatuinen Porsche Designin kronografi, jonka yksityiskohdissa on hyödynnetty Sallybluemetallic-väriä ja auton sävyjä. Mielenkiintoisesti kellon mukana tulee vaihtoehtoinen ranneke, joka on vaihdettavissa ilman työkaluja.

Porsche 911 Sally Special Carrera GTS Cars Autot Pixar Salli

RM Sotheby's myy Porsche 911 Sally Specialin lauantaina osana Montereyn klassikkoautohuutokauppaansa. Autolla ei ole hintavarausta, mutta toivoa sopii, että hyväntekeväisyysyksilön hinta kohoaa sopivasti. Ehkäpä ensimmäiset Autojen parissa kasvaneet kryptomiljonäärit innostuvat nostalgiasta?

Lähteet: RM Sotheby's ja Porsche Kuvat: Porsche Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat