30.11.2022

Kaloja, kasviksia, kinkkua ja julmustia – joulu Itämerellä 1/3

Tallink Siljan aluksilla joulun alla risteilevillä matkailijoilla ei taatusti jää nälkä.

Joulun alusviikot Itämerta kyntävillä matkustajalautoilla tarkoittavat notkuvia joulupöytiä.

Tallinkin ja Silja Linen aluksilla joulunaika alkoi jo 17.11., kun risteilyalusten buffet-ravintoloiden pöydät saivat kantaakseen jouluherkkuja. Varustamon aluksilla joulubuffet koostuu suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta ja slaavilaisesta keittiöstä.

Valikoimassa on esimerkiksi savuporomoussea ruisleivällä, joulukinkkua, porkkalaa, erilaisia gratiineja ja käpykakkua. Ruotsalaisesta keittiöstä mukana on laaja valikoima kalaruokia, kuten sillejä ja katkarapuja, lihapullia sekä muutamilla laivoilla myös julmustia eli ruotsalaista alkoholitonta joulujuomaa.

Ruuat on aseteltu taiten, joten jo näkymät herauttavat veden kielelle.

– Joulubuffet on erittäin odotettu ja monelle asiakkaallemme yksi matkan kohokohdista. Buffet-ravintolassa voi halutessaan nauttia vaikkapa 12 ruokalajin jouluillallisen, Tallink-konsernin Food & Beverage Director Marko Makke kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuutta eri silliä

Silja Serenaden keittiöpäällikkö Sami Leino kertoo, että toki valkoisten laivojen buffetpöytä on suosittu ympäri vuoden, kiitos vaihtuvien ruokalistojen — mutta joulussa on se jokin.

– Joulun tuoma tunnelma ja jouluruoat maistuvat kaikille. Buffet on erittäin suosittu joulupöydän aikaan, Leino kertoo.

Leino kertoo Silja Serenade esimerkkinä, että joulupöydästä löytyy kuutta eri silliä. Ne on MSC sertifioituja. Sininen MSC-ympäristömerkki kertoo, että kalastusyritys täyttää vastuullisen kalastuksen kansainväliset parhaiden toimintatapojen periaatteet.

Janssonin kiusauksessa on vastuullisuussyistä käytetty aidon anjoviksen sijaan silliä (Clupea harengus) mausteliemessä.

– Silakoita löytyy neljä eri makua. Lohta sekä kirjolohta on tarjolla viidessä eri muodossa mm. graavattuna, kylmä- ja lämminsavustettuna sekä haudutettuna, Leino luettelee-

– Savustettua siikaa ja seitiä löytyy myös sekä paljon äyriäisiä eri muodoissa.

Kasvisvaihtoehtoja löytyy

Tallinkin ja Silja Linen alusten joulubuffet sisältää jopa 140 erilaista tuotetta, joista lähes 40 prosenttia on vegaanisia.

Silja Serenadella on valittavina 40 kasvis- ja vegaanivaihtoehtoista ruokalajia kylmäsavustettua porkkalaa, marinoitua punajuurta, vegaanista joulumakkaraa ja paahdettua lanttua joulumaustein maustettuna

Waldorfin salaatti sekä sienisalaatti ovat vegaanisia.

– Suurin osa Green marketin valikoimasta on kasvia- ja/tai vegaanisia ja lisäksi jälkiruoissa on useita vegaanivaihtoehtoja, kuten jääsuklaa, rommi-kirsikkakompotti, marmeladi, hedelmät, piparkakut, tumman suklaan raakakakkua, Leino taustoittaa.

Kuhinaa Baltic Queenilla

Jouluna syödään hartaasti. Baltic Queen -aluksen buffetpöydän äärellä käyvää joulun alusviikkojen kuhinaa katsellessa ei voi olla havaitsematta, että monet lautaset ovat kukkuroillaan antimia – eivätkä hakukerrat jää yhteen tai kahteen.

Baltic Queenin keittiöpäällikkö Rainer Kurikjan esittelee Tukholman ja Tallinnan väliä kyntävän Tallink-aluksen joulupöydän antia ja kertoo, että kinkun menekki on taattua. Lautasille löytävät myös kalaherkut kuten lohi graavattuna, kylmäsavustettuna ja lämminsavustettuna.

Kalaruuat ovat erittäin maukkaita ja valikoimaa on mukavasti.

Virolaisista herkuista pöytään on katettu hapankaalia, verimakkaraa ja porsaanpaistia. Valikoimaa täydentää slaavilaiset herkut kuten lohipiirakka kulibjaka, marinoidut metsäsienet, riistaterriini sekä suolakurkut.

Jälkiruokana charlottakakku on omia suosikkeja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarjolla jopa 31.12. asti

Joulubuffet tarjoillaan Helsinki–Tukholma-retin Silja Serenaden, Silja Symphonyn sekä Turku–Kapellskär-reitin Baltic Princessin Grande Buffet -ravintoloissa 26.12. asti. Helsinki–Tallinna-reitin Shuttle-laivoilla sekä Tallinna–Tukholma-reitin Baltic Queenillä joulubuffet on tarjolla 31.12. asti.

Ja kuka haluaa jo ennen risteilyä selvittää itselleen mitä kaikkea on tarjolla niin kaikki tarjolla olevat jouluiset laatikot, juustosortimentit, jälkiruuat ja kalaherkut löytyvät täältä.

Mitä herkuttelu maksaa?

Joulubuffetin hinta Silja Serenadella ja Silja Symphonylla on etukäteen ostettuna 47 euroa, ja paikan päällä ostettuna 51 euroa per aikuinen. Baltic Princessillä ja Baltic Queenillä hinta on etukäteen ostettuna 40 euroa ja laivalla ostettuna 44 euroa per aikuinen.

Starilla, Megastarilla ja MyStarilla hieman suppeampi joulubuffet tarjoillaan lounas- ja illallisaikaan ja sen hinta on etukäteen ostettuna 29 euroa ja laivalla ostettuna 32 euroa per aikuinen.

Joulubuffetin lisäksi laivojen a la carte -ravintoloissa on tarjolla kolmen ruokalajin erikoisjoulumenu (47/39 e/henkilö).

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat